Cenk Akyol yeni yazısında 21. Akbank Caz Festivali`nin en renkli gruplarından, New York kökenli fusion grubu Hazmat Modine`i anlatıyor.

Cenk Akyol yeni yazısında 21. Akbank Caz Festivali`nin en renkli gruplarından, New York kökenli fusion grubu Hazmat Modine`i anlatıyor.

Bir yandan dinlemeye başladığınız 2 parçanın ilki Hazmat Modine`in 2011 tarihli albümü Cicada`dan alınan ve albüme ismini veren parça Cicada ile albümün ilk parçası Mocking Bird`dür.


Wade Schuman`ın tuhaf isimli bandosu Hazmat Modine 21. Akbank Caz Festivali`nde. Bu çılgın ve kalabalık gruptan Açık Radyo`daki Ma`nın Tınısı programının yapımcısı arkadaşım Hakan Ünseven sayesinde haberdar olmuştum. İlk albümleri Bahamut`un tuhaf, eklektik, hatta arap saçı ve tabii ki eğlenceli müziği benim gibi bu tarz otantik, köklere dayanan yeni tarz bandolara uzak birini bile kısa zamanda ele geçirip kıskıvrak yakalayacak kudretteydi. Usta bir mızıkacı olan Wade Schuman Blues In London isimli web sitesindeki röportajda müziklerinin hem tanıdık hem de aynı zamanda daha önce rastgelmediğiniz sıradışılıkta olduğunu belirtmiş. Müzikleri ister klezmerden, ister blues`un yirmili, otuzlu yıllarındaki klasik çağından, isterse orta asya steplerindeki Tuva vokal müziğinden beslense de Wade Schuman bunları her zaman mızıkası ile tekrar şekillendirip, harika vokali ile cilalıyor ve yeni bir New York tarzı yaratıyor. Avangarda da, geleneksel tavra da eşit uzaktaki bu birleşim kendisinin ustaca çaldığı diatonik, yoldaşı Randy Weinstein`ın kromatik mızıkalara eşlik eden, tuba, hawai tarzı çelik telli gitar, trompet, banjo, her nevi saksofon (devasa kontr-bas saksofon`u !?!? sahnede görmelisiniz) lut, cimbalom, marimba, klaviola gibi envai enstrümanı çalan kalabalık bir bando Hazmat Modine. Müzikal eklektizmlerini bu röportajda çok güzel ifade ediyor Wade; Tubacımız Lower East Side`da yaşayan ve bu sebeple yahudi mutfaği ile büyümüş bir Hintli. Ben yarı Yahudi, yarı Baptist kökenliyim. Afrika kökenli Amerikalı ve İrlanda kökenli arkadaşlarımızda var. Grup, ilk albümleri Bahamut`ta Tuva`lı Huun-Huur-Tu grubu eşliğinde iki parça çalmıştı. Yeni albümleri Cicada`da (anlamı Ağustos böceği !! ve yaptıkları müziğe çok uygun bir seçim !!) kalabalık Afrika işi bir brass band olan Benin`li Gangbé Brass Band ile çalıyor. Bu albümde daha tanıdık isimler de var. Natalie Merchant ve Kronos Quartet de albümü çorba yapmak yerine ustaca lezzetlendiriyor. 

Bu arada bu tuhaf ismin nereden çıktığını söyleyelim; Hazmat, Hazardous Material yani "tehlikeli madde" kelimelerinden türetilmiş Modine ise neredeyse yüz senelik termal ürünler üreten, uygulayan bir mühendislik firması. REO Speedwagon, Grand Funk Railroad, Premiata Frorneria Marconi gibi isimlerini bir işletmeden almış bir grup daha. Wade Schuman bu ismi uydururken çaldıkları bir çok üflemeli enstrümanları ile çevrelerine sıcak bir hava üflediklerini ima etmek istemiş. İlk albümün kapağındaki o borulu, alengirli mızıka da bu hissi veriyor anında.

Wade Schuman müziklerini dinleyenlerdeki genel kanının aksine müziklerini besleyen ana damarın Klezmer veya Doğu Avrupa mirası değil, blues kökleri olduğunu belirtiyor. Milenyumun başında New York müzikal sahnesinde ortaya çıkan ve elektronik ve amplifiye edilmiş rock müziğin yerini alan, köklere dayalı ama rock ve/veya punk hissiyatının kaybedilmediği, Gogol Bordello, Kultur Shock ve Beirut gibi grupların önünü açtığı Gypsy punk hareketinin yakınında olduklarını ama onlardan tamamen farklı, blues köklerine dayalı bir müzik yaptıklarının özellikle altını çiziyor. Blues yeni albümlerinde daha da baskın gerçekten de. Allmusic de William Ruhlmann güzel özetlemiş yeni albüm Cicada`yı; Ry Cooder`la Dirty Dozen Brass Band`in buluşması...

Geçen seneki Courtney Pine coşkusundan sonra (gidenler gitmeyenlere anlatsın) Babylon Wade Schuman ile kucaklaşacak kuduracak...

Cenk Akyol

Cazkolik.com / 13 Eylül 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.