Radyo programı sırasında tanıştığı Gürcistan`lı Blues dörtlüsü T Mob Blues`u Tiflis`te izleyen sevgili Cenk`ten grup hakkında müzikleri eşliğinde özel bir yazı.

Radyo programı sırasında tanıştığı Gürcistan`lı Blues dörtlüsü T Mob Blues`u Tiflis`te izleyen sevgili Cenk`ten grup hakkında müzikleri eşliğinde özel bir yazı.

Dinlediğiniz müzik grubun aşağıda resmini gördüğünüz albümünden alınan Slow Down`dır. Yazının en sonunda ise grubun 3 farklı videosunu izleyebilirsiniz.


Tiflis`ten mektup var !

Açık Radyo`da program yaptığım beş sene içerisinde radyo programcısı sıfatım sayesinde dünyanın bir çok yerinden harika müzisyenler ile temas kurma, şahsen tanışma şansım oldu. Geçtiğimiz günlerde ikinci albümlerini yayınlayan Tiflis`in blues dörtlüsü T Blues Mob keşfetme şansı bulduğum “orijinal” fikirleri ve parlak enstrüman yetenekleri olan bu harika gruplardan biri. T Blues Mob Tiflis`e seyahat etmek için başlı başına bir sebep artık benim için. Geçtiğimiz hafta Tiflis`ten blues, rock, soul aromalı sürpriz bir mektup geldi.

Number One grubun yeni yayınladığı stüdyo albümü.

1986`da kurulan Gürcistan`ın ilk blues gruplarından Blues Mobile Band kökenli Koka Tskitishvili, Lasha Topuria ve David Manizhashvili tarafından kurulan T Blues Mob şimdilerde değişen kadrosu ile bas gitarist, vokalist Koka Tskitishvili`nin sürüklediği bir blues-rock çetesi. Avrupa`da, özellikle kuzey Avrupa`daki bir çok blues festivalinde dört yüzden fazla sahne alan tecrübeli grubu kış aylarında sık sık sahne aldıkları Tiflis`teki Cafe De France`da izleyebilirsiniz. Johnny Winter, Alvin Lee, Omar & the Howlers, Dave Hole, Magic Slim & the Teardrops, Blaze, Walter Trout, Guy Forsyth, Rob Tognoni gibi isimlerle aynı sahneyi paylaşan grubun şimdiki kadrosu şöyle;

Koka Tskitishvili: Ana vokaller ve bas gitar
Tamaz Tkhinvaleli: Gitarlar
Roma Rtskhiladze: Klavyeler ve geri vokaller
David “DeVito” Manizhashvili: Davul

Batılı meslektaşlarına parmak ısırtacak kadar gitarına hakim olan Tamaz ve ağır siklet bir davulcu olan David aynı zamanda Amerikalı mızıkacı Paul Rimple ile daha çok Chicago Blues, Memphis, New Orleans havalarından çalan Natural Born Lovers isminde bir jam band ile de çalıyorlar.

T Blues Mob`a konserlerinde gruba eşlik eden Band Of Gypsies üyesi mızıkacı Saba Chikhladze grubun elektrik blues ağırlıklı tarzına ayrı bir zenginlik katıyor. Bazı parçalarda grupla birlikte bir çok kez sahne alan Zaza Tsertsvadze davul setinin başına geçiyor. Bu farklı blues grupları 1,2 milyonluk Tiflis`in canlı müzik geleneği ve zenginliği hakkında size bir fikir verebilir değil mi?

Gelelim Number One isimli albüme; Albüm tamamen grubun kendi parçalarından oluşan harekettli bir blues-rock albümü. Tüm parçaların müzikleri bas gitarist, vokalist Koka Tskitishvili`ye ait, şarkı sözleri ise grubun dışından, Mzia Sordia`ya ait. Albümü sürükleyen solo enstrüman tonunu bulmuş, kendinden emin “Johnny Winter`dan onaylı” Tamaz`ın gitarı. Johnny Winter`a imzalattığı Fender Stratocaster`ını vakur bir eda ile çalan gitariste elektrikli piyanosu ve orgu ile Roma, mızıkası ile Saba destekliyor. Klasik blues formunu esnettikleri, akılda kalıcı nakaratları ile Bad Bad Girl ve wah wah gitarlarla süslenmiş açılış parçası I`m too drunk (I hate pop music) benim favorilerim.

Take me down to the river ise bir TV programında seyircilerin geri vokali ile kaydettikleri Take me down to the river emprovizasyonlar ile sıkmadan uzattıkları basit ama vurucu bir melodi.

Grubu Avrupa turnelerinin başında veya sonunda yakalayacak ve buralara getirecek organizatörler, emprezaryoların veya seyircilerin türleri tükendiğinden, siz en iyisi grubun web sitesinden size uygun bir konser tarihi belirleyip, vize istemeyen güzel komşumuz Gürcistan`a uğrayın. İksir gibi bir kırmızı şarap (mesela bir saperavi?) eşliğinde kulaklarınızın pasını silecek akıcı gitar soloları çok yakınlarınızda. Şayet benim gibi iştahlıysanız, eminim ki Kinkali ve Kaçapuri`leri de denemeden gelmeyeceksiniz bu küçük blues kaçamağından.

T Blues Mob www.tbluesmob.com/

Cenk Akyol
cenkakyol@cazkolik.com

Cazkolik.com / 17 Ekim 2013, Perşembe 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.