21. İstanbul Caz Festivali Özel: Afrika`nın kraliçesi, Savanların melaikesi Angelique Kidjo bu yaz festivalde!

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">21. İstanbul Caz Festivali Özel:</span> Afrika`nın kraliçesi, Savanların melaikesi Angelique Kidjo bu yaz festivalde!

"Melaike" Kidjo

Afrikalı melaike Angelique Kidjo`yu Silivri`de bir markette keşfetmemi tabii ki Carlos Santana`nın konuk olduğu 1996 tarihli Fifa albümü sağlamıştı. İçinde Carlos Santana geçen her şeye saldırdığım yıllar bitmemişti. Albümde kızı Naima`nın ismini verdiği ve onun için yazdığı parçayı beraber çalıyorlardı. Aradan çok uzun yıllar geçti ve Carlos`un artık sadece eşlikçisi haline gelen Santana`nın son albümünü baştan sona dinleyemedim. Ama Carlito yine de başımızın tacı. 40 yıllık Kâni, olmaz Yani.

* * *

Her neyse konumuza dönelim... Angelique`yi ilk keşfedenlerden birinin Hollandalı piyanist Jasper Van`t Hof olduğunu da yeni öğrendim. Kariyerinin ilk yıllarında piyanistin seksenlerin ortasında Hollandalı ve Afrikalı müzisyenlerle oluşturduğu Afro-pa grubu Pili Pili ile üç albüm yapıp, 87`de Montrö Caz festivalinde yer alma fırsatını buldu. Herkese nasip olmayan başarılarla dolu kariyerinin başından beri yanında yeralan müzisyen eşi Jean Hebrail ile çalışan Afrika kraliçesi diğer tüm kıtaları da müziği ile etkilemeye devam ediyor son 30 senedir. Afrika için önemli bir figür haline gelen Kidjo UNICEF`in iyi niyet elçiliğini de yapmakta.

* * *

2011`de de festivalin konuğu olduğunda yanında sahneyi paylaştığı Diane Reeves, Lizz Wright gibi akranları, arkasında Geri Allen, Terri Lyne Carrington, James Genus, Romero Lubambo gibi olağanüstü bir kadro ile oluşturduğu Sing The Truth projesi ile öncül ve güncel kadın müzisyenlerin eserlerini yorumlamışlardı.

* * *

Bu senenin başındaki yeni müzikal ortaklığında Luxemburg Philarmonie orkestrası ve Philip Glass ile Afrika şiirlerini klasik batı avrupa müziği formu ile birleştirdi. Afrika kadınına adadığı son albümü EVE için memleketi Benin`i baştan başa bir kayıt cihazı ile gezdi ve albümü oluşturacak otantik materyali topladı. Yine Benin`den çıkan ve ismini artık duymaya başladığımız gitarist Lionel Loueke, Christian McBride, Steve Jordan, gibi büyük isimler ile New York`ta kaydedilen albümün yapımcısı David Bryne albümleri ile başarı kazanan Patrick Dillett.

* * *

İptal edilen Hugh Masekela konserinin yerine son anda programa dahil edilen Angelique Kidjo`nun konsere nasıl bir kadro ile çıkacağını maalesef öğrenemedim. Ama internette bulduğum videolarda Street Fighting Man, Gimme Shelter (Stones`u çok seviyor) söylerken klasik bir pop – rock grubunun kendisine eşlik ettiğini gördüm. Geri vokaller, davul, vurmalı, bas, gitar ve klavye. Sanırım Feriye Lokantası`na daha kalabalık bir kadro ile gelmeyecektir. Konserin başında meltem yumuşaklığında bir Samba Pa Ti`den sonra seyircileri Funky ritmler ve Fon dilindeki nakaratları ile Voodoo Child (Slight Return) ile ayağa çıkaracak savanların melaikesi.

Cenk Akyol
Cenkakyol@cazkolik.com

Cazkolik.com / 10 Temmuz 2014, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.