Faithless ile dans büyüsü

Faithless ile dans büyüsü

Dans müziğini spiritüel bir yolculuğa çeviren tek grup belki de Faithless. Hem Maxi Jazz’in etkileyici vokalleriyle, hem şarkı sözlerindeki çarpıcı cümlelerle Faithless, “Insomnia" ve “God is a dj" ile elektronik müziği bir dans ayinine çevirecek dans klasikleri yarattıklarından beri, kulüp kültürü için İngiltere’den çıkan en büyük cazibe. Faithless için sadece dans grubu demek haksızlık olur, çünkü bir yandan da şarkı sözlerindeki politik mesajlarla ve ruhani sözlerle hatta uçmuş bir cesaretle Faithless bambaşka bir tür ortaya çıkarıyor. İngiltere’de Maxi jazz için boşuna sokak ozanı demiyorlar.


Yeni albümleri “The Dance” nihayet bizde de Topkapı Müzik etiketiyle piyasadayken ve bu albümdeki “Sun to me” şarkısını dinleyen herhangi birinin şarkıdaki hüzünlü melodiye ve sözlere kapılıp gitmemesi mümkün değilken, Faithless yeni albümünün tanıtım turnesi kapsamında, Pozitif organizasyonuyla 17 Temmuz’da İstanbul’a geliyor. Bu yaz sofistike bir elektronik pop keyfi için porselen diva Sophie Ellis Bextor’ı, One Love Festival’de, Santral İstanbul’da dinledikten sonra, dans müziğini sevenlerin kaçırmaması gereken bir başka konser Faithless ile gerçekleşiyor olacak.


Maxi Jazz, Rollo ve Sister Bliss yeni albümlerini mayıs ortasında piyasaya çıkardıklarında, Rolling Stones’un 1972 tarihli albümü “Exile on main street” ile zirveyi paylaşmışlardı. Albümün ilk single’i “Not going home” tam bir kulüp hiti ve albümün açılış parçası. Uzun zamandır  grubun eski dans marşlarını özleyenlere, Faithless, Sony BMG etiketinden ayrılıp kendi plak şirketleri Nate’s Tunes etiketiyle yayınladıkları bu ilk albümle cevap veriyor. Albümü ikinci single’ı “Tweak Your Nipple” için çıkış tarihi 19 Temmuz ve grubu 17 Temmuz’da Maçka’da, Küçükçiftlik Park’ta ağırlıyor olacağız.


Konserden 2 gün sonra yayınlanacak single “Tweak Your Nipple” albümün sıkı dans şarkılarından biri ve daha şimdiden Dj Tiesto remixini hazırladığına göre bu yaz kulüpleri yıkacak demektir. Albümde 1982 yılından Blancmange imzalı bir new wave şarkısından alıntıyla yapılan “Feel Me” retro bir his uyandırıyor. Yeni albümde konuk şarkıcı olarak Rollo’nun kızkardeşi Dido, her zaman her şarkıya kattığı lezzeti, bu kez iki farklı şarkıyla sunmuş oluyor.


Biri dans ettiren bir şarkı olarak “Feelin Good" ama diğeri benim de favorim olan ve daha melodik ve aşk uyandıran şarkısı “North Star”.


Buna rağmen “Feelin Good" iyi remixler yapıldığında dans pistlerini yakıp geçebilir. Albümün tıpkı açılışını yapan “not going home” gibi kapanışını yapan “Sun to me”, hepimize “keşke hemen cuma ya da cumartesi gecesi olsa da , bir güzel hazırlanıp kulübe gitsek" hissi verecek. Zaten Maxi Jazz de albüm için cumartesi akşamlarına güzel fon olur yorumu yapmış. Laf aramızda Maxi bu albümü, tıpkı benim “psycho disco” albümümü anneme armağan ettiğim gibi annesine armağan etmiş,buna şahane tesadüf derim. Anlaşılan bu yaz hem annelere hem hepimize dans pistleri gözüküyor.


Faithless’ta gruptaki herkesin ayrı ayrı yetenekleri ortadayken, misal Sister bliss olağanüstü yetenekli bir dj iken, Maxi jazz şarkı söylerken hipnotize ediyorken, Rollo’nun kızkardeşi Dido’nun büyüleyici sesi de bu albümde olduğuna göre, bu yaz dans, bu yaz faithless.


Cenk Erdem

Cazkolik.com / 16 Temmuz 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.