Cranberries’in ne çok şarkısını ezberlemişiz meğer

Cranberries’in ne çok şarkısını ezberlemişiz meğer

Geçtiğimiz hafta İzmir ve İstanbul konserlerini sıcak havada oldukça sıcak ilgiyle geçiren Cranberries’in İstanbul konserini izleyen Cenk Erdem gözlemlerini kaleme aldı. Konseri izleyen hatta izlemeyenlere yeniden yaşatan yazı için teşekkür ediyoruz. 


Akdeniz Akşamları’na bir gönderme yapmayayım ama İstanbul geceleri konserlerle bir başka oluyor. Maçka Küçükçiftlik Park’ta Cranberries konseri de bambaşka oldu.


Avrupa yaz turnesine çıkan grubun Unilife organizasyonuyla hem İstanbul hem Çeşme konserleriyle Türkiye’ye gelmesi çok isabetli olmuş, çünkü Maçka’da daha konser alanına girmeden kapıdaki upuzun kuyruk ve caddedeki müthiş kalabalık Cranberries’in ne kadar çok sevildiğini gösteriyordu. Ayrıca caddeyi kapatan bu kalabalık ne kadar coşkulu bir konser olacağının da işaretini veriyordu.


Konser boyunca herkes gibi Cranberries’den ezberlediğim ve beklediğim şarkılar olduğu gibi aslında aklımdan çıkmış olan ve duyunca tekrar hatırladığım şarkılar da oldu. Cranberries’in ne çok şarkısını ezberlemişiz meğer ve gönlümüz hiç unutmamış, binlerce kişinin içine aktı Dolores o güzel ırmak sesiyle.

Daha ikinci şarkıda “Animal Instinct”le seyirciyi avucunun içine alan Dolores, kırmızı parlak mini elbisesi ve altında da parlak ve süslü converse ayakkabılarıyla tam bir şekerlikti. Bir çoğumuz için ilk albümlerinin hiti Linger’a rağmen Cranberries tarihi özellikle 1994 yılının “No Need To Argue” albümünün şarkılarıyla başlar ve grup bu albümden sevdiğimiz şarkıların hepsini repertuvarına almıştı. Buna rağmen özellikle bazı şarkılarda tüm kalabalık daha büyük coşku yaşadı. ”Linger”, “When you’re gone” gibi şarkılar herkesin baştan sona eşlik ettiği şarkılar oldu ama konserde esas “rock” duygusunu, Dolores’in “Are you ready to rock?” çığlığından sonra “Salvation” şarkısına eşlik ederek yaşadık.


Sahnede bir ara üstündeki saten ceketi çıkardığı anda alkışlarla Dolores’i havaya soktuğumuz gibi, aslında sıcak bir gecede avaz avaz şarkı söylerken, neredeyse hepimiz soyunabilirdik. Hatta bu yüzden grubun solisti Dolores’in üzerimize bir kaç kez bardaktan su fırlatmasından beraberce büyük haz duyduk. İrlanda’dan çıkan en iyi gruplardan biri şüphesiz Cranberries ve Dolores’in sesi öyle güçlü ve öyle çekici ki, 90’ların başından itibaren onun vokal tarzına bizim en iyi kadın rock şarkıcılarımız da dahil olmak üzere dünyada da öykünmeyen kalmamış gibi.


Konserin birbirinden güzel şarkıları içinde binlerce kişiyi sakinleştirip, duygusal bir an yaşatan şarkılardan biri de “Ode to my family” oldu. Bir psikolog ve aynı zamanda bir DJ olarak, 2009 yılında Topkapı Müzik Universal etiketiyle yayınlanan albüm projem “İyileştiren Şarkılar” için iznini aldığımız şarkılardan biri “Ode to my family” idi. Albüme açılış parçası olarak seçtiğim bu şarkıyla kendi adıma hep çok güçlü bir gönül bağım olacak ama yerlerinde sallanarak şarkıya eşlik eden tüm seyircilerle aynı duyguyu paylaştığımı da görmüş oldum. Üstelik bir kere daha Cranberries bir çoğumuz için üniversite yılları demek, ilk aşklar demek, birey olmak için verdiğimiz ilk çabalar demek. Nitekim ”Free to decide” şarkısına eşlik eden ve Cranberries’i keşfeden birbirinden genç dinleyiciler de aynı duygularla bu güzel şarkılara yine bağlanıyorlardı. Kılığını değiştirip, abiye bir kıyafetle, yine converse ayakkabılarla sahneye iki birbirinden ilginç kostümle çıkan ve tüm orijinalliğine bayıldığımız Dolores, İstanbul’un sıcağını sevdiğini söylüyordu ama onun sıcaklığı ayrı bir güzeldi. İrlandalı ekip daha lise yıllarından müzik düşlerinin peşine düşmüş ve tüm hayallerini gerçekleştirmiş ve hepimiz için çok iyi olmuş. Meğer Cranberries’den ne efsane şarkılar çıkmış. Nitekim konseri dinlemeye gelen herkes “Zombie” şarkısını Dolores’le beraber çığlık çığlığa söylerken, eminim konserle ilgili bir düşümüz daha sahnede gerçek oluyordu.


Cenk Erdem


Cazkolik.com / 27 Temmuz 2010, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.