Ölümü öncesi Cesaria Evora ile son röportajı yapan Cenk Erdem büyük şarkıcıyı yazdı

Ölümü öncesi Cesaria Evora ile son röportajı yapan Cenk Erdem büyük şarkıcıyı yazdı

Cesaria Evora’nın Ardından


Şarkılarını denize ve aşka adayan, dünya müziğinin yalınayaklı divası Cesaria Evora’ya duygularımı, sevgilerimi yazmadan olmazdı, rahat uyuyamazdım.


Yokluğun içinden gelerek yükselen, dünya müziğinin en büyük yıldızlarından biriydi Evora, onunla Pasion Turca sayesinde ilk kez 2007 yılında tanıştığımızda, buram buram bir aşk kadını vardı karşımda. Basın danışmanlığı işine bulaşmak ne kadar hayırlı oldu bu memlekette bilemem ama bir şekilde yan yana gelebildiğim çok güzel insanlar da oldu bu süreçte. 2009 Kalamış konserini de çok güzel hatırlıyorum misal, masal gibiydi...


Deniz kenarında, konser sonunda yağmur bastırırken, sırılsıklam aşk olmuştuk şarkılarıyla ve kimse terk etmiyordu denizin yamacını, herkes ıslanıyor ve dans ediyordu, üstelik Cesaria Evora da yağmurda devam ediyordu şarkılarına.


“Bazen bir söze takılıyorum, o kadar yoğun hissediyorum ki, dünyayı unutuyor gibi oluyorum” diyordu Cesaria, dünyayı unutturuyordu hem şarkılarında hem de tavrında. Hele son zamanlarda saçlarına da yeni bir hava vermişti ki, adeta hayat dolmuştu Cesaria. Her defasında daha çok yakınlık kurduğum Cesaria’nın, karides çorbasını pek sevdiğini bile biliyorum ki, en son Antalya Aspendos konserinde yanından ayrılmayan prodüksiyondaki arkadaşım Ahmet: “Her zamankinden daha çok neşe saçıyordu, sahnede dans ederken, gülücükler dağıtıyordu” diye anlatıyor, ben de bizim eskilerin “ölüm iyiliği geldi üstüne” lafını getiriyorum aklıma.


"Türkiye’deyken özellikle her zaman “bulgur” istiyorum, çünkü bizim Cape Verde’deki (Yeşil Burun) yemeklerimizden birine çok benziyor”, diyen Evora, aşka ve dünya nimetlerine şükran doluydu hep. Ben de kendi çapımda ona olan sevgimi ifade etmek için, küçük bir ölüm ilanı hazırladım bile, hem sadece birkaç günlük değil, tam beş yıl boyunca yayında kalıyor olacak. Nerden nereye? diyeceksiniz; bizim bedelli askerlik gündemiyle etrafta yazılıp çizilenlerden keşfettiğim Bedellikareler.com adındaki sitede şimdi Cesaria’ya sevgilerim ve güzel bir ilanım var. Bu siteyle, hem istediğiniz ilanı vermiş oluyorsunuz, hem de bedelli askerlik parasını denkleştirmek için siteyi, kare kare satan bir gence el veriyorsunuz. Bana uyar. Üstelik Sezen Aksu’nun, bir şarkısında: “Ben anlamam toptan, tüfekten; ne haber aşktan?" dediği gibi, ilan koyacak yeri de ona göre buldum. Hem de bana ilk aşkını, Eduardo’yu da anlatan Cesaria’nın anısıyla.

 
Yaptığımız ilk röportajda: “Eduardo benim ilk aşkımdı  ve onu her zaman için harika bir anı olarak saklamaya devam edeceğim” cevabını veren Evora: “Kişilerden çok aşk duygusunu seviyorum. Aşık olduğunuz birçok kişi geçmişinizde kalıyor ama esas olan aşık olma duygusu ve aşkın verdiği hayat enerjisi” diyordu. BedelliKareler.com’da 50 sütun, 34 satıra yani  1700 kareye aşklarımı da yazıyor olacağım fırsat buldukça, Cesaria’dan sonra. Tıpkı, Cesaria’nın şarkılarıyla kalbimize yazdığı gibi.

 
Cape Verde’nin denizini, güneşini şarkılarıyla tüm dünyaya ulaştıran Cesaria Evora Harbiye Açıkhava’da, Kalamış’ta, İş Sanat’ta, kulislerde izlediğim heryerde hep deniz ve güneşti. Gönlü de zengindi, sessizce masasında ne varsa, buyur eder, bereketini paylaşırdı. Anlattığı Cape Verde halkı gibi.


“Cape Verde’nin en büyük zenginliği müziği. Cape Verde’nin denize ve aşka olan şarkılarının yüzyıldan fazla bir geçmişi var” diyen Cesaria’nın, şimdi geride bıraktığı birbirinden güzel şarkılarla, müzik ve sevgi dolu bir geçmişi var. Grammy ödüllü, Eduardo’ya hasretli, Evora’nın şöhreti de belki çok geç oldu, ama tadını öyle güzel çıkardı ki, hatta her defasında sahnede bir sigara yakıp, keyfine de bakacak kadar umrunda olmadı dünya. Ellisinden sonra meşhur oldu belki ama popun kraliçesi Madonna’nın bile özellikle doksanlardaki bir çok konserinde kulisine kadar gidip, ilham aldığı bir yıldız olmak da nasip oldu. Evora, Madonna’nın ne kadar sıcak ve sevgi dolu olduğunu herkes biliyor mu emin değilim, diyordu. Çünkü o sevgiyle bakıyordu. İzleyiciye ve hayata. Bir de üstüne Hz. Mevlana’nın gerçek sevgiliye kavuştuğu 17 Aralık’ta ölmez mi? Bu anlamlı tesadüf bile aşktan: Besame Mucho.


Cenk Erdem

Cazkolik.com / 30 Aralık 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Pelin Akhisar
    30 Aralık 2011 Cuma 06:16

    Nur içinde yatsın. Dinlendirici sesi ölümsüz olacak, hep huzur verecek. Bu arada BedelliKareler.com"a onun için ilan vermeniz de çok ince bir düşünce. Bir hayranı olarak teşekkür ederim.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Okan Kalac
    15 Mayıs 2023 Cumartesi 09:20

    Maalesef yaş ve koşullar gereği onu canlı dinleme fırsatı bulamadım ama şuan hayatta olsaydı canlı dinlemek ve tanışmak için ne gerekirse yapardım diye düşünüyorum. Muazzam sesi onu bir defa dinleyenler için bile unutulmaz olacak ve huzur verecektir. Bir Cesaria Evora hayranı olarak Türkiyede böyle bir röportajı yapmış ve yayınlamış olduğunuz için çok teşekkür ederim. Huzur içinde uyusun.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • can emeç
    20 Şubat 2024 Salı 12:17

    Çocuk yaştan bugüne çoğu gecem ve çoğu sabahım onunla geçti. İçimi ısıtan ve güven veren telaşesiz bir tarzı, yorgun bir ses rengi vardı. Onun sayesinde koca coğrafyayı araştırdım. Onun sözleri beni coğu zaman yola koydu. Daha uzun yollara koyulmak isterdim ama imkanım olmadı...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.