Cenk Erdem`in mutsuzluk veren ilişkilerden çekip gidebilme gücü veren albümü yayınlandı.

Cenk Erdem`in mutsuzluk veren ilişkilerden çekip gidebilme gücü veren albümü yayınlandı.

Sevgili arkadaşımız Cenk Erdem`i Cazkolik`te dünyaca ünlü sayısız müzisyenle yaptığı söyleşilerden tanıyorsunuz. Ama onu tanıdığınız bir başka yanı da kalbi aşk ve sevgiyle dolu, içindeki sevgiyi kendine saklamak yerine sakınmadan insanlarla paylaşan biri oluşu. Eğitimini aldığı psikolojiyi meslek olarak seçmesinin ardından yetinmeyip bu meslekteki birikimini müzikte geniş paylaşımlara açması, her iki alanın kesişme noktasında yeni ifadeler, yeni kavramlar bularak farklı bakış açıları geliştirmesi sevgili Cenk`in içindeki tutkulu cesaretin bir çeşit dışavurumu. Bunu, hem yaptığı söyleşilerde, hem de bu söyleşinin konusu olan yeni tarz müzik albümü konseptlerinde görmek mümkün.

* * *

Hem Cerrahpaşa Tıp Fakültesi`nde sahada çalışmış, hem de müzik ve psikoloji ilişkisi üzerine eğitimler veren bir psikolog olarak, televizyon ve radyolarda müzik programları da yapan Cenk Erdem, DJ kimliğiyle psikoloji altyapısını beraber değerlendirdiği projesinde ruhumuzu en çok güzel seslerin ve güzel melodilerin güçlendirdiğini vurgulayarak, Christina Aguilera, Kelly Clarkson, Alicia Keys gibi günümüzün en güzel seslerini, Whitney Houston, Aretha Franklin gibi divaların şarkılarını ve Britney Spears, Kesha, Chris Brown gibi şarkılarıyla enerjimizi yükselten pop yıldızlarını Güçlendiren Şarkılar albümünde bir araya getiriyor.

Müzik yoluyla iyileştirme projeleri büyük ilgi gören ve ruh haline iyi gelen şarkıları bir araya getirdiği İyileştiren Şarkılar albümleriyle başlatan Erdem, Sony Music etiketiyle daha önce de moral yükselten en enerjik disko klasiklerini Psycho Disco albümünde toplamıştı. Erdem bu kez, “mutsuz eden ilişkilerden çekip gidebilme gücü veren, kendini olduğunu gibi ifade etme cesareti katan, ayrılıklara ve kalp kırıklıklarına rağmen hayatın güzelliklerine odaklanmayı telkin eden ve hepsi egoyu güçlendiren” şarkılar sunuyor.

Cazkolik.com


Cenk Erdem: "Şarkıları ya duygu durumumuza

eşlik eden şarkılardan seçip derdimize ortak

ediyoruz, ya da ruh halimizi değiştirmek için

dinliyoruz..."

Cazkolik: Sevgili Cenk, seni hem psikolog, hem de DJ ve müzik yazarı olarak tanıyoruz, şimdi çıkan albümün gibi yayınladığın çalışmalarla farklı bir yönünü de tanıyoruz, peki öyle ise herkesin çok iyi bilmediği yönlerin neler?

Cenk Erdem: Belki biraz psikoloji mesleğinin gizlilik prensibi içime işlediği için belki biraz da büyüdüğüm için başkalarının sırlarını çok iyi saklayabiliyorum ve yakın çevrem de sırlarını benimle paylaşıyor ve bana danışıyor, bu hoşuma da gidiyor ama açıkçası benim pek bir bilinmeyenim yok hatta ne yaptıysam Google’da bile çıkıyor.

Cazkolik: Bu noktada psikolog olma hikayen nasıl gelişti onu soralım?

Cenk Erdem: Boğaziçi Üniversitesi’nde hem Psikoloji hem de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerini bitirdikten sonra aslında Sinema- TV yüksek lisansına devam ettim ama sonrasında Cerrahpaşa’nın Çocuk Kliniği’nde sınavlardan geçip Onkoloji alanında çalışmaya başlayarak bir psikolog olarak ilerleme şansım oldu. Akademik alandan çok sahada çalışmak bana her zaman daha cazip geliyordu, sonrasında da Cerrahpaşa’dan sevgili Prof. Dr. İnci Yıldız’ın desteği ile Houston’da Teksas Çocuk Hastanesi’nde Oyun Terapisi eğitimi aldım ve ayrıca MD Anderson’da psikolog olarak çocuk uzmanlarıyla birlikte çalıştım. Psikoonkoloji alanında Houston’da tüm öğrendiklerimi uygulamak üzere tekrar Cerrahpaşa Çocuk Kliniği’ne geri döndüm ve bana göre hayatımın manevi açıdan en kıymetli işini 4 yıl boyunca yapmış oldum.

Cazkolik: Genel bir kanı vardır, psikologların dünyası daha dingindir denir, doğru mu?

Cenk Erdem: Pek dingin olduğum söylenemez, belki karşımdaki danışan derdini paylaşırken, karşısında profesyonel olarak dingin ve olgun oluyorum, karşımdakini anlayabilmek ve çözüm önerileriyle gelebilmek için halim de değişiyor ama günlük hayatımda enerjik sayılırım hatta aşkın taşkın biriyim. Ne yalan söyleyeyim, tamamen içimden geldiği gibi davranıyorum, kimi zaman kimilerine göre terbiyesizlik derecesinde canının istediğini yapan ve istemediğini de yapmayan biri olarak hayatta kalmaya çalışıyorum, tabii bu haller çok sevilebildiği gibi çok çok yadırganabiliyor da ama neysem oyum ve neyse ki olgunlaştıkça onaylanma ihtiyacı azalıyor, kim ne derse desin umrumda olmayabiliyor!

Cazkolik: Peki, gelelim yeni albümü, “Güçlendiren Şarkılar” hakkında neler söyleyebilirsin?

Cenk Erdem: Sony Music‘e bu fikri sunduğumda büyük heyecanla karşıladılar; istediğim “İyileştiren Şarkılar” projelerinden sonra yine güzel seslerden ve herkesin sevdiğini bir DJ olarak iyi bildiğim şarkılar arasından, kendilik değerini yükselten şarkılar toplamaktı. Doğu kültüründe kendini sevebilmek ve kendi değerini bilmekle, bencillik karıştırılıyor. Oysa ki herkesin sağlıklı bir sevgi ilişkisi yaşayabilmesi için ve en önemlisi hayatı severek kucaklaması için kendini sevebilmesi ve kendisiyle ve kararlarıyla mutlu olması çok güzel. Üzen sevgiliden, kalbini kıran arkadaştan çekip gidebilme gücü veren şarkıları bir araya getirdiğim bir proje diyebiliriz. “I will survive” gibi çoğunlukla sadece sözleriyle değil yüksek temposuyla da ruh halini yükselten ve duyguları yukarı çeken şarkılar seçtim.

Cazkolik: Diyelim bir ayrılık acısı karşısında en çok ne tarz müzikler kalbimizi normale çevirir?

Cenk Erdem: Hangi duygu olursa olsun, öncelikle o duyguyu yaşamaya izin vermek gerekiyor. Ayrılık acısını da yaşamaya izin vermek için bu hüznü anlatan duygusal şarkılar elbette zehri akıtmaya yarayabilir ancak doz önemli, geride bırakmak üzere bu şarkıları dinleyip duygunuzu tamamlamak yerine bu şarkılara takılıp kalırsanız asla dipten yukarı fırlayamazsınız; en güzeli bu şarkılarla gereken gözyaşını döküp, umut veren, güç veren şarkılarla yola devam etmek. Since U Been Gone şarkısıyla Kelly Clarkson gibi nefes almak ve yola devam etmek en güzeli, hayat kısa.

Cazkolik: Peki dinlediğimiz müzikle yanlış giden bir ilişkiyi bitirecek kadar ruhumuzu güçlendirebilir miyiz?

Cenk Erdem: Zaten şarkıları ya duygu durumumuza eşlik eden şarkılardan seçiyoruz ve derdimize ortak ediyoruz, ya da ruh halimizi değiştirmek üzere dinliyoruz. Artık müziğin ruh halini değiştirdiğini hatta beynin kimyasını da etkilediğini ortaya koyan çalışmalar da var. Elbette, kimi zaman bir filmden, bir şarkıdan ya da bir kitaptan cesaret alınabilir yeter ki gönül istiyor olsun. Ama değişmeye, yeniliğe, vazgeçmeye cesareti olmayan, direnç gösteren hiç kimse ne şarkılardan faydalanabilir ne de terapilerden.

Cazkolik: Mesela başka ne gibi etkileri var müziğin?

Cenk Erdem: Literatürde özellikle gençlerle yapılan çalışmalar var. Özellikle gençler dış dünyaya bir kimlik tanımlayabilmek için belirli şarkıcıları, şarkıları ve müzik türlerini seviyorlar. Örnekse pop müzik dinleyen gençler, cinsel açıdan daha erken yaşta aktif oluyor. Bunun nedeni araştırıldığında şarkı sözlerinden çok pop şarkıcılarının imajlarının gençleri cinsel açıdan iştahlandırdığı ortaya çıkmış. Müzik davranışlarımızı o kadar çok etkiliyor ki, örneğin sert ve isyankar müzikler özellikle genç erkeklerin öfkesini boşaltıyor ve çok işe yarıyor.


Aşk hayat demek...


Cazkolik: Peki, sen yaşadın mı böyle bir aşk acısı?

Cenk Erdem: İnsan hem en çok sevdiğini üzüyor hem de seni fena üzen biri mutlaka oluyor. Ayrıca aşk acısı yaşamasam bu şarkıların peşine düşer miydim? “Aşk hayat demek”, hem de fena yanıyor insanın canı aşktan, ama canın yandıkça da bencillikler törpüleniyor.

Cazkolik: Peki o zaman soralım, neler yaptın, neler dinledin, nerelere gittin, neler yedin-içtin?

Cenk Erdem: Her yaz en az 3- 4 Sezen Aksu konserine gidiyorum bir kere, içimi yıkıyor yıkıyor, zehir gitmiyor. Şakası bir tarafa insan sevdiğini, sevdasını zaten unutmuyor sadece başa çıkmayı ve geride bırakmayı öğreniyor. Sezen Aksu’nun Hazan şarkısı bana çok dokunur, beni disko klasikleri yükseltir, yüksek tempo dans müziği seviyorum çünkü aslında bir yanım melankoliye çok yatkın, bu yüzden dans edip unutuyorum. İyi ki Madonna, Britney gibi pop şarkıcıları var hem libidoya yarıyor hem de manada boğulmaktan kurtarıyor. Ama bana en çok deniz iyi geliyor. İstanbul’u gezerim bazen tek başıma, turist gibi ve deniz kuytularına giderdim, cam bardakta demli çayla çiçek olurum. Sevgilim deniz, sevgilim İstanbul.

Cazkolik: Hem psikolog, hem de DJ’sin durum böyle olunca ister istemiz soru da ortaya çıkıyor; Nasıl bir dünyan var?

Cenk Erdem: Müzik bana hayat veriyor, ben en çok yeni bir şarkıdan heyecan duyuyorum. Dans müziği ve yüksek enerjili şarkıları seviyorum, yoksa her an bir Taylor Swift olma eğilimim var ve neyse ki dans beni kurtarıyor.

Cazkolik: Ruh yaşın kaç ve ruhunu nelerle besliyorsun? Bu soruda önemli...

Cenk Erdem: Ruhum aşk ve müzikle gıdalanıyor. Deniz kenarında cam bardakta çay içerken, kırıntılar peşinde zıplayan bir serçe ile de içime aşk doluyor. Güzelliklerle ve muhabbetle besleniyorum.

Cazkolik: Başka plan ve projelerin neler?

Cenk Erdem: Sony Music ile “Güçlendiren Şarkılar” henüz piyasaya çıktı, mümkün olduğu kadar çok kişiyle paylaşmayı diliyorum. Partilerle de hayatı kutlamaya devam.

Cazkolik: Sevgili Cenk, söyleşinin sonuna geldik, son olarak okurlarına-dinleyicilerine neler söylemek istersin?

Cenk Erdem: Son sözü söyleyen olmak isterim, karma beni eğlendiriyor, hayallerimin peşine düşerken en çok yaradan el veriyor, inanmayan, kibirle yaklaşan kim varsa hesabını da ben halletmiyorum, yaradan hallediyor. Hepimizin gönlüne güzel şarkılar ve aşk dolsun.

Cazkolik.com / 06 Şubat 2013, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Meral ...
    22 Şubat 2013 Cuma 12:30

    İnsanların düşünceleri çok benzeyebiliyor bazen. Bende kesinlikle bu düşünceye katılıyorum, müzik duygu değişiminde etkilidir. Albümde çok güzel bir niyetle yapılmış, albümü alabilirim.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.