"Anne şefkatinde aşk" Cenk Erdem, 2011`de ölen Cesaria Evora`nın bilinmeyen 13 şarkısının derlendiği yeni albümü "Mae Carinhosa"yı anlatıyor.

"Anne şefkatinde aşk" Cenk Erdem, 2011`de ölen Cesaria Evora`nın bilinmeyen 13 şarkısının derlendiği yeni albümü "Mae Carinhosa"yı anlatıyor.

Anne şefkatinde Aşk...

Şarkılarını denize ve aşka armağan ettiğini söylüyordu Cesaria Evora ve sahneye çıkıp da mikrofonu eline aldığı anda sanki hafif bir meltem esiyor ve aşk yükseliyordu açık mavi gökyüzüne deniz kokularıyla...

* * *

Çok yokluk görmüştü ve kıymetini biliyordu yaşadığı anların, hatta bir de sigara tüttürüyordu iyice keyiflendiğinde...

* * *

2011‘de gökyüzündeki diğer yıldızların yanına göçen Evora, dünya müziğinde ilk kez 1988 senesinde Paris’te `çıplak ayaklı diva` unvanını veren albümüyle parlamıştı. Diva artık aramızdan ayrıldı ama meğer 1995 senesinden başlayarak, her stüdyoya girişinde, prodüktörü José da Silva‘nın isteğiyle albümleri için gereken sayıdan da fazla bir dolu şarkı kaydetmiş.

* * *

Evora’nın yeni albümü “Mae Carinhosa” (Anne Şefkati) daha önce hiç yayınlanmamış 13 şarkıyla divanın en sevdiği tüm şarkı yazarlarının kayıtlarını da gün ışığına çıkarıyor. Pasion Turca etiketiyle yayınlanan albümün açılış şarkısı “Sentimento”, Evora’nın memleketi Cabo Verde‘nin blues‘u olarak bilinen o meşhur hüzünlü morna türünde. Ancak albüm daha ikinci şarkıya geçer geçmez “Tchon de França” ile sanki bizi deniz kıyısında bir kutlamaya götürüyor. Zaten bu güzel şarkının yazarı Nando da Cruz, Cesaria‘nın en ünlü şarkılarından Petit Pays’in de yazarı. Albümün en keyifli şarkılarından biri de Cesaria’nın yeniden yorumladığı eski bir İspanyolca bolero. Orijinali 1962 ‘de Meksika’da Los Bribones (The Rascals) tarafından yorumlanan şarkıyı Cesaria Mindelo koyunda hala barlarda şarkılar söylediği zamanlarda koyda demir atan İspanyol mürettebatlara söylermiş. Cesaria‘yı dinlerken bana verdiği röportajda geri dönmeyen denizci sevgilisi Eduardo‘ya olan sonsuz aşkını hissediyorum. Acıyı, aşkı bilen şarkıcılar da bir başka oluyor, anne şefkatinde Cesaria.

with love...
Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove


Bu albümü Cazkolik Shop`tan satın almak isterseniz bu satıra tıklayın.


 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.