Cenk Erdem Röportajı: Türkiye`nin tek orijinal Küba orkestrasını kuran Yanssel Castellon`la konuştuk.

<strong>Cenk Erdem Röportajı:</strong> Türkiye`nin tek orijinal Küba orkestrasını kuran Yanssel Castellon`la konuştuk.

İstanbul’da bir Kübalı; Yanssel Castellon

İstanbul her an müzikle dolu; her an farklı kültürlerin kokuları yayılıyor Boğaz`ın, eski sokaklarına ve gecelerine. Velhasıl, İstanbul müzikleri ve farklı kültürlerden sürprizleriyle her an zenginleştirebiliyor. Gece işlerinde tanıştığım hemen her müzisyenin İstanbul tutkusunu biliyorum ama İstanbul’da kocaman bir Latin & Küba Orkestrası kuran Yanssel Castellon ile tanışmak benim için ayrıca büyük bir sürpriz oldu.

* * *

Latin Amerika’nın zengin ruhlu müziklerini ve Küba’nın zengin ritimlerini, perküsyonun olduğu mutlu, coşkulu müziklerini düşünün. Yanssel Castello, ilhamını İstanbul’dan alıyor ve aşık olup kaldığı şehre Küba müziklerini dev gibi bir Latin Orkestrası ile sunuyor.

* * *

Havana doğumlu Yanssel Castellon, köklü bir müzisyen aileden geliyor ve Kübalı müzisyenlerden oluşan ekibi Los Amigos ile birlikte akustik enstrümanlar kullanarak ağırlıklı Küba geleneksel müziklerini ve ayrıca Latin Amerika repertuvarını da en orijinal haliyle bizlere getirmiş oluyor. Türkiye’nin en iyi, Havana konseptli ilk ve tek orijinal Latin Küba Orkestrası`nı kuran Yanssel, tutkunu olduğu bas gitarının ekipte diğerlerine yol gösterdiğine inanıyor. Solist/ana vokal ve bas gitarist Castellon direktörlüğünde onbeş kişiden oluşan profesyonel ekip nasıl oldu da bir araya geldi? Yanssel’i Türkiye’ye bağlayan aşk hikayesi nasıl gerçekleşti, Latin Küba Orkestrası ve zengin müzikleriyle sırada neler var, geleneksel Küba müziklerini bize nasıl tarif ediyor, tanışır tanışmaz hepsini sordum. Yanssel ile sımsıcak bir müzik sohbetiyle İstanbul’dan aldığı ilhamı da konuşmuş olduk.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove


Türkiye`de izleyiciyle aynı dili konuşmasak da

aynı duyguları yaşıyor ve paylaşıyoruz.

Cenk Erdem: Yaklaşık 5 yıldır Türkiye`desiniz; peki Türkiye hikayeniz nasıl başlıyor?

Yanssel Castellon: Küba’da müziğim ile ilgili iş olarak önüme iki fırsat çıkıyor; biri İtalya diğeri Türkiye... Bu arada bir arkadaşım bana Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu söylüyor ve öylece Türkiye’yi seçiyorum. Hikayem müzikle başlasa da İstanbul’da bir aşk hikayesine dönüşüyor. Bir Latin gecesinde yine tesadüfen, İlksen’le tanışıyorum. Böylece tam Küba’ya dönmek zamanım gelmişken, hiç düşünmeden kalıyorum sevgiye, aşka…

Cenk Erdem: Köklü bir müzisyen aileden geliyorsunuz, sizi tanımaya "Sihirli Flüt" lakaplı meşhur akrabanızla devam etsek?

Yanssel Castellon: ”Sihirli flüt” lakaplı Richard Egües, flütte Küba’nın en başarılı ve popüler müzisyenlerinden... Küba’ya kazandırdığı birbirinden değerli danzon ve chachacha besteleri, aranjeleri var. Çok yoğun bir müzisyendi ama Havana’ya geldiğinde babamla programlarına giderdik ,çok muhteşem flüt çalardı…Bana “Hissediyorum; sen de çok iyi bir müzisyen olacaksın, bir ışığın var senin ” derdi.

Cenk Erdem: Babanız gibi siz de müzisyen olmayı seçmişsiniz ve o sizin ilk öğretmeniniz olmuş, çocukluğunuzda evde nasıl bir müzik ortamı vardı?

Yanssel Castellon: Babam benim ilk öğretmenim ve idolümdür. Çok iyi bir eğitmen ve müzisyendi ve aynı zamanda beste ve aranje yapardı .Onun bestelerini gün yüzüne çıkarmak en büyük hayallerimden. Babamın yaptığı müzikler Tangolar ve çok geniş Latin Amerika müzikleriydi. Ama evimizde Latin Amerika müziği dışında dünya müziği de çok dinlenirdi. İşlerinde çok iyi olan benden büyük müzisyenler tanıdım ve deneyimler edindim. İlk defa 15 yaşında onlarla birlikte programa çıktım ve perküsyon çaldım.

Cenk Erdem: Peki müzik sizin için tam olarak neler ifade ediyor ?

Yanssel Castellon: Benim için müzik bir aşk ve hala bir tutku aslında. Konservatuar yıllarım, müziği gerçek bir sevgili gibi gördüğüm yıllardı diyebilirim. O zamanlar kendimi dışarıya kapatmıştım. Okulda, evde, yolda, otobüste sürekli nota okur, bas gitar çalardım zihnimde..

Müzikle güçlü bir bağım var ve müzik sayesinde bazen kendimi bazen dışarıda gördüğüm yanlışları düzeltebiliyorum, bir şeyleri onarıyorum sanki... Türkiye’de de seyirciyle aynı dili konuşamasak da program sonunda aynı duyguları, coşkuyu hissedebiliyoruz bu bağ sayesinde. Onlara bir mesaj veriyorum müzikle ve alıyorlar. Mutlu ol, aşık ol, rahat ol, özgür hisset gibi ..

Cenk Erdem: İstanbul’da hem şarkı söyleyen, hem bas gitar çalan Kübalı bir müzisyen olarak bize projenizi ve ekibinizi nasıl tarif edersiniz?

Yanssel Castellon: Şarkı söylemeyi çok seviyorum ama bas çalmadan şarkı söylediğimde kendimi yalnız ve boşlukta hissedebiliyorum hatta melodiyi kaybedebiliyorum. Bas gitarın sesi çok güzeldir bana göre, güçlüdür ve diğerlerine yol gösterir. Ekibimizde bas benim atımdır; yola girdiğine emin olurum ve şarkımı rahat rahat söylerim. Ekibimizin tamamı İstanbul’da yaşayan profesyonel Kübalı müzisyenlerden oluşuyor ama orkestra projesinde bazı Türk müzisyenleri de zorluğuna rağmen projeye harmanlayabildim. Eğer bu proje olabilirse, burada müzik yapan müzisyenler Türkiye’nin en iyi Latin müzisyenlerinden olacak demiştim. Hala da öyle.

Cenk Erdem: Bizde hiç nota bilmeyen çok yetenekli müzisyenler de vardır, sizde nasıl bir gelenek var?

Yanssel Castellon: Tabii ki var bizde de. Örneğin bizim geleneksel müziğimiz olan “son“ aslında böyle yetenekli insanların yarattığı müziktir. Nota bilmezler ama kulaktan çok güzel söylerler. Doğrusu Küba’da müzik onlarla başlar ve zamanla aktarılarak dönüşür. Müzikte eğitim olayı devriminden sonradır Küba’da.

Cenk Erdem: Küba müzikleri ve Latin müzikler mutlu şarkılar akla getiriyor; siz geleneksel müziklerinizi nasıl tarif edersiniz?

Yanssel Castellon: Sadece mutlu değil. Nostaljik , duygusal müzikler de var ,örneğin bir “bolero” olan “dos gardenias” romantiktir, melankoliktir, aşkı anlatır. Ama son, salsa, chachacha, merenge, cumbia türlerinde dinamizm vardır, eğlencelidir. Çünkü içinde zengin ritimlerin ,perküsyonun olduğu müziktir ve bir de sözler tarafı var işin. Sözler metaforiktir, komiktir, pozitifdir, bazen sosyal, politiktir. Hayatın içinden günceldir..

Cenk Erdem: Son olarak Havana doğumlu bir müzisyen olarak İstanbul size nasıl bir ilham veriyor?

Yanssel Castellon: Benim için İstanbul’da olmak hala bir bir rüya gibi. Küba ve Türkiye kıyaslanacak olursa bambaşka kültürler… Ama bana kalırsa aralarında çok yakın noktalar var. Küba, Karayipler bölgesinde bir anahtar, Türkiye ise Asya ile Avrupa arasında bir anahtar. Sanki İstanbul’da bütün ülkelerin, kültürlerin kokusu var. İstanbul’da bazen tam Avrupa bazen bir Latin Amerika’yı hissedebiliyorum. Bana İstanbul bir kaynak gibi geliyor. Burada herkesin içinde bir potansiyel var, her şeye hazır ve açık. Aslında benim kültürümden olan rumba ile sizin kültürünüzden darbuka hem çok farklı ama çok da yakın. Havana ve İstanbul da bir o kadar farklı ve bir o kadar yakın… Tüm bunlar bana hayalimdeki müzikleri yaparken çok fazla ilham veriyor.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • ilksen castellon
    13 Mart 2016 Pazar 04:13

    Cenk Erdem her zaman ,değer ve bilgi sahibi;O özgün ve farklı.Öyle olunca..müzikseverler için bu kez de yeni bir latin ateşi keşfetmiş; müziğe aşık,İstanbul"da bir Küba"lı ile bize gelmiş:))Türkiye"nin ilk ve tek en büyük caz portalında ,Türkiye"nin Havana konseptli ilk & tek latin -Küba orkestrasını kurmuş Yanssel"i tanımak güzel bir şans:) Muchas gracias Cenk Erdem ve iyi ki varsın Cazkolik ..

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Cüneyt Şen
    31 Mart 2016 Perşembe 03:52

    Uzun yıllar 4-5 yıldızlı otel işletmesi yapmış ve bu yıllarda çok değerli müzisyenlerle programlar yapmış bir kişi olarak ;Yansell ve orkestrası kesinlikle ciddi ,altyapısı çok sağlam müzisyenler ve çok yüksek sahne enerjisine sahipler en önemlisi bunu dinleyiciyle çok güzel paylaşıyorlar. Dinlerken farkı hemen hissediyorsunuz. Tadılası ve hasta olunası bir lezzet.. Sevgiler

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Ayşegül Altun Akyüz
    31 Mart 2016 Perşembe 07:10

    İzmir"de tanıştım Yanssel ve orkestrası ile. Yanssel"in sıcacık, eğlenceli sahne performansını yaşamadan, müziğini dinlemeden Küba müziği dinledim dememeli insan. Sahnede kendi tarzını ve yaşam enerjisini adeta seyircinin kalbine aşılıyor. Kendisine de müziğine de hayran kaldığımız Yanssel"i yine İzmir"de karşılamak dilekleriyle.. sevgiler.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.