Cenk Erdem Röportajı: Ceyl`an Ertem: "Güç, cesaret, vazgeçmeyiş. O tavrın hastasıyım."

<strong>Cenk Erdem Röportajı:</strong> Ceyl`an Ertem: "Güç, cesaret, vazgeçmeyiş. O tavrın hastasıyım."

Kalbi tamamen açık...

Hepsi birbirinden orijinal şarkılarla bugüne kadar dört albüm yaptı. Kendine has tarzıyla yıllardır şarkılarını, albümlerini, konserlerini takip eden sağlam bir kitlesi de var ancak yeniden yorumladığı şarkılarla son cover albümü “Yuh” Ceyl’an Ertem’e popüler kültürde daha çok yer açıyor. Bergen’den, Sezen Aksu’ya, Bulutsuzluk Özlemi’nden, Aşık Mahsuni’ye Ertem’in yorumları nefis.

* * *

Nitekim Ertem’in proje albümü “Yuh” yayınlandığından beri hayranlarının sayısı katlanarak büyüyor. Velhasıl, şarkı söyleyişindeki içtenliği bambaşka... Hem isyankar ve güçlü hem de kimi zaman aşkın acısından nasibini almaya açık saf haliyle duruşu da müziği gibi alternatif...

* * *

Müziğine kattığı caz havasından tutun alternatif rock tadına kadar türlerle de, güzel sesiyle de oynuyor. Ceyl’an Ertem kalabalıkları aşka getiren harika bir konser yıldızı, ardı ardına konserlerle de tüm Türkiye’yi dolaşıyor. Şarkılarıyla, müziğiyle, son albümüyle ve tüm içtenliğiyle daha yakından tanımak üzere sorularımı sormuş oldum.

Cenk Erdemhttps://twitter.com/shinyyylove


Kalbiniz açıksa tüm acılara ve talanlara da açık

oluyorsunuz. Bu iyi bir şey.

Cenk Erdem: Alternatif tarzınıza sağlam müzik çevresi hep bayılıyordu ama yeniden yorumlanan şarkılar size popüler kültürde daha çok yer açıyor diyebilir miyiz?

Ceyl`an Ertem: İlk günlerden beri yeniden yorumlara açığım. Neşet Ertaş’dan, Bergen’e, Sezen Aksu’ya, Bulutsuzluk Özlemi’ne, Ortaçgil’e, Umay’a... Bende izi olan onlarca şarkı yazarının, ozanın şarkılarını söylemekten çok büyük bir haz aldım. Orijinal şarkılarımı da bilen, albümleri de takip eden çok sayıda dinleyicim var. İkisi birbirini destekliyor. Kimin, nereden, öncelikle hangi performansımı duyduğu çok da mühim değil sanırım. Çünkü samimiyeti fark eden, tüm işlerinizi merak edip kulak açmaya başlıyor. Bu iyi bir şey.

Cenk Erdem: O çok ses getiren Yıldız Tilbe şarkısına yorumunuz şarkıyı daha protest bir yere taşıyor, peki siz Yıldız Tilbe`den aldığınız ilhamı nasıl tarif edersiniz?

Ceyl`an Ertem: Çok içten ve gerçek bir kalp... Şair... Sevgi ile bakıyor gözlerine, üstelik karşılık beklemeden ama tabii o gözlere karşılık vermeden duramazsınız. Öylesi açık kalpli olmayı istiyorum. Çünkü iyi şarkıcılığın yolu buradan geçiyor ama kalbiniz açıksa tüm acılara ve talanlara da açık oluyorsunuz. Bir seçenek bu, ya varsındır, ya gözün yemez.

Cenk Erdem: Son albümünüzün adı çok güçlü bir sesle toplumca yorulduğumuz tüm arızalara "yuh" diyor sanki; bu anlamda bir tür terapi sayılmaz mı?

Ceyl`an Ertem: Konserlerde de böyle söylüyorum. Yüzlerce genç arkadaşım, yaşıtım, büyüğüm, başka başka yüzlerce hayat, bakış var karşımda. Hepsine diyorum ki ‘Çok kırıldınız, yoruldunuz. Haydi şimdi bu muhteşem Aşık Mahsuni Şerif türküsü ile deşarj olalım. Yuh! diyelim olana bitene.’

Cenk Erdem: Mesela Bergen`in şarkısını özellikle Bergen`in kadına yönelik şiddetle ilgili trajik hikayesinden yola çıkarak seçtiniz, değil mi?

Ceyl`an Ertem: Evet. Ve elbette şu nedenle de var; “Sen benim yüzüme asit atsan da ben sahnedeyim” demiş diyebilmiş. Güç, cesaret, vazgeçmeyiş. O tavrın hastasıyım.

Cenk Erdem: Konserleriniz ardı ardına tüm Türkiye`yi dolaşıyor, peki dinleyici profilinizde ortak neler görüyorsunuz?

Ceyl`an Ertem: Genellikle barış yanlısı, hepimizin kardeş olduğunu düşünen, aşkı ve aşk acısını seven, ütopyaların var olduğuna ve güzel olduğuna inanan, biraz gücenik, biraz deli dolu bir kalabalık görüyorum karşımda. Özellikle kadın ve eşcinsel dinleyicilerim böyle.

Cenk Erdem: Nükhet Duru ile o meşhur “Sevda” şarkısına yorumunuzun video kaydında Nükhet Duru siz şarkıya girdiğinizde çok hayran bakıyor, siz kimlere hayransınız?

Ceyl`an Ertem: Nükhet Duru’ya, zaten... Ben sanırım işini, aşkını çok önemseyen, tırnaklarıyla kazıyarak, ilmek ilmek dokuyarak bir yerlere gelmiş, sevgi dolu, ne kadar acısı/derdi olursa olsun bununla kimseyi ezmeyen, hafif yaşayan, vicdanlı ve adil olamaya çabalayan herkese hayranım. Bu bir hamal amca da olabilir, dev bir sanatçı da olabilir. Her alanda hayran olduğum onlarca müzisyen, ressam, zanaatkar, usta, şair, yazar var. Saymakla bitmez. Ama en çok güzel gözlü hayvanlara hayranım. İnsan olamadı, üstün ırk hayvanlardır.

Cenk Erdem: Kendinizi tarif ederken bir yerlerde "Heidi" gibi mutlu diyorsunuz ama sizdeki o Heidi gerekirse dedesine de kafa tutmaz mı?

Ceyl`an Ertem: Ah öksüz, yetim Heidicik… Oradan kastım Heidi gibi her güne mutlu uyanan bir enayi olduğum. İyi olmak zorundayız. Olanları asla unutmadan yeniliğe doğru akmak zorundayız.

Cenk Erdem: O kadar farklı şehirde o kadar konser alanında sahneye çıkıyorsunuz, sahneye çıkmadan bir ritüeliniz var mı?

Ceyl`an Ertem: Sahneye çıkmadan evvel biraz depresif, melankolik bir hale bürünüyorum. Neden çözemedim. Bu nedenle yalnız kalmak iyi geliyor.

Cenk Erdem: Misafir çok seviyormuşsunuz, bir gece dünyaca ünlü kadınlar size misafir olsa çaya kimler gelsin isterdiniz?

Ceyl`an Ertem: Müzeyyen abla (hayal bu ya), Pj Harvey, Yıldız abla, Sezen Aksu, Meredith Monk, Girija Devi, Abida Parveen, Tomris Uyar, Janis Joplin uzar gider...

Cenk Erdem: Bir dünya müziği yıldızı havanız var, Yasmin Levy gibi, Mariza gibi dünya müziği yıldızlarını dinliyor musunuz?

Ceyl`an Ertem: Teşekkür ederim. Ama Yasmin Levy’i de Mariza’yı da pek dinlemem.

Cenk Erdem: Sırada neler var?

Ceyl`an Ertem: Yeni albüm! Ekim ayında kayıtlara başlıyoruz.


Cenk Erdemhttps://twitter.com/shinyyylove


 

 

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.