Efsanevi Abba şarkısını yorumlayan Cher; Sana bayılıyoruz

Efsanevi Abba şarkısını yorumlayan Cher; Sana bayılıyoruz

Pop-Rock divası canımız Cher`in yorumuyla efsanevi ABBA şarkısı "Gimme Gimme Gimme" dijital platformlara ilk düştüğünde takvim 10 ağustos 2018`i gösteriyordu. Şarkı yayınlanır yayınlanmaz ilk dinleyenlerden olduğumu iddia ediyorum çünkü tetikteydim. Yıllık iznimde, en sevdiğim arkadaşım Deniz`le Bodrum`un Maldivleri denilen Oraklar Koyu`nda tekne üzerinde kulaklıklarımızı taktığımız o an cennetteydik. Evet! Evet! Cher "Gimme Gimme Gimme" `ye house alt yapısı ile tam da kulüpleri ve gökkuşağının bütün renklerini çıldırtacak o harika kaydı yapmıştı. Aslında cazını da yaptı ve bir tweet attı: "Umarım herkes mutludur." Nasıl olmayalım Cher? ABBA şarkıları ve Cher yan yana tam bir "pop cenneti" formülü her şeyden önce.



28 eylül 2018 çıkış tarihli  ABBA cover albümü "Dancing Queen"in müjdesini veren ilk şarkısı ile pop divalarının "gerçek bir efsane" olarak en büyük ilham kaynağı Cher, aslında bizlere bu yıl ilk büyük geri dönüş heyecanını ABBA müzikalinin devam filmi "Mamma Mia 2" ile yaşatmıştı. Filmde "Fernando" şarkısını da yorumlayan Cher`in filmdeki o şahane diva tavrına ve filmin nasıl tatlı bir film olduğuna girecek olursam yazıyı da toparlayamam kendimi de... Filmde "Super Trouper" şarkısını tüm kadro birlikte söyledikleri final sahnesi yüzünden salondan çıkarken manik bir atakla şarkıyı söyleyerek hatta uçarak çıktığımı net hatırlıyorum.



Cher, bizim Ajda ile aynı yaşta. İkisi de taş. Bizim Ajda`dan farklı olarak tam bir aktivist ve politik açıdan da müthiş cesur bir muhalefet tavrıyla ayrıca ilham verici. Trump`a giydirdiği öyle laflar var ki okurken bile haz alıp da Ajda`ya kırılmıyor değilim... Nerede Cher`in o sadece sahne kıyafetleriyle değil duruşuyla da sergilediği cesur hali, nerede bizimkiler? Disko kültürünü ve pop kraliçelerini her dönem ilahlaştırıp yukarıya taşıyan LGBT profili açısından Cher tam bir Tanrıça oldu hep. Hatta Madonna onun büyük gökkuşağı tayfasını çaldı 80`lerde ve 90`larda. Gel gör ki tarih tekerrürden ibaret. Gel zaman git zaman Madonna`nın elinden gökkuşağı neslini alan isim Lady Gaga oldu mesela. Velhasıl Madonna, kırılgan prenses Britney ve Lady Gaga hepsi bir yana Ana kraliçe Cher. Nitekim en son 71 yaşında 2017 Billboard Ödülleri Gecesi`nde "Billboard İkon Ödülü" ile onurlandırıldığında ne Gaga`nın havası kalmıştı ne de yeni bir başkasının... Sahneye 1998 yılında ortalığı kasıp kavurduğu şarkısı "Believe" ile öyle bir giriş yaptı ki o görkemli kostümü ve dansçıları ile bangır bangır bir kulübe çevirdi atmosferi. Hemen ardından müthiş bir profesyonellikle deri ceket ve o kabarık dev siyah saçlarla klasik Cher görüntüsüne hızlıca geçip de bir başka büyük hiti "If i could turn back time" şarkısını hala güçlü bir ses ve yorumla söyleyince yıktı, geçti. Hiç eskimeyen o pop rock ballad ile tam bir Pop Rock Divası oluyordu bu kez... Farkı buydu. İsterse dans, isterse Rock ama dibine kadar gerçek bir star... "Ay Çarpması- Moonstruck" filmiyle "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü`nü kucakladığı 1988 Oscar gecesinde giydiği, o dillere destan transparan gece elbisesinin en az Hz. İsa kadar meşhur olduğuna inanıyorum. Yıllardır hep sahnede belki ama laf aramızda yalnız kalıp kitap okumayı da çok seviyormuş bizim diva. Tıpkı Marilyn Monroe gibi (yazıyı sevdiğim kadınlara saygı duruşuna çevirmişken yeri geldi Monroe`nun). Ama hepsi nasıl güzel kadınlar değil mi? Yine esas kadınımız Cher`e dönecek olursak neredeyse 60 yılı aşan müzik kariyerine rağmen yeni şarkılar dinlemeyi sürdüyoruz Cher`den ve hiç hayal kırıklığına uğratmıyor. Yeni albümün haberini "Mamma Mia 2" filminin hemen arkasından duyuran Cher`in 26. albümü piyasaya çıktıktan hemen sonra sırada Cher`in hayatını aktaran bir Broadway müzikali de var. Cher`in daha önce sahnelere veda ettiği "Veda Turnesi"ne rağmen "Here We Go Again" turnesine çıkıyor. 5 yıldan sonra ilk kez yeniden Amerika turnesine start vercek olan Cher, Yeni Zelanda ve Avustralya`da konserler verecek. Ellen Degeneres talk show programında Amerika turnesi hakkında konuşan Cher bakarsınız Avrupa`ya da gelir. Müzikale Broadway`e de biz gideriz artık. Bu arada müzikal hakkında şahane bir söyleşi için Cher ile yazışmalarımız da var havamı atayım.



2013 yılında Cher`in "Womans World" şarkısıyla Billboard Kulüp listelerinde 1 numaraya yerleşerek çıkışını yaptığı "Closer to the truth" albümün promosyon çalışmaları sırasında Milliyet gazetesi için müzik röportajları hazırlarken plak şirketi aracılığıyla e-posta üzerinden bir söyleşi şansım olmuştu Cher`le. İşte Broadway müzikali de daha o zamanlar yazılmaya başlamıştı. O söyleşide Cher müzikal hakkında: "Aslında büyük bir kısmını yazdılar bile ve yazarlar üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Müzikalde 3 tane Cher var ve bence harika bir fikir. Genç Cher, ilk yetişkinlik dönemindeki Cher ve şimdiki halim. 3 Cher birbirleriyle konuşuyorlar ve beraber şarkı söylüyorlar, kariyerimdeki evrimleşmeyi aktaran bir müzikal olarak hazırlanıyor. Hala düzeltmeler yapılıp, yeni fikirler ekleniyor." diyordu.  O dönemde "Bu aralar hangi türleri ve kimleri dinliyorsunuz? sorum üzerine ise "Adele’e ve Pink’e bayılıyorum" diye cevap vermişti.  İyi de Cher, biz de sana bayılıyoruz.


Cenk Erdem


Cazkolik.com / 21 Eylül 2018, Cuma


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.