`24000 Baci` albümüyle ülkemizde yeni hayranlar kazanan İtalyan şarkıcı Aylin Prandi ile konuştuk

`24000 Baci` albümüyle ülkemizde yeni hayranlar kazanan İtalyan şarkıcı Aylin Prandi ile konuştuk

Ve Avrupa Pop müziği tekrardan ufak ufak canlanmaya başlar ama büyük sesler eşliğinde. Bu kez enerjik sesi, yeniden düzenlenen eski İtalyanca şarkılarıyla çok bohem bir kişilik İstanbul’a uğradı, yeni albümünü bizlere tanıttı. Aylin Prandi Sony Music’ten çıkardığı 24000 Baci isimli albümünde birbirinden eğlenceli şarkılara yer verirken, geçmişi günümüzün insanlarına ulaştırmak istediğinin altını çizmiş. Yaptığım röportajda içten tavırlarıyla müziği dışında da eğlenceli bir kişi olduğunu gösterdi. Röportajı okurken sizlere eşlik edecek olan L’Italiana anılarınızı tazeleyeceğinize eminim.


Aylin Prandi: "Türkçe’de Aylin diye bir isim

olduğunu bile bilmiyordum! Benim için çok ilginçti ve anlamının `ayın etrafındaki ışık` olduğunu öğrendiğimde, bu beni çok

etkilemişti!"


Deniz Türkoğlu: İtalyan bir baba ve Arjantinli bir annenin kızı olarak Paris’te doğmuşsunuz ve Fransızca konuşuyor olmanıza rağmen albümdeki tüm şarkılar İtalyanca. Neden?


Aylin Prandi: Aslında 4 dil konuşabiliyorum ve bu albümde Fransa’da uzun yıllardır popüler olan İtalyanca şarkıları söylemek istedim. Ayrıca dünyanın değişik yerlerinden gelen farklı bir çok müzisyenle beraber Arjantin’de de bazı şarkılar kaydettik. Albümün çok sevdiğim dönem olan altmışların duygusunu taşımasını istedik. Nostaljik hissettiriyor ve bu duygu bana mutluluk veriyor. Sonuç olarak diyebilirim ki; İtalyanca söylemiş olmama rağmen, bu albümde bir çok farklı kültür mevcut.


Deniz Türkoğlu: Peki,ikinci albümde Fransızca eski şarkıları tekrar yorumlamayı düşünüyor musunuz?


Aylin Prandi: Henüz bir sonraki albüm için planım yok ama neden olmasın ki? Benim ilhamım hayatın kendisi ve tanıştığım insanlardır. Yani bir sonrakinde ne yapacağımdan emin değilim lakin biliyorum ki her daim benim için ilham alacağım bir şeyler, birileri olacaktır!


Deniz Türkoğlu: Avrupa bir dönem pop şarkılarla oldukça fazla hit çıkartan bir kıtaydı, lakin son zamanlarda müzik piyasası Amerika’nın elinde. Bunun hakkında neler düşünüyorsunuz?


Aylin Prandi: Ne diyebilirim ki, ben ve müzisyenlerim, popüler pop dünyası içinde değiliz ve endüstriye yakın değiliz. Biz sadece müzik insanlarıyız ve hayatın kendisi bizim ilham kaynağımız. Ben ve müzisyen arkadaşlarım hep beraber Fransa’da birlikte yaşıyoruz ve bu duygu müziğimizi oluşturuyor. Herkesin farklı bir düşüncesi olması, farklı bir müzik zevkinin olması muhteşem bir duygu; işte farklılık bizi bir araya getiren şey. Paylaşacak birçok şeyimiz olduğu zamanları yaşıyoruz ama bunun aksine paylaşımı kaybediyoruz. İşte benim dert edindiğim bu ve müziğimi, şarkı sözlerimi anlamayan ama aynı dili konuştuğumuz diğer insanlarla iletişim kurmak için kullanıyorum.


Deniz Türkoğlu: İsminizin Türkçe manası “Ayışığı”. Aileniz bunu bilerek mi koymuş yoksa sizin dilinizde de bir anlamı var mı?


Aylin Prandi: Türkçe’de Aylin diye bir isim olduğunu bile bilmiyordum! Benim için çok ilginçti. Ve anlamının ayın etrafındaki ışık olduğunu öğrendiğimde, bu beni çok etkilemişti! İsminin Türkçede var olmasından dolayı Türk dinleyicilerin bundan mutlu olması beni gerçekten mutlu ediyor.


Bu arada, Aylin benim sahne ismim ve gündelik hayatta farklı isimler seçiyorum! Bence insanlar çocuklarına kendi isimlerini kendileri seçmeleri için fırsat vermeil! Böylesi daha iyi olurdu!


Deniz Türkoğlu: Cover şarkılardan oluşan bir albüm olduğundan dolayı hiç tereddüt ettiniz mi? Sonuçta bu şarkılar uzun yıllardır sahiplerinin sesinden dinleyicilerle buluşuyordu.


Aylin Prandi: Eros Ramazzotti’nin “Una Storia Importante”sini ve Adriano Celentano’nun “24000 Baci” ‘si gibi uzun yıllardır popüler şarkıları seçtim. Bunlar popüler şarkılardı fakat farklı düzenlemelerle şarkıların ruhunu günümüz insanına ulaştırmayı hedefledik. Şarkıları daha önceden bilmesem bile, albümde yaptığım insanların bu muhteşem eğlenceli şarkıları tanımasına yardım etmek. Bu yüzden aynı nedenden ötürü duyguyu paylaşmak bence her zaman güzel. Daha önceden de bahsettiğim gibi, müzik zamansızdır ve sınırları yoktur, duygularımızı müzik ve şarkılar eşliğinde paylaşmalıyız.


Deniz Türkoğlu: Aynı zamanda filmografiniz de mevcut.  Peki hangisi daha ağır basacak , müzik mi sinema mı?


Aylin Prandi: Bence seçim cezbetmeyle alakalı değil. Filmlerde diğer kişiler tarafından yazılmış hikayeleri oynuyorsunuz lakin, müzikte ise sanki kendi filminiz içindeymişsiniz gibi. Kendi hayatınızı yaşıyorsunuz, sizing hikayeniz ve sizing gerçek duygularınız. Bu yüzden galiba müziğin hayatımda daha önemli bir yer tuttuğunu söyleyebilirim.


Deniz Türkoğlu: İstanbul’da geçtiğimiz akşam bir konser verdiniz. Türk dinleyicisini nasıl buldunuz?


Aylin Prandi: Türk dinleyicisine bayıldım, konserin sonunda hep beraber dans edip şarkı söyledik. Çok dinginler ve hayat dolular. Kesinlikle İstanbul’a yine geleceğim.Akustik ve bazı akapella şarkılar söyledik bu sefer ama bir dahaki sefere tüm ekip olarak gelmeyi planlıyoruz. Türk dinleyicisinin de benzer olduğunu görebiliyorum, gözlerinde aynı heyecanı gördüm. İstanbul hakkında okuyorsunuz, tarihi öğreniyorsunuz ve şimdi de buraya gelme fırsatı yakaladım. Gerçekten muhteşem bir duygu bu. İstanbul’a yine gelmeyi umut ediyorum ve bir dahakine kesinlikle tarihi mekanlar için zaman ayıracağım.


Deniz Türkoğlu


Cazkolik.com / 17 Ekim 2011, Pazartesi


Aylin Prandi: "I had no idea that there was a name called Aylin in Turkish! This is really interesting for me. And when I heard that it means the light around the moon that really inspired me!"


Deniz Türkoğlu: As a daughter of an Italian father and an Argentinean mother, you were born in Paris and you speak French, but why did you prefer singing in Italian instead?


Aylin Prandi: Actually I can speak four languages and in this album I wanted to sing the Italian songs that have been popular in France. And also we have recorded some songs in Argentina with different musicians from different parts of the world. We wanted album to have the 60’s feeling, the era that I like to most. It feels nostalgic and give me happy feeling. So finally… I can say that, the album has many different cultures in it -even I sang in Italian-.


Denüz Türkoğlu: Would you think about covering old French chansons in your next album?


Aylin Prandi: I have not plan the next album yet but yes, why not? My inspiration is life and the people I’ve met. So I’m not sure what to do next but I know that there’ll always be something, someone new for me to inspire!


Deniz Türkoğlu: European region used to be a hit machine for pop scene a while ago, but recently American scene dominate the pop music industry, what do you think about this current situation?


Aylin Prandi: What I can say is that, me and my musicians, are not into popular pop scene and we are not familiar to the industry. We are only music people and life itself inspires us. We are living all together in France with my musician friends and I, all in a boat and this feeling makes our music. It’s great that everyone has a different opinion and different taste in music, difference is the thing that bonds us. We are living the times that we have a lot of things to communicate but we are loosing the communication instead… That’s the thing that bothers me and I use my music for communicating other people even they don’t understand my lyrics we speak the same language.


Deniz Türkoğlu: Your name means moonlight in Turkish. Did your parents choose your name on purpose knowing this meaning in Turkish or does it mean something in else in your language?


Aylin Prandi: I had no idea that there was a name called Aylin in Turkish! This is really interesting for me. And when I heard that it means the light around the moon that really inspired me! I am happy that Turkish people are excited that I have such a name that exists in Turkish.

By the way, Aylin is my stage name and for ordinary days I choose different names! I think people should let their children to choose their own names! That would be better!


Deniz Türkoğlu: Have you ever hesitated about recording a full cover songs album, just because people have been listening to these songs for years from very popular names?


Aylin Prandi: I’ve chosen the songs that have been popular before such as Eros Ramazzotti’s “Una Storia Importante” and Adriano Celentano’s “24000 Baci”. These have been popular songs but we have different arrangements and would like to take the spirit of these songs and bring them to today’s people. Even I did not know the songs before. What I’ve done in this album will help people to get to know these great joyful songs. So sharing the feeling for the same reason is always nice I think. As I mentioned before, music is timeless and have no boundaries, we need to share the feelings with the music & songs.


Deniz Türkoğlu: You also have a filmography in your career, but which is more attractive to you? Music or movies?


Aylin Prandi: The choice is not about attraction I think. In the movies you play in the stories that have been written by other people but; in music it’s like you are in your own movie. You live your own life, it’s your story and your actual feelings. So… I think I can say that music is more important in my life.


Deniz Türkoğlu: You performed in İstanbul last night, How did you like the reaction from the Turkish audience?


Aylin Prandi: I loved the Turkish audience, at the end of the concert we all danced and sang together. They are so calm and full of life. I am definitely coming to Istanbul again. We performed acoustic and some acapella songs here but next time we are planning to come with the whole band. I can see that Turkish audience is also similar to us and I could see the joy in their eyes. You read about Istanbul at school, you learn the history now I had chance to come here! That’s really amazing. Hope to come again in Istanbul and will definitely arrange time for the historic places.


Deniz Türkoğlu


Cazkolik.com / October 17, 2011, Monday

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.