David Fathead Newman vefat etti

David Fathead Newman vefat etti

Henüz çok yeni bir haber olarak internetten her yere yayıldı. David ’Fathead’ Newman geçen yıl yakalandığı pankreas kanseriyle olan mücadelesine yenik düştü. 1933 yılında Teksas’ta doğan Newman 24 Şubat’ta 76. yaşına girecekti.


Dostu Cory Weeds onunla ilgili ölümü haberini iletirken şöyle anlatıyor; "Üzerinden 8 yıl geçti. The Cellar’da David ve karısı Karen ile tanışmış, iyi dost olmuştuk. Bu tanışıklığımızın içinde onun The Cellar’da ki kayıtlarından oluşan fantastik albümü ’The Tilden Webb Trio: Cellar Groove’da var. Tanıdığım insanlar arasında onlar kadar nazik olanlarını tanımadım desem yeridir. Dostluklarını her zaman hatırlayacağım. David Newman yeryüzündeki en tatlı tenor tonlarından birine sahip olan muhteşem bir müzisyendi. The Cellar’da ki kayıtlar beni çok mutlu etmişti. Yıllar boyu süren dostluğumuz boyunca binlerce gülüşü, yemeği, anıyı paylaştık. Hatıralarını, özellikle Ray Charles’la geçen yıllarını anlatırdı."


David ’Fathead’ Newman kimdir?


1933 yılında Teksas, Dallas’ta doğan Newman henüz çocuk denecek yaşlarda Charlie Parker’ın da yönlendirmesiyle doğduğu yer olan Dallas civarında çalmaya başladı. Ardından Buster Smith ve Ornette Coleman ile saksafoncu Red Connors’ın grubunda çaldılar. 1950’lerin ilk yıllarında R&B ağırlık gruplarda çalan Newman, R&B ve soul içindeki en uzun ve en kalıcı işbirliğini ünlü Ray Charles ile tam 10 yıl beraber çalışarak yaptı. Geçen on yılın ardından yolları ayrıldı ve Newman 2 yıl daha Dallas’ta kaldı, ardından New York’a taşındı. 1970-71 yıllarında kısa bir süre tekrar Ray Charles ile birlikte çaldılar, ardından Red Garland ile çaldı. Son yıllarını HighNote firmasıyla birlikte albüm prodüksüyonu işlerinde de çalışarak geçiren Newman bu konuda da iyi çalışmalara imza attı.


Saksafonun tenor, alto, soprano dahil hepsinde çalan Newman’ın oldukça yumuşak ve rahat iletişim kuran, soul yanı güçlü bir çalışı vardır.


Lakabı ’Fathead’in hikayesi;


David Newman’a bu lakap okuldaki müzik dersinde, müzik öğretmeni Mr. Miller tarafından takılmış bir lakaptır. Bir gün hocası müzik dersinde notaları baştan aşağı yanlış okuyup, iyi nota takip edemeyen Newman’ın yanına gelir elindeki sopasıyla kafasına tık tık vurarak ’mankafa, ahmak’ anlamına gelen ’fathead’ diye seslenir. İyi bir ’humor’ duygusu olan Newman bu lakabı kendine dert edeceğine onunla birlikte yaşamayı seçer. Lakabın hikayesi böyledir...


Cazkolik.com / 22 Ocak 2009, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.