Golson ’Jazztet’ i yeniden yarattı...

Golson ’Jazztet’ i yeniden yarattı...

Günümüz cazının yaşayan büyük müzisyenlerinden Benny Golson’ın geçtiğimiz hafta ortasında yayınladığı yeni albümü "New Time, New ’Tet"e bir yorumda ünlü NPR’dan geldi. Bu albümle Benny Golson’ın ünlü JAZZTET’i adeta yeniden yarattığını söyleyen NPR haberinde şöyle anlatıyor; "Caz saksafoncusu Benny Golson hayatı boyunca hep büyük müzisyenlerle çaldı ve besteledi. Kariyerinin başları olan 50’lerin ikinci yarısında Dizzy Gillespie’nin grubunda çalan Golson, Lionel Hampton, Art Blakey ve Johnny Hodges gibi ünlü isimlerle de çalıştı. Besteci olarak caz tarihine geçmiş "I Remember Clifford", "Whisper Not", "Along Came Betty" ve "Killer Joe" gibi pek çok ölümsüz eser verdi. Bunların yanısıra Golson televizyonlar için de pek çok müzik besteledi. Bunlar arasında ünlü M.A.S.H., Mission:Impossible ve Cosby gibi çok tanınmış TV dizileri de vardı. Hatta bunların sonuncusu Tom Hanks’in havaalanında rehin kaldığı yolcuyu oynadığı filmde caz klübüne gittiğinde tanıştığı ve hayranı olduğu ünlü caz müzisyeni rolü de vardır. Tüm bu çalışmalara rağmen Benny Golson caz dünyasında hep lider olarak yaptığı çalışmalarla anılmayı isteyen biridir. 60’ların başlarında Art Farmer ile kurdukları JAZZTET’te bestelediği sıkı besteler, kıvrak melodiler ve harika swing konsepti JAZZTET’i döneminin en ünlü gruplarından biri yaptı.

İşte bu büyük müzisyen, geçtiğimiz hafta "New Time, New ’Tet" adını verdiği yeni bir albüm çıkardı. Aslına bakarsanız JAZZTET dönemiyle aynı besteler, aynı parçalar. Yani Benny aynı ama geri kalan müzisyenlerin hepsi yeni. "Şimdi yaptığımız şey yeni bir yaklaşım getirmektir" diyen Golson, "Caza yeni kavramlar getirmedik belki ama klasiklerin krallığına doğru yürüdük, Chopin gibi, Verdi gibi yeni bir yaklaşım sunduk." dedi.

80. yaşgününü kutladığı gece NPR’dan Scott Simon ile konuşan Golson büyüyüp yetiştiği Philadelphia’da Coltrane ile yakın arkadaşlığını da anlatır; "John ve ben kan kardeşi gibiydik. Ben 16 yaşındaydım, o ise 18. Benim evimde çok zaman geçirdik, öyle çok plak dinledik ki." diyerek Coltrane ile olan ortak anılarından bahseder.

Cazkolik.com / 26 Ocak 2009, Pazartesi


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.