The Jazz Bakery, 60 yıldır cazın mutfağından sesleniyor...

The Jazz Bakery, 60 yıldır cazın mutfağından sesleniyor...

Bu kez New York’tan değil, Los Angeles’tan bir caz kulübünü tanıtmak istiyoruz size. Amerikanın bu bölgesinin iki farklı duygusu vardır. Atlantik sahili ile pasifik sahili farklı geleneklerden gelirler. Özellikle 50’lerden başlayarak gelen West Coast geleneği Amerikan cazında farklı bir kırılma yaratmıştır. Bu bilgiye bakarak Jazz Bakery’nin bu tarz bir müziğe kapılarını açtığını söylemek istemiyoruz. Bir konum değerlendirmesi yapmak istedik.

Jazz Bakery kendisinin Los Angeles’ın en prestijli yeri olduğunu söylüyor. Bakery, gerçekten de uluslararası alanda tanınırlığı, sahnesinde yer verdiği isimler bu iddiasını destekliyor sanki. Aşağıdaki programa göz attığınızda bir kulüp havasından çok bir yıldır beklediğiniz isimlerin geldiği bir festival programı gibi sanki. Dünyanın kalan yerlerinde zira bu isimleri bir festivalde ancak görebilirsiniz. Jazz Bakery bir kaç günlük programlar halinde bu büyük isimleri sahnesinden ağırlayabiliyor. Kulübüne gelen caz fanlarına yeni kuşağın en önemli müzisyenlerini ve müziklerini getiren Bakery tam 60 yıl önce Ruth Price tarafından kurulmuş bir caz kulübü. Sahip olduğu artistik vizyon mekanı zaman içinde tüm dünyada tanınan bir marka yer haline getirmiş. Kulübe gelen her müşterinin oturduğu yerin hakkını vermeye çalışıyoruz diyorlar. Bunu her açıdan söylüyorlar, yalnızca müzik bakımından değil, konum ve konfor bakımından da bu böyle.

Gerçi konser tarihi geçti ama 3 Şubat’ta Wayne Horvitz ile başlayalım programı anlatmaya. "Sweeter than a day" ismiyle yer alan programda piyanoda Horvitz’e gitarda Timothy Young, basta Keith Lowe ve davulda Eric Eagle eşlik etmiş. İngilizlerin ünlü dergisi "The Wire" Horvitz için "kompozisyonları içinde küçük sürprizler barındıran kendine özgü yapılar içerir" diyor. "Melodisinin sahip olduğu ekonomik bir lirizmde buna eşlik eder" diyerek tamamlıyorlar.

4-7 Şubat arasında yakında JC’s de çalmak üzere İstanbul’a da gelecek olan Jacky Terrason var. Darek Oles basta, Jaz Sawyer davulda eşlik etmiş.

11-14 Şubatta Dori Caymmi quartet var kulüpte. Brezilyalı gitariste piyanoda Bill Cantos, basta Jerry Watts ve davulda Michael Shapiro eşlik edecekler. Caymmi 2 kez Grammy kazanmış bir gitar virtüözü. Samba, bossa nova ve cazı kendi ruhunda eritmeyi seven ve bunu da iyi yapan bir müzisyen.

18-21 Şubat arası bir büyük ustaya yer veriyor mekan sahnesinde; Mose Allison. Belli ki şubat ayının ikinci yarısı Bakery’de bir festival havasında geçecek.

24-26 Şubat arasında ise caz tarihinin önemli isimlerinden büyük usta Lou Donaldson var sahnede. Donaldson bir alto saksafon efsanesi, yaşayan en önemli isimlerden. Hard boptan blues ve soula uzanan yelpazesinde onu sahnede izlemek gerçekten çok büyük bir caz deneyimi. Randy Johnston gitarda, Akiko Tsuraga orgda ve Rudy Petschaur ise davulda eşlik edecekler büyük ustaya.

27 Şubat-1 Mart arasında ise İzmir’deki konserinden dönen Kenny Barron var, bir başka büyük usta... Bop piyanistlerinin yaşayan en önemli isimlerinden Barron ve kendisine Kiyoshi Kitagawa basta, ünlü perküsyoncu Francisco Mela ise vurmalılarda eşlik edecekler. Orada olmak varmış...

Cazkolik.com / 4 Şubat 2009
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.