Ünlü eleştirmen Marc Myers safkan cazkolikler ve gerçek caz koleksiyonerleri için amazon.com’dan hangi albümleri önerdi?

Ünlü eleştirmen Marc Myers safkan cazkolikler ve gerçek caz koleksiyonerleri için amazon.com’dan hangi albümleri önerdi?

Eleştirmen Marc Myers’tan amazon.com’un albümleri arasında dolaşarak uzun uzun vakit geçirenlere kendi bulup çıkardığı, gözden ırak kalmış küçük mücevherler tavsiye ediyor. Gerçek caz koleksiyonerleri için paha biçilmez tavsiyeler bunlar. Marc Myers bunlara saklı kalmış hazineler diyor. Digital çağın gelişi pek çok insan için bir çok yanıyla kötü olmuşsa da -özellikle müzik sektörü için- bir çok yanıyla da inanılmaz bir erişim ve kolaylık sağladı. Şimdi elinizin altında onlarca yasal site var rahatlıkla parça başına artık daha da ekonomik görünen bedelleri ödeyip müziği hemen satın alabileceğiniz. Erişim olarak böyle, teknik olarak kimi sakıncaları yok mu, elbette var ama artık bunlarda aşılmaya başlandı bile, geçenlerde gördüğüm bir site şarkıları CD kalitesinde indirmeyi vaadediyordu. Demek ki artık bunlarda aşılmaya başlanmış, geriye kalan tek şey bu sonsuz okyanusun içinden size ait olanı arayıp bulmaya bakıyor iş. İşte, Marc Myers’ta bir uzman ve bunu bizim için ara sıra yapıyor, bu 5 küçük hazine de onun  tavsiyelerinden.

Gelin bunlara tek tek bakalım;

1. Tony Fruscella: “I’ll Be Seeing You”
Bu 1955 yılı albümü Tony Fruscella’nın grup lideri olarak kaydettiği tek albüm. Kuşağının diğer trompetçilerine göre daha az tanınan Tony, Chet Baker’a benzeyen olgun trompet soundu ile özellikle ‘East Coast’ tabir edilen doğu yakasının ağırlıklı olarak ‘sideman’ çalışmış müzisyenlerindendi.
1960’lı yıllarda yaşadığı alkol ve uyuşturucu sorunun üstesinden bir türlü gelmeyi başaramayan Fruscella 1969 yılında da zaten sirozdan öldü.

Bu albümde kendisine tenor saksafonda Allen Eager’da eşlik etmiş.

2. Count Basie: The Julibee Alternatives

Jubilee yayınları 2. Dünya Savaşı sırasında Hollywood tarafından ordu radyosu için prodüksüyonu yapılmış kayıtlardı. Bu kayıtların hiçbiri o zaman normal radyo yayınlarından yayınlanmadı. Yapılan kayıtlar 16 inçlik vinil plaklara kaydedilir ve sonra dünyanın tüm yörelerindeki ordu birliklerinin radyo yayınlarında yayınlanırdı.

Bu kayıtların bir çoğu Count Basie tarafından 1943-44 yıllarında yapıldı. İşte bunlardan biri olan “My What A Fry” kesinlikle patlayıcı özelliğe sahip bir keşif.

3. Maria Creuza: Voce Abusou

Marc Myers’ın favorisi olan Brezilyalı şarkıcılardan biri olan Maria Creuza 1970’lerde mood baladlarıyla tanınıyordu daha çok. Portekizce ‘Voce Abuosu’nun anlamı ‘Diyelim ki beni kazandın’ gibi bir şey oluyor Türkçede. Maria albümdeki şarkılarını gitar ve elektrik piyano eşliğinde söylüyor. Albümün orijinali 1971 yılında LP olarak yayınlanmış 1974 yılında da RCA firması tarafından ‘Sessao Nostalgia’ olarak yeniden yayınlanmış.

4. Milt Jackson: Live at the Museum of Modern Art

Myers büyük usta Milt Jackson’ın 1965 yılından gelen bir kaydını bulmuş tozlu(!) amazon.com arşivlerinde. James Moody flütte, Jackson vibrofonda, Cedar Walton piyanoda, Ron Carter basta ve Otis “Candy” Finch davulda. Moody ve Jackson albümde mükemmel bir performans sergiliyorlarmış. Albümde yer alan parçalardan biri Monk’un ünlü “Bemsha Swing”i iken, bir diğeri ise “Novamo” isimli ünlü bir bossa nova parçası.

5. Harry Edison: Mr. Swing

Bu nadide kayıt 1958 yılına ait ve orijinali Verve firması tarafından Mr. Swing adıyla önce yayınlanmış sonra da The Swinger ismiyle yeniden yayınlanmış. Albümde Harry “Sweet” Edison trompette, Jimmy Forrest tenorda, Jimmy Jones piyanoda, Freddie Green gitarda, Joe Benjamin basta ve Charlie Persip ise davulda çalmışlar. Bu ekip yıllarca Frank Sinatra ve benzeri pek çok şarkıcının arkasında da yıllarca çalmış olan büyük müzisyenler aynı zamanda.

Cazkolik.com / 28 Şubat 2009, Cumartesi
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.