Café Society`nin sahibi vefat etti

Café Society`nin sahibi vefat etti

Caz kulüpleri tarihinde çok özel bir yere sahip olan Café Society’nin kurucusu ve sahibi Barney Josephson geçirdiği bağırsak düğümlenmesi neticesinde 86 yaşında öldü.


"Wrong Place for the Right People" sloganıyla tanınan Café Society’i 1938 yılında açtığında caz kulüplerinin o günkü durumlarını neredeyse alt üst eden bir anlayışla, o yıllara meydan okurcasına, ırk bariyerlerini ortadan kaldıran Josephson kulübüne Billie Holiday, Teddy Wilson, Alberta Hunter gibi caz şarkıcılarına sahnesini verdi. "Siyahlarla beyazların birlikte müzik yaptıkları bir kulübüm olsun istemiştim" diyerek anlatan Josephson o yıllarda siyahların beyazlar için çalma alışkanlığını tersine çeviren ve üstelik bunu beyazlar için yapan Cotton Club gibi kulüplerin komşusu olarak hemen yanıbaşında tüm ırkların birlikte müzik yaptıkları bir mekan oldu.


1938 yılında açıldığında 9 ay boyunca Bille Holiday ile anlaşma yapan Josephson sahnesinde Lena Horne, Sarah Vaughan, Nellie Hutcher, Rose Murphy, The Golden Gate Quartet, Sister Rosetta Tharpe, Hazel Scott, Josh White ve Susan Reed gibi isimlere de yer verdi. Boogie Woogie piyanisti Albert Ammons, Meade Lux Lewis ve Pete Johnson, Big Joe Turner gibi isimlere de ayrıca 4 yıl boyunca sahnesini açtı.


(Resimdeki klarnetçi Benny Goodman)


Cazkolik.com / 28 Şubat 2009, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.