Richard Laird, fotoğraflarında müzikal deneyimini cazın görselliği ile birleştiriyor...

Richard Laird, fotoğraflarında müzikal deneyimini cazın görselliği ile birleştiriyor...

Mahavishnu orkestrasının basçısı Richard Laird uzun yıllar cazın büyük devleriyle aynı sahneleri paylaştıktan, Ronnie Scott gibi bir caz kulübünün haftanın 6 günü her gece düzenli basçılığını yapıp inanılmaz isimlerle çalıştıktan, Mahavisnu Orschestra gibi bir topluluğun basçısı olduktan sonra seksenlerin başında müziği bırakmaya karar verir. Sektörün artık eskisi gibi olmadığını düşünen Laird yalnızca müzik işinin değil kendisinin de değiştiğini farkeder. Bu dönüşümden sonra bir diğer tutkusu olan fotoğrafçılığın peşine düşmeye karar verir ve başlar çekmeye. Bu işe ilk nasıl başladığını ise gitarın büyük ismi ünlü Pat Metheny’e şöyle anlatır ki aslında anlatmasını isteyen de Metheny’nin kendisidir esasen. Pat Metheny, "Wes Montgomery Live in ’65" isimli konser DVD’sinin iç yazılarını yazmaya uğraşmaktadır, birden aklına kendisiyle hiç çalışmamış ama Wes ile çalışmış olan Laird’i aramak gelir ve arar, Laird’in anlattığı fotoğrafçılığa başlama hikayesinin anlatımı aslen böyle gelişir.

Laird şöyle anlatıyor; "Son turnede Tokyo’daydık. Davulcumuz Billy Cobham tam bir kamera manyağıdır. Nikon, Hasselblad, Leica ne varsa. Turneden sonra bir makine alıp fotoğraf çekmenin eğlenceli olacağını düşünüyordum. New York’a dönünce, evime ufak bir karanlık oda kurdum. Siyah-Beyaz baskının nasıl yapılacağını öğrendim. Kesinlikle bu işi sevmiştim. Profesyonel olmak gibi bir planım yoktu, sadece eğleniyordum."

Aslında ilk olarak annesinin daha ona 12 yaşındayken bir mini kamera aldığından bahseden Laird bu tutkusunun kökenlerinin çocukluk yıllarına dayandığını da belirtiyor. Doğaçlama caz yapmak gibi caz kulüplerinde, kayıt stüdyolarında, konserlerde anlık durumları yakalayan fotoğraflar çekmeninde kendisi için sonsuz haz veren bir duygu olduğundan bahseden Laird, zamanla bu işi profesyonel hale getirmiş ve müzisyenlerle irtibata geçip fotoğraflarını çekmeye başlamış. Şimdi de çektiği bu fotoğrafların baskılarını satmaya başlayan Laird kendisinin de caz tarihine bir tür katkıda bulunduğunu vurgulamaktan da geri kalmıyor.

Haberdeki 3 fotoğrafı burada sizlerle paylaşıyoruz. Siz de bakıp karar verin Laird’in fotoğraflarının güzelliğine.


Burada yayınladığımız tüm fotoğrafların hakkı Richard Laird’e aittir.

Richard Laird © Richard Laird. All Rights Reserved.

Cazkolik.com / 6 Mart 2006, Cuma

Resimlerin büyük ve orijinal hallerini görmek için üzerlerine tıklayınız.

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.