Blue Note reissues harekatı devam ediyor

Blue Note reissues harekatı devam ediyor

Blue Note işi sıkı tutmaya devam ediyor. Caz tarihinin ki aynı zamanda firma olarak önemli bir kısmının Blue Note’un tarihi olduğu bu kayıtlar son 50 yılın en önemli kayıt mühendisi olan efsanevi Rudy Van Gelder’ın yönettiği eski albümlerin digital ortama aktarılıp, temizlenerek yeniden ve yüksek çözünürlükte kayıtlara dönüşerek CD’lere aktarılması işlemi bundan bir kaç yıl önce başlamıştı. Gelder ta o yıllarda esasen bu kayıtların çoğunu yapan kişinin kendisi olması sebebiyle ve müzisyenlerin dilini bilmesi, üsluplarını yakından tanıması ve birçoğunun kayıtlarını zaten kendisinin yapmış olduğu için yeni ortamlara aktarımında başında duruyor. Bunu yaparken sadece Blue Note için değil, farklı firmalar içinde yapıyor. Bu anlamda ’reissues’ serisi aynı anda pek çok firma tarafından başladı. Bu konuda daha geniş bir haberi, firmaları tek tek mercek altına alan ve yayınlanan albümlerin geniş bir listesini içeren haberimizi ileri ki günlerde sizlere aktaracağız ama bu gün istiyoruz ki Blue Note serisinden çıkan bu çok yeni 6 albümü sıcağı sıcağına sizlerle paylaşalım.

 

Bu yeni çıkan serinin en dikkat çekici albümlerinden biri olan HORACE SILVER’ın TOKYO BLUES’u uzun zamandan beri çıkması beklenen bir albümdü. Albümde trompette Blue Mitchell, tenor saksafonda Junior Cook, piyanoda kendisi Horace Silver, basta Gene Taylor ve davulda John Harris’in olduğu albüm Silver’ın 1962 yılında yaptığı Japonya turnesinin üzerinde yarattığı etkiden ilham olarak kaydedilmiş bir albüm.

 

Serinin bir diğer albümü efsanevi JACKIE McLEAN’in BLUESNIK isimli 1961 tarihli kaydı. Bu albümde trompette Freddie Hubbard, alto saksafonda Jackie McLean, piyanoda Kenny Drew ve basta Doug Watkins, davulda ise Pete La Roca gibi dev isimlerin yer aldığı albüm Lean’in kariyerinin önemli albümlerinden biri.

 

Sırada, gitarın efsane isimlerinden GRANT GREEN’in 1964 tarihli STREET OF DREAMS isimli nefis albümü var. Bu albümde vibrafonda Bobby Hutcherson, gitarda Grant Green, orgda Larry Young ve davulda Elvin Jones gibi isimlerin olduğu albüm yoğun melodik blues duygusuyla kaydedilmiş mükemmel bir albüm.

 

Şimdi size BABY FACE WILLETTE’ten bahsedelim; çok genç yaşında ne olduğu da pek anlaşılamayan bir şekilde kuşkulu bir ölüme kurban giden kısa hayatının özeti sayılabilecek bir-iki albüm vardır orgun bu önemli isminin. Bu albüm onun en önemli albümüdür. Her cazseverin arşivinde mutlaka bulunması gereken bu albüm Willette’in eğer uzun yıllar yaşasaydı neler yapabileceğini de anlatır bize.

 

Caz basının en büyük bir kaç isminden biri olan PAUL CHAMBERS’ın 1957 tarihli kaydı var sırada, trompette büyük Donald Byrd ve Clifford Jordan, piyanoda Tommy Flanagan, davulda Elvin Jones’un olduğu albüm caz tarihinin gerçek bir hazinesi niteliğinde. Kesinlikle kaçırmayın.

 

Son sırada davulcu TONY WILLIAMS’ın 1965 tarihli bir albümü var; SPRING. Fenomen davulcu bu albümü kaydettiği zaman henüz 19 yaşında imiş ve Wayne Shorter, Sam Rivers, Herbie Hancock, Gary Peacock gibi isimlerle çalışmış.

 

Tüm bu albümler caz tarihinin önemli parçalarını oluşturuyorlar, her biri ayrı bir köşebaşında biz önünden geçerken kendilerini farketmemizi bekliyorlar.

 

Cazkolik.com / 17 Mart 2009, Salı
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.