Ron Carter Babylon'da

Ron Carter Babylon'da

Ron Carter Babylon’a yakışacak. Hayatı caz kulüplerinde geçmiş Carter gibi biri içinde Babylon ideal kulüplerden biri. "Dear Miles" Ron Carter’ın hayatında özel öneme sahip bir albüm. Carter dünyanın en fazla kayıt yapmış caz müzisyenlerindendir, bunların pek azı kendi adına olan albümler.

 

"Dear Miles"ı özel yapan neden uzun sürelerle Miles Davis ile çalışmış olan böyle bir müzisyenin bu tarz bir albümü çok daha önce kaydetmiş olması beklenirdi işin aslına bakarsanız ama Carter bu tarz teklifleri çok uzun zaman reddetti. Bunun sebebini de bir röportajda söylemişti. Miles ile aralarında kırgınlık olduğu söylentisi bizler gibi pek çok cazseverinde merak ettiği bir konuydu. Bu kırgınlığın nedeni bildiğimiz kadarıyla Miles adına patlak veren bir intihal söylentisine dayanıyor, röportajında da bu konuyu doğrulayan Carter bu söylentilerin aslında doğruluğunu da belirtmiş oluyor. Uzun yıllar önce, Miles Davis’in yaptığı ve her biri caz tarihine geçmiş olduğu bilinen önemli caz bestelerinin asıl sahibinin esasen Gil Evans olduğu -en azından bir kısmının- doğru olduğu ortaya çıkınca tüm o dönemleri birlikte yaşamış olan Carter, Miles ile uzun süren bir küskünlük dönemine girdi, ta ki Miles ölene kadar. İşin bir başka cephesi ise intihal konusunun aslını şöyle anlatır bize; Miles ile Gil çok uzun yıllar içiçe yaşamış ve bestelerini birlikte yapmış müzisyenlerdir, öylesine içiçe geçmişlikte kimin hangi besteyi yaptığı belki çok da anlaşılmayabilir diye bir savunma var. Belki de işin aslı öyle değildir, bilemeyiz.

 

Miles ile olan bu iç hesaplaşmasını artık kapatmak isteyen Carter sonunda kendisinden beklenen albümü 2006 yılında "Dear Miles" ismiyle yayınladı. Albümün turnesinin Avrupa ayağında İstanbul’a da uğrayacak olan Carter 1 ve 2 Nisan’da Babylon’da sahne alacak. Buraya albümdeki müzisyenlerle mi gelecek bilmiyoruz ama albümün kaydında basta kendisine, Stephen Scott piyanoda (ki iyi dinleyin, gerçekten çok iyi bir piyanisttir, geçtiğimiz sonbahar Akbank Caz Festivali konserindeki piyanisti de Scott’tı), Payton Crowley davulda (Crowley’de öyle!) ve Roger Squidero (ve Squidero’da öyle! İnanılmaz yetenekli bir perküsyonist, kaçırmayın!) vurmalılarda eşlik edecekler.

 

Albüm 10 parçadan oluşuyor, bas soloları güçlü bir albüm, güçlü ve dinlenmesi zevkli, perküsyonlardan kaynaklanan dinlemesi hayli şık latin vurguları da var parçaların.

 

Böylesi bir konserin gerçek cazseverler tarafından mutlaka izlenmesi gerek!

 

Cazkolik.com / 24 Mart 2009, Salı
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • suzan ışık ışık
    27 Mart 2009 Cuma 07:02

    Miles ve Gil arasında ne yaşandığı bilinmiyor fakat ne yaşanmış olursa olsun yaptıkları işlerin kalitesi değişmiyor.yeter ki birliktelikleri düşmanlık derecesinde olmasın. Miles ve Bird arasında kişisel problemlerden kaynaklanan anlaşmazlıklar müziğe ciddi zararlar vermiştir. bu noktada Carter in "Dear Miles" Çalışması çok önemlidir yaşananların üretime ve müziğe zarar vermesine engel olduğu için kendisine binlerce teşekkürler...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Çağrı Yüksek
    28 Mart 2009 Cumartesi 06:28

    Olayi ben de duymustum yada okumustum ama Ron Carterda bu kadar kuskunluk yarattigini bilmiyorudum, ilgincmis, ogrenmis olduk!!!

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.