Bir usta; Bud Shank'i kaybettik!

Bir usta; Bud Shank'i kaybettik!

27 Mayıs 1926 yılında Ohio, Dayton’da dünyaya gelen Shank tüm caz tarihinin büyük dönemlerine tanıklık etmiş, büyük bir müzisyen olarak tüm bu dönemlerin bizâtihi içinde yaşamış alto saksafoncularından biriydi.


Ünlü caz tarihçisi Berendt, Bud Shank’i şöyle tanımlar; "Bud Shank klasik Hint müziğinin büyük ustalarından biriyle çalan ilk caz müzisyenidir. Daha 1961’de, sitar virtüözü Ravi Shankar’la birlikte çalmaya başladı. Shank aynı zamanda West Coast cazın en önemli flütçüsüydü de. Stan Kenton orkestrasında yetişmiştir ve bu orkestrada daha 1950’de "In Veradero"da latin müziğinden esinlenen bir flüt solosu çalmış, Bop Cooper’la yaptığı düetler -swing ritimlerini davulda Max Roach eklemiştir- çok tartışma yaratmıştır."


Caz tarihinin büyük piyanistlerinden, yakın dostu Bill Mays, Bud Shank’in ölümüyle ilgili caz yazarı Peter Hum’a şöyle anlatıyor; "Bud’ı 70’li yılların başlarından bu yana tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Gerçekten özel bir dostluğumuz vardı. Sahnede olsun, sahne dışında olsun pek çok özel anıyı paylaştık birlikte. Üstelik ikimiz de deniz sevdalısıydık. Bud’ın Morgan teknesiyle denizde, fırtınada kalışımızı hatırlıyorum da, bana bakıp bağırarak gülüyordu; "Şansımız varsa atlatırız, şu dümeni tutmak ister misin" diye... Hawaii’den Los Angeles’a kadar teknesiyle gitmişliği vardır. Aynı zamanda Porsches’ine atlayıp sürmeyi de çok severdi. Lemon dağının virajlı yollarını süratle çok çıkmışızdır... Böyle şeylerden büyük zevk alırdı. Birlikte son işimizi Ocak ayında, 4 gece üstüste Jazz Bakery’de Joe LeBarbera ve Bob Magnusson’la birlikte yapmıştık. Bud her zaman müzik yapmaya istekli biriydi. Çalarken nereye istersen git derdi, müzisyenleri fazla kontrol etmezdi. Heyecanlı, iyimser, gülümseyen yüzlü ve insancıl biriydi sevgili dostum Bud. Onu çok özleyeceğim..."


Bud Shank alto saksafonla ilgilenmeye 1940’lı yıllarına başlarında başlar. Liseyi bitirdikten sonra Kaliforniya’ya taşınan Shank burada trompetçi ve besteci Shorty Rogers ile çalışır, 1947-48 yıllarında Rogers ile birlikte Charlie Barnett’in Big Band’in de çalarlar, 1950-51 arası ise Stan Kenton’la çalışır. 1950’li yılların bu dönemi pasifiğin o yakası müziği West Coast diye adlandırılmıştır caz tarihinde. 60’lı yıllarda Chet Baker ve Sergio Mendes’le caz ve bossa nova albümleri kaydederler. 70’lerde "LA Four" isimli grubunu kurar basçı Ray Brown, vurmalılarda Chuck FloresShelly Manne ve  Jeff Hamilton ile birlikte. Cazın ilk dönem flütçülerinden sayılan Shank caz tarihinin bir çok ünlü müzisyeniyle pek çok albüm kaydetmiş inanılmaz kariyerli bir caz müzisyenidir.


Bud Shank’in ölümü haberini bize bildirerek haberin daha fazla gecikmemesini sağlayan en eski ve en ünlü caz programlarından Mavi Nota’nın yapımcısı ve cazsever değerli Cengiz Işılay’a teşekkürlerimizle...


Cazkolik.com / 5 Nisan 2009, Pazar
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.