Rashied Ali Quintet’den turne albümü...

Rashied Ali Quintet’den turne albümü...

1935 yılında dünyaya gelen caz davulcusu Rashied Ali müziğin tam içine doğmuş biridir. Annesi ve teyzeleri piyano çalan, müzikle ilgilenen insanlarken, babası da müzikle yakın ilgisi olmuştur hep. Kuzenleri Charlie ve Bernard Rice ile Philadelphia’da davul çalmışlar birlikte.

Rashied Ali ilk olarak piyano dersleri aldıktan sonra ardından trombon ve trompet çalmaya başlamış en sonunda da davul ve perküsyonda karar kılmış. Albüm çok yeni, Çarşamba (15 Nisan 2009) çıktı. Survival Records’tan çıkan albüm Ali’nin Avrupa turnesindeki kayıtlarından oluşuyor.

Askerlik görevinden sonra Dick Hart & The Heartaches, Lin Holt ve saxophonist Muhammad Abibala gibi R&B kökenli grup ve müzisyenler çalışan Ali, The Granoff School of Music (Philadelphia) okuluna devam etti. 1960’lı yıllarını çoğunlukla free jazz müziği ve müzisyenleriyle geçiren bu dönem avant-garde’ın ustaları Albert Ayler, Don Cherry ve Archie Shepp gibi isimlerle çalıştı.Tabii tüm bu çalışmaların yanısıra cazseverler Rashied Ali’yi 1965-67 arası John Coltrane’in ekibinden hatırlarlar büyük olasılıkla. Coltrane’in ölümünden sonra Avrupa’da bir süre dolanan Ali farklı isimlerle muhtelif çalışmalar yapar. 1970’lerdeki cazın eksen kaymasında "Ali’s Alley" isimli bir kulüp açarak farklı alanlarda kendine yeni şanslar arayan Ali bu tecrübesini 1979 yılına kadar südürebilir ancak.

Bu albüm Ali’nin 2003 yılında Rashied Ali Quintet olarak Avrupa turnesinde kaydettiği konserlerden oluşuyor.

Cazkolik.com / 17 Nisan 2009, Cuma
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.