Willis Conover için anma günü...

Willis Conover için anma günü...

(Okurumuz Bülent Bayrı’ya haberi ve uyarısı için teşekkür ediyoruz)

ANKA - ABD Kongresi, 25 Nisan’ı efsane radyo programcısı Willis Conover için anma günü ilan etti. ABD Kongresi Kararı’nda, radyo aracılığıyla "caz dilinin" yaygınlaşmasına ve kültürel diplomasiye yaptığı katkılar nedeniyle 25 Nisan’ın "Willis Conover Günü" ilan edildiği belirtildi.

Cazı "özgürlüğün müziği" olarak tanımlayan Willis Conover radyo program yapımcılığına batı kaynaklı popüler müziğin bazı Doğu Avrupa ülkelerinde "tehlikeli ve yıkıcı faaliyet" olarak tanımlandığı 1955 yılında Amerika’nın Sesi Radyosu’ndaki programlarıyla başladı. Yasak yıllar sonra zayıflarken programlarıyla büyük dinleyici kitlesi edinen Conover, Polonya’yı 1959 yılında ziyaret ettiğinde yüzlerce Varşovalı tarafından karşılandı. Willis Conover, Amerika’nın değişik kentlerinde yapımcılığını üstlendiği caz etkinlikleriyle ırkçılığa karşı mücadele verdi.

Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Gerry Mulligan, Billie Holliday gibi dev müzisyenlerle yaptığı söyleşilerle hatırlanan Conover, bir programında Özdemir Erdoğan’ın türkülerden esinlendiği caz gitar denemelerine yer verip dünyaya tanıtmıştı. "Cazın Büyükelçisi" 1996 yılında 76 yaşında sigara kaynaklı akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet - 7 Mayıs 2009

Cazkolik.com / 7 Mayıs 2009
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.