Sarod üstadı Amjad Ali Khan Cemal Reşit Rey'e geliyor

Sarod üstadı Amjad Ali Khan Cemal Reşit Rey'e geliyor

Hafız Ali Khan yani Amjad Ali Khan, ailesinin 6 kuşaktır Sarod müzisyenliği geleneğini devam ettiren büyük üstat, 1946 yılında Hisdistan’ın Pradesh eyaletinde doğdu. En az 200 yıldır aile mesleği haline gelen Sarod müzisyenliğini geliştiren ve günümüzdeki biçimini almasında büyük katkısı olan üstadın ataları Afganistan üzerinden Hindistana yerleşen bir aile. Aile büyüklerinin Hindistan’a taşıdıkları ve müziğiyle rahatlatıcı atmosfer sağlayan "Rebab" çalgısını geliştirerek günümüzde "Sarod" olarak bilinen enstrümana dönüştürmüşler.

 

Modern sarod çalgısı günümüzdeki tonal mükemmelliğine üstad Allauddin Khan ve kardeşi Ayet Ali Khan tarafından ulaştırıldı. Hafız Ali Khan ise babasından ve atalarından aldığı bu aile geleneğinin günümüze taşıyıcısı ve uygulayıcısı oldu. Senia Bangash Müzik Okulu’nda bu mirası ve geleneği yeni kuşaklara da aktaran üstad pek çok yeni öğrenciler de yetiştiriyor.

 

Üstad Ali Khan’ın geliştirdiği benzersiz sarod tekniği ve tarzı, sarod kullanılarak yapılan vokal müzik temelli bestelerde teknik yeterliliği ve kompleks beste yapımının sırrını keşfeden gelişimin anahtarı oldu.

 

Günümüzde sarod konusunda iki büyük okul bulunmaktadır. Bu iki okulun ilki, saroddan çıkan soundu tellere parmak uçlarıyla basarak belirlerken, diğer okul ise tırnak uçlarıyla notalara basarak müziği üretir. Tırnak uçlu ekolün geliştiricisi olan Ali Khan aynı zamanda bunu bir de sol elle yaparak yeni ve farklı bir teknik daha eklemiştir.

 

Cazkolik.com / 15 Mayıs, 2009, Cuma

 

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.