Blues kraliçesini kaybetti

Blues kraliçesini kaybetti

The Independent’ten Paul Wadey’in haberi


Blues’un kraliçesi olarak bilinen Koko Taylor 4 Haziran günü 80 yaşında öldü. Chicago blues’una güneyli kızgınlığını, dirençli inatçılığını getiren şarkıcı olarak da tanımlanan Taylor,kendi döneminin baskın erkek blues şarkıcılarının altında ezilmeden Shemekia Copeland, Susan Tedeschi gibi yeni nesil kadın blues şarkıcılarının da ortaya çıkmasını sağlayan ve kendi dinleyicisini yaratmış büyük bir isimdir.


Taylor’ın en bilinen parçalarından biri olan 1965 tarihli hiti “Wang Dang Doodle” ilk kez 62 yılında Howlin’ Wolf tarafından seslendirilmiş olmasına rağmen Taylor’ın hiti olarak ünlenmişti.


Asıl adı Cora Walton olan Koko Taylor takma adı çocukluğundan bu yana çok sevdiği çikolataya olan bağımlılığından dolayı arkadaşları tarafından takılmış. Tennessee’nin güney batısında doğan, kendi döneminin her şarkıcısı gibi kilise korosunda ve gospel söyleyerek büyüyen Koko zamanla yaşadığı şehrin blues çalan mekanlarında söyleyerek başlar şarkıcılığa.


18 yaşında, gelecekte kocası olacak olan Robert “Pops” Taylor ile tanışır. Muddy Waters ve Howlin’ Wolf gibi blues’un büyük isimleriyle aynı yerlerde görünmeye başlar. İşte bu sıralarda Yambo Label’dan Dixon’ın ilgisi çekmeye başlamıştır. 1964’de ilk albümü “I Got What It Takes”i bu şirketten çıkartır.


1972 yılında Ann Arbor Blues and Jazz Festival’in de sahne alır ve bu konser onu tüm ülkede gözönünde bir şarkıcı haline getirir.

Kariyerinde dikkat çekici albümleri; yukarda saydıklarımız dışında, 1978 tarihli “The Earthshaker”, 1981’de “From The Heart of a Woman”, 1987’de “An Audience with Koko Taylor”, 1992’de "Wild at Heart” ve 1998’de de “Blues Brothers 2000” isimli albümlerini yayınlar.


28 Eylül 1928’de Tennessee’de doğan Cora Walton (Koko Taylor) iki kez evlendi, bir kızı olan Taylor 3 Haziran’da Chicago’da hayata veda etmiştir.


Cazkolik.com / 9 Hazian 2009, Salı
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.