Cazın ruhu kulüplerde yaşar!

Cazın ruhu kulüplerde yaşar!

Cazseverler için cazın marka mekanları ünlü kulüplerinde bugünlerde kimler, nerede sahne alıyor sizin için araştırdık, festivalleri aratmayacak çeşitlilik ve renklilikte kulüpler caz müzisyeninin hem çok tanıdığı yerler olması bakımından hem de gece boyu süren performansları ve doğaçlamaları bakımından cazın müzisyen açısından da en verimli alanları elbette. Caz müzisyeni 20. yüzyılın başlarından evinde olduğundan çok daha fazla zamanını kulüplerde geçirmiştir, orada yaşamış, soluk alıp vermiş sevmiş, küsmüş, coşmuş, en iyisini ve en kötüsünü yaşamıştır.

Peki bu mekanlarda bugünlerde neler oluyor, kimler çalıyor, nerede çalıyor? Avrupadan başlayalım, Ronnie Scott’s Club, ‘Caz Kulüpte Dinlenir’ isimli bölümümüzde de okuduğunuz Londra’nın ve Avrupanın en eski caz kulüplerinden, olan ve 1958 yılında tenor saksafonist olan Ronnie Scott’ın kendisi ve arkadaşları rahat çalacak bir erleri olsun diye açtıkları ve bugüne kadar gelen saygı kulüplerden olan Ronnie’de bugünlerde Avrupa festivallerinde turne turne dolaşan ama bir türlü son sıralarda yolu buraya düşmeyen büyük bir usta BENNY GOLSON yeni albümü “NEW TIME, NEW ‘TET” için dolaşmaya devam ediyor. 80. yaş gününü kutladığı son haftalarda performansı gençlerden aşağı değil. 70’lerin ve 80’lerin en büyük caz gruplarından JAZZTET’i Art Farmer ile kuranlardan biri olan Golson aradan geçen yaklaşık 30 yıldan sonra yeni JAZZTET’i yeni kuşak müzisyenlerle yeniden kurdu yorumları da yapılıyor. İşte o Golson, Ronnie Scott’da ki sahnesini dün bitirdi... Ronnie Scott’da hemen arkasından 18 Haziran’da BUDDY GRECO 18-20 Haziran arası sahnesini alacak. Ardından 21 Haziran da Matt Scofield ve Cecilia Stalin’li Ronnie Scott’s Blues Experience sahne alacak. 22-24 Haziran arası TERRY REID, 25 Haziranda YOLANDA BROWN, 26-27 Haziranda LINDA LEWIS sahnesi ile ayı tamamlıyor efsanevi kulüp.

*************************************************************************************

New York, ünlü Lincoln Center’a geçelim... 15 Haziran da KARI IKONEN: JAZZ FROM FINLAND projesini bitiren Lincoln Center, 16-21 Haziran arasını DINO PARSON & RON BLAKE’li “THE 21ST. CENTURY BAND” ile geçirecek. Ron Blake “Shayari” isimli iddialı albümünden sonra yeni bir albüm hazırlığında, hatta çıkardı bile... Lincoln Center 22 Haziran’ı Northern Lights Jazz Series’dan JONAS KULHAMMAR QUARTET’in “JAZZ FROM SWEDEN” projesi sahne alacak. Hemen arkasından 23-28 Haziran arası çok büyük bir usta, yeni grubu ile JOE LOVANO “Streams of Expression” ile Lincoln’de olacak. 29 Haziran da GRACE KELLY QUINTET ki kendisi son aylarda çok yüksek bir grafikle artan bir üne sahip, hemen arkasından 30 Haziran da da TIEMPO LIBRE yeni albümüyle (ki bizim yeni CDler arşiv kısmımızda tanıtımını okuyabilirsiniz) Lincoln Center’ın Haziran ayını kapatıyor.

*************************************************************************************

Geçelim ünlü BLUE NOTE’a... New York’un bu çok tanınmış caz sahnesi 15 Haziranı “Vocal Series”dan SOPHIE MILMAN ile geçirdi. Blue Note tüm Haziran ayını “Vocal Series” ilan etmiş durumda. Bütün ayı bu seriden yer alan çok ünlü vokalistlerle dolu. Hemen arkasından 16-21 Haziran arasını sahne JANE MONHEIT alıyor, 22 Haziran da ise erkek vokal olarak SPENCER DAY son şarkılarıyla sahne alacak. 23-24 Haziran arasını BILAL ile geçirecek olan Blue Note ayı RACHELLE FERRELL ile kapatıyor.

Cazkolik.com / 16 Haziran 2009, Salı
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.