Lee Morgan’a "LeeBop" saygısı...

Lee Morgan’a "LeeBop" saygısı...

NPR’ın geçtiği habere göre 18 Haziran’da 21. yüzyıl trompetçilerinden Dominick Farinacci’nin liderliğinde Farinacci, Jeremy Pelt ve Brandon Lee üçlüsü Detroit Caz Festivali’nde “LeeBop” adı altında Lee Morgan’a olan saygılarını sundular.

Bu konuda NPR’ın hazırladığı haber konseri bize şöyle özetliyor; Lee Morgan Philadelphila’lı ve 1938 doğumlu, 1972’de hayata veda etti (Cazkolik notu: Bu ölüm son derece sıradışı bir olaydır, bu konuya Akın Eldes’ile yaptığımız röportajın içinde değiniyoruz, merak eden oraya bakabilir). Trompeti eline aldığında 14 yaşındaydı. Çok geçmeden Dizzy Gillespie onu kendi grubuna aldı. Art Blakey, 2 kez Messengers’ta çalması için çağırdı. 1964 yılında hayatının dönüm noktasını yakaladığı büyük hit parçası “Sidewinder” ile yaşadı. Bu parçayı Blue Note ile “Sidewinder” albümü olarak kaydetti. Hatta  o aralar Chrysler firması bile müziği kendi ticari reklamı için kullandı. Aradan geçen uzun yıllar sonrasında JazzTimes’da anılarını anlatan Freddie Hubbard olayı şöyle anımayacaktır; “Sidewinder çıktığında Lee Morgan, Miles Davis’den daha büyük bir isim olmuştu. O sıra bende Morgan gibi kendime spor bir araba almıştım. Broadway taraflarında dolaşır dururduk. Miles’ın yolda bize baktığını bile hatırlarım.” Lee Morgan “Afrique”den “Zip Code” kadar 200 civarında beste yapmıştır.

21 yüzyılın trompetçileri olan genç isimler Dominick Farinacci (ki yeni albümü “Lovers, Tales & Dances”i çıkardı) ve Jeremy Pelt ile Brandon Lee “LeeBop” projesi için Detroit Caz Festivali’nde sahne aldılar. FarinacciLee çalarken müziğinin armonik yapısını dalgaların üzerinde dolaştırır gibi çalardı.” diyor ekliyor “Lee’nin büyük bir tarzı vardı, biz ise konser için onun tüm tarzı içinde gerçekten en basit ve güzel olanlarını seçmeye çalıştık. “I’ll Remember Clifford” ağıtını biraz esnettik, uzattık çalarken, enerjisi yüksek “Beehive” parçasını açık ve temiz çaldık.”

Cazkolik.com / 24 Haziran 2009, Çarşamba
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.