78'lik toplamak pahalı bir tutku

78'lik toplamak pahalı bir tutku

Plâğı kahverengi kağıt kılıfından çıkaran John Heneghan titizlikle pikaba yerleştirdi. Odanın penceresinden East Village’ın apartmanları görünüyordu. 78’lik plâk ağır ağır dönmeye başladı, Charley Patton’un çıtırtılı kaba sesi “High Water Everywhere Part 1”i söylemeye başladı. 1927 yılındaki sel vakasını anlatan şarkı hoparlörlerden odaya dağılıyordu. Pikapta dönen plağın değeri 8.000 $ civarındaydı.

 

41 yaşındaki Heneghan zorlu bir rekabetin olduğu değerli 78’lik kayıtların peşinde birbirlerini atlatarak ortaya çıkan kayıtları en önce kapmaya çalışan ateşli, meraklı ve heyecanlı bir koleksiyoner topluluğunun üyesi. Müzikseverlerin internet üzerinde beklemeye tahammül edemeden istedikleri bir şarkıyı “hemen” ve ücret ödemeden” indirmeyi mübah saydığı bir ortamda, içinde üç dakikalık müzikler olan plâklar için binlerce doları gözden çıkaran bu insanlar ilk bakışta biraz tuhaf gelebilir. Daha az bulunan bir Patton kaydına 15-20 bin doları ödemeyi göze alabiliyor bu tutkulu koleksiyonerler.

 

Ama, kimilerine göre de, bu değerli kayıtlardan oluşan koleksiyonerlik harcadıkları parayı değer mi şüpheli. Günümüzü vuran ekonomik durgunluk ve krize rağmen her yıl olağandışı artışlar gösteren nadir kayıtlara ödenen bedeller akıl alır gibi değil diyenler de bir hayli fazla. Yatırım uzmanı John Tefteller, insanların birikimlerini yatıracak yeni yerler aramaları doğal ve anlaşılır ama dikkatli olmaları lazım diyerek kaygılarını dile getiriyor.

 

Mark Berresford gibi düşünenler ise caz & bluesda eski kayıtların değerli olduğunu bildiğini hatta buna eski caz dergilerinin nüshalarını da katılacağını belirterek yine de bunları satın alırken dikkatli davranmak gerektiğini ve bir uzmana danışmalarını tavsiye ediyor.

 

78’lik kayıtlar pratik ve kullanışlı değildir. Riskleri yüksektir. Belki de koleksiyonerleri bu kadar peşinden koşturan neden onların böylesine nazik ve sorunlu ürünler oluşudur, kimbilir!

 

“Ben aslında bu kadar sorunlu ve az bulunan böylesi manyakça kayıtları kovalamaktan gurur duyduğumu söylersem abartmış olurum” diyen Heneghan varlıklı biri olmadığını, video teknisyeni olarak çalıştığını ve ancak geçindiğini ekliyor. Bu işe başlamadan önce bir kaç koleksiyoner dostunun olduğundan sözeden Heneghan onların yanında kendini zamanla kalitesiz ve tuhaf hissetmeye başladığını, biraz da bu yüzden bu işe girdiğini belirtiyor.

 

Değerleri yüksek nadir kayıtların çoğunlukla caz ve blues kökenli kayıtlardan çıktığını, bu kayıtların değerini belirleyen şeylerden birinin de 1935 ve öncesi tarihlerde kaydedilmiş olması, ilk dönem blues kayıtlarının gözde olduğunu, Mississippi-Delta bölgesinin kayıtlarının daha da değerli olduğunu, az bulunan bir caz plağı ile ilgili fiyat aralıklarının 78 $’dan balayarak 1500 ila 5000 $’a kadar uzandığını ve zamanla daha da artacağını ekliyor.

 

Cazkolik.com / 16 Temmuz 2009, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.