50. yılını kutlayan 5 albüm...

50. yılını kutlayan 5 albüm...

1959’da, yani bundan tam 50 yıl önce cazseverler için Billie Holiday ve Lester Young gibi büyük isimlerin ölümü gibi üzücü kayıplar oldu.Ööte yandan yine aynı 1959 cazda şimdiye kadar geçirilmiş en iyi yıl, tabii çıkan albümler, üretilen işler ve işlerin bugün bizim için ifade ettiği anlamlar bakımından. Bu albümler ki cazın bugüne kadar ki bundan sornaki de kuşkusuz tüm yıllarını mutlaka etkilemeye devam edecektir, ediyorda. Bu sitede daha önce de bir kaç kez bahsettiğimiz, bu yıl 50. yıllarını kutlayan caz tarihinin köşebaşı albümlerini tekrar hatırlatmak istiyoruz.

1 KIND OF BLUE - MILES DAVIS

Listenin en tepesine hiç şüphesiz ki yerleşecek albüm Miles Davis’in  “Kind of Blue”sudur. Biliyor musunuz, bu albümün orijinal kopyası halen haftada 5 bin adet satmayı sürdürüyor. Albümün çift CD olarak yayınlanan 50. Yıl özel versiyonu ise albümdeki parçaların alternatif kayıtlarından, parçaların hatalı başlangıç yapılmış versiyonlarından ve So What’ın 17 dakikalık canlı versiyonundan ibaret özel kayıtlarla dolu.

2 TIME OUT - DAVE BRUBECK

Tüm zamanların en tanınmış caz albümlerinden. 4/4’lük ölçüyü geride bırakan, 1 milyon satış sınırını yakalayan ilk caz albümü. Sony şirketi albümün 50. yıl özel versiyonunu 3 CD halinde yeniden yayınlayacak. İlk CD’de albümün tamamıyla yeniden elden geçirilmiş ama orijinalitesi bozulmamış 24 bit digital remastered kopyası olacak, ikincisi ise DVD’de ise Dave Brubeck’le yapılmış 30 dakikalık röportajın kaydı var, tüm röportaj boyunca “Time Out” hakkında konuşuyorlar, üçüncü CD’de ise daha önce ortaya çıkmamış Newport Caz Festivali’nden görüntüler var 1961, 63 ve 64 yıllarına ait.

3 GIANT STEPS - JOHN COLTRANE

Bugün artık her bir parçası caz klasiği, caz standardı olmuş Coltrane’in Giant Steps’i de elbette 50 yaşında. Caz tarihinin bu en kült albümlerinden biri olan Giant Steps aynı zamanda 2 farklı üçlünün kayıtlarda yer almasıyla ünlüdür. Bu ekiplerde değişmeyen tek kişi basçı Paul Chambers’tır.

4 MINGUS AH UM - CHARLES MINGUS

1959 yılında ölen Lester Young’ın ismini yazının başında anmıştık, Charles Mingus albümünü çıkardığı yıl “Good Bye Pork Pie Hat” ile harika bir şekilde Lester’a saygısını sunmuştu. Columbia firması bu yıl 50. yıl nedeniyle çift CD’lik setini yayınladı. Parçaların edit edilmemiş versiyonları, orijinal hallerinden daha kısa kaıtları ve kimi sıradışı kayıtlar da bu iki diskin içinde yer alıyor.

5 THE SHAPE OF JAZZ TO COME - ORNETTE COLEMAN

50. yılını kutlayan caz tarihinin bir başka büyük albümü “The Shape of Jazz To Come” ise tam olarak 50 yıl önce geçtiğimiz Cuma günü yayınlanmıştı. Coleman albümde aslında bize basitçe şöyle söyler; “Kuralları unut, sadece benimle çal!” İlk dinlenildiğinde biraz tuhaf ve karmaşık göründü ama Coleman farklı şekilde içinde büyük bir özgürlük ruhuyla melodiyi duydu ve büyük ve farklı cazı üretmeyi bildi.

Cazkolik.com / 25 Temmuz 2009, Cumartesi
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.