Rashied Ali 74 yaşında vefat etti

Rashied Ali 74 yaşında vefat etti

1935 yılında Philadelphia’da Robert Patterson ismiyle dünyaya gelen müzisyen 1963 yılında New York’a taşındı. Taşınmasının nedeni Coltrane’nin klasik quartet yapısı müziğinden uzlaşmasız, dikine bir tarzda ‘spiritual’ müziğe dönmesine bir çeşit yol gösterici gibi yardım etmesidir, bu anlamda Coltrane’in ekibinde Elvin Jones’un yerine geçmiş oldu.


Sonraki yıllarda New York’ta kurduğu klübü “Ali’s Alley” ile de işletmeci olarak da ünlenen Rashied bir müddet sonra müzisyen kimliğini tekrar ön plana çıkarmak için 1990’lı yıllarda Sonny Fortune ile yaptıkları düetler ve kurduğu kendi beşlisiyle yeniden sahnelere dönmüş oldu. Ardından Londra’da ki Jazz Cafe’de Prima Kateria ile verdiği gösterdiği unutulmaz performansları caz çevrelerinde bir çeşit yeniden doğuş gibi algılandı. Bu konuda Jazzwise dergisinden Brian Morton şöyle yazmıştı o vakitler; “Kişisel kariyerinde bir an bocalayan ve müzisyenlerin o meşhur şüpheli yanılgısına düşen Rashied Ali kendisine daha uygun ve emniyetli işler kurma düşlerinin peşinden koştu bir süre. Attaltığı bu dönemin ardından Japonya’da Sonny Rollins’le birlikte çalan Ali adeta tekrar Coltrane’li yıllarına dönüş yaptı. Yeniden ‘yeni caz’ın peşinden koşmaya başlayan Ali için Rollins eğer Nuh idiyse, Coltrane ise kesinlikle Musa’ydı.”


Geçtiğimiz aylarda Ayler Records için Arthur Rhames ile düet albüm kaydeden Ali Avrupa da turnede geçirdiği dönemi de ayrıca bir albümle yeniden kutsamış oldu. Finlandiya’da ki Tampere Caz Festivali’nde Coltrane’nin devrimci müziğinin izdüşümlerini kovalayan Rashied Ali’nin müziği, doğaçlamaları ve caza olan katkısı sonsuza dek yaşayacaktır.


Cazkolik.com / 15 Ağustos 2009, Cumartesi
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.