"Gracias y adiós Mercedes Sosa"

"Gracias y adiós Mercedes Sosa"

Mercedes Sosa Arjantinli olmasına rağmen tüm Güney Amerikanın, siyah insanın, yoksulluk ve şiddet içinde yaşayan sessiz çoğunluğun siyasal ve özgürlükçü sesi oldu yaşamı boyunca.

Violetta Parra ve Victor Jara’nın şarkısı olan "Gracias A La Vida" (Hayata Teşekkürler)’i seslendirdiği zaman, 1970-80’li yıllarda yurtdışında sürgünde yaşamak zorunda kaldığı dönemdi. Şarkıyı öylesine güzel okumuştu ki dönemin tüm sol ruhunun simgesi oldu. Kendi ülkesinde albümleri yasaklandı.

Ailesi, resmi web sitesinden yaptığı açıklamada tartışılmaz yeteneği, dürüst ve insancıl yanı, yaşadığı derin üzüntüleri ve hayal kırıklıkları, mahkumiyetleri geleceğe bıraktığı büyük mirasın bir parçasıdır dedi.

Uzun, siyah saçları, kapkara gözleri ile siyah ve yoksul güney Amerikalının sesi oldu, dönemin yoğun politik atmosferinde parladığı 70’li yıllarda ayrıca konserlerinde giydiği yerel kıyafet olan pançosuyla da simgeleşen Sosa yaşadığı toprakların müziğini kendi müziğinin çıkış noktası haline getirerek ’Nuevo Cancionero’ (Yeni Şarkı) hareketinin içinde yer aldı. Aynı zamanda komünist partisi üyesiydi ve tüm siyasal gücünü Arjantinde 1976 ile 1983 yılları arasındaki kanlı diktatörlük sırasında onbinlerce insanın öldürülmesine, kaybolmasına karşı dünyanın dikkatini çekmek için kullandı.

Dün (Pazartesi) Buenos Aires’de düzenlenen ve onbinlerce kişinin katıldığı törenle cenazesi kaldırılan Mercedes Sosa 74 yaşındaydı.

"Gracias y adiós Mercedes Sosa"

Cazkolik.com / 6 Ekim 2009, Salı
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.