Sony’den arşivlik yeni albümler!

Sony’den arşivlik yeni albümler!

Caz tarihinin en güçlü kataloglarına sahip olan Columbia Records Sony Music’in eline geçtiğinden bu yana arşivler düzenli olarak gözden geçirilip, yeniden yayınlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde yine böyle bir seri duyurmuştuk, bu seri zaman içinde genişleyerek ve büyüyerek çoğalacak. Bu anlamda RVG Series (Rudy Van Gelder) serisine benzemeye başladı. Ama bu konuda bilmediğimiz bir şey var, bu albümleri firma yetkilileri eski tayıtları tümüyle yeni bir digital temizliğe tabi tutarak mı yayınlıyorlar yoksa normal kayıtları sadece aktarıyorlar mı, bunu bilmiyoruz çünkü gelen açıklamaların içinde bu konuda özel bir not yok.

BILL EVANS; "THE BILL EVANS ALBUM"

1929 -1980 yılları arasında yaşamış olan caz tarihinin büyük piyanisti Bill Evans kariyeri boyunca tam 31 kez Grammy ödülüne aday gösterildi ve 7 kez de sahibi oldu, ayrıca 1994 yılında tüm kariyerine adanan bir Grammy sahibi oldu. "The Bill Evans Album" isimli bu albüm 1971 yılında yayınlandı ve 1972 Grammy ödüllerinde "En iyi Enstrümantal Caz Solo" ve "En İyi Caz Performansı" dallarında iki ödül kazandı.

DAVE BRUBECK; "JAZZ GOES TO COLLEGE"

Asıl adı David Warren Brubeck olan 1920 doğumlu Dave Brubeck, günümüzün yaşayan bir kaç efsanesinden biridir. Aralarında “In Your Own Sweet Way” ve “The Duke” gibi parçalarında içinde bulunduğu bir çok önemli esere imza attı. 1954 tarihli “Jazz Goes to College” albümü “The Dave Brubeck Quartet”in kuzey avrupa turnesi sırasında kaydedilmiş bir albüm.

THE DAVE BRUBECK QUARTET; "THE GREAT CONCERTS; AMSTERDAM-KOPENHAG"

1951 yılında kurulan bir caz dörtlüsü olan The Dave Brubeck Quartet, saksafonda Paul Desmond ve piyanoda Dave Brubeck’den oluşuyor. Grup San Fransisco’nun “Blackhawk” gece klübünde büyük bir şöhrete ulaştı. En önemli albümleri “Jazz at Oberlin”, “Jazz Goes to College” ve “Jazz Goes to Junior College” oldu.

EUMIR DEODATO; "DEODATO 2"

Grammy Ödüllü Brezilyalı müzisyen Eumir Deodato; pop, caz ve crossover caz türlerindeki çalışmaları ile prodüktör ve aranjör olarak 70’lerin başlarında başarıyı yakaladı. Müzikal kariyeri boyunca 500‘den fazla albüme prodüktörlük yaptı. Sanatçının 1973 tarihli “Deodato 2” albümünde kendisine bas virtözü Stanley Clark, gitarist John Tropea eşlik etti. Albümde yer alan George Gershwin’in "Rhapsody in Blue" şarkısı 70’lerin başlarında reklamlarda kullanılarak popülerliği yakaladı.

WYNTON MARSALIS; "MARSALIS STANDARD TIME, VOL.1"

1961 doğumlu Wynton Learson Marsalis günümüz caz trompetinin tartışmasız en önemli bir kaç isminden biri. Wynton Marsalis’in yayınladığı 30 şarkıdan 16’sı şimdiden caz klasikleri arasında gösteriliyor. Kariyeri boyunca 9 Grammy ödülü ve bir kez de Pulitzer ödülü kazanan ünlü müzisyenin “Marsalis Standard Time Vol.1” albümü şimdi müzik marketlerde.

DEXTER GORDON; "LIVE AT THE CARNEGIE HALL"

1923-1990 yılları arasında yaşayan caz tenorun büyük isimlerinden Dexter Gordon, saksafoncu ve aktör olarak başarıyı yakaladı. İlk bebop tenor sanatçılarından olan Dexter Gordon 1.98’lik boyu nedeniyle caz tarihine “Uzun Dexter” olarak anılıyor. Sanatçının Herman Leonard tarafından 1948 tarihinde New York, Royal Roost’da sigara içerken çekilen fotoğrafı caz tarihinin klasik fotoğrafları arasındadır. Sanatçının Carnegie Hall’da kaydedilen bu canlı albümü sizlerle.

DUKE ELLINGTON; "ANATOMY OF A MURDER"

Wendell Mayes’in aynı isimli romanından uyarlanan 1959 tarihli drama “Anatomy of a Murder”, caz dünyasının en ünlü filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Filminin bu ününde filmin müziklerini hazırlayan Duke Ellington ve Billy Strayhorn bestelerinin etkisi göz ardı edilemez. Yayınlandığında büyük ses getiren bu albüm şimdi müzik marketlerde.

DUKE ELLINGTON; "FIRST TIME! THE COUNT MEETS THE DUKE"

Asıl adı Edward Kennedy “Duke” Ellington olan efsanevi caz müzisyenlerinden Duke Ellington 1899 -1974 yılları arasında yaşadı. Caz tarihinin kurucu babalarından biri olan Duke Ellington, müzik tarihindeki en çok etkilenilen sanatçılardan ve de jazz dünyasının en önemli isimlerinden biri kabul ediliyor. Kariyeri boyunca cazın dışında bir çok blues şarkı, film soundtrack’ı, pop ve klasik müzik şarkısına imza attı.

MILES DAVIS; "MY FUNNY VALENTINE"

1926 -1991 yılları arasında yaşamış 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Miles Davis, kendi grubuyla caz müziğinin yanı sıra cool caz, hard bop, free cazz, fusion ve techno gibi bir çok ünlü müzik türünün oluşmasına da öncülük etti. John Coltrane, Herbie Hancock, Bill Evans, Wayne Shorter, Chick Corea, John McLaughlin, Cannonball Adderley, Gerry Mulligan, Tony Williams, George Coleman, J. J. Johnson, Keith Jarrett ve Kenny Garrett gibi bir çok ünlü sanatçı şöhrete ulaşmadan önce Miles Davis’in yanında çalarak isimlerini duyurmuşlardır. Davis’in 1964 yılında yayınlanan “My Funny Valentine” albümü New York, Lincoln Center’daki konserin kayıtlarından oluşuyor.

Columbia Classicsleri olarak yayınlanan bu albümleri tüm müzik mağazalarında bulabilirsiniz.

Cazkolik.com / 24 Kasım 2009, Salı
 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.