The Jazz Baroness belgeseli

The Jazz Baroness belgeseli

Caz dünyasının Nica adıyla tanıdığı, adına ünlü bir caz parçası bestelenmiş olan cazın baronesi Pannonica Rotschild’ın hayatı HBO kanalında yayınlanacak bir belgesele konu oldu.

 

Cazın baronesi Pannonica Koenigswarter Rotschild (Kathleen Annie Pannonica Rotschild) nam-ı diğer Nica çok zengin bir Yahudi ailenin kızı olarak 1913 yılında İngiltere’de doğdu ve büyüdü. Ailesinin yaşadığı evde her zaman krallar, kraliçeler, Winston Churchill gibi büyük devlet adamları konuk olurdu. Nica’da aiesinin tüm kadınları gibi ihtiyatlı ve zarif bir evlilik yaparak  Rotschild dünyasından uzak olmayan bir yaşama başladı. 1940’lı yılların başında, bir gece, Paris’te bir kulüpte gecenin geç vakitleri iken programın sonuna kadar kalır ve Teddy Wilson’lı, Thelonious Monk’lu müzisyenlerin çaldığı müziği dinler, çalınan parça "Round Midnight"tır. Bu müziğin büyüsünün etkisi altında aile geleneği olarak evlendiği kocasını ve çocuklarını dahi terkederek New York’a, cazın başkentine yerleşir. Cazın altın yıllarının yaşandığı yıllardır. Kendini bu dünyanın içinde bulmak ve yaşamak istemektedir. Bu isteği karşılığını bulur ve sonunda Round Midnight’ın yaratıcısı ile yani Thelonious Monk ile tanışır yakınlaşır hatta o yılların toplumsal anlayışına hayli ters bir evlilik yaparlar.

 

1940’lı yıllarda bir siyahla beyazın evlenmesi, üstelik Rotschild ailesinden gelen beyaz bir kadının bunu yapması büyük yankı bulur ama Nica bunları önemseyecek kadın değildir. Dönemin caz dünyasının tüm büyük isimlerinin çok yakın arkadaşı, sırdaşı, destekçisi yardımcısı olur, üstelik bunu yaparken ailesinin desteğini de kaybetmiştir. Bir kuruş dahi yardım almadan yapar ve yaşar. Charlie Parker henüz 34 yaşındayken son nefesini Nica’nın New York’da ki apartman dairesinde verir.

 

Adına besteler yapılan, tüm caz dünyasının sevdiği ve özel bir yere koyduğu Pannonica’nın hayatı HBO kanalında 25 Aralık’ta yeniden gösterilecek. Bilmiyoruz ülkemizde de gösterilir mi, ya da biz bu belgeseli bulup yayınlayabilir miyiz? Umarız bir şekilde yapabiliriz çünkü gerçekten ilgi çekici bir döneme ve kişiliğe tanıklık etmek olacaktır bu belgesel.

 

Cazkolik.com / 19 Aralık 2009, Cumartesi

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.