NEA Jazz Masters 2010 ödülleri sahiplerini buldu

NEA Jazz Masters 2010 ödülleri sahiplerini buldu

Haberin resminde sol üstten ibitaren gördüğünüz Cedar Walton, Kenny Barron, Muhal Richard Abrams, Bill Holman, Yusef Lateef, Annie Ross, Bobby Hutcherson ve George Avakian yani cazın yaşayan 8 büyük ismi cazın en büyük onur ödülü sayılan NEA Awards (National Endowment Arts)’la ödüllendirildiler.

 

Cedar Walton ve Kenny Barron caz piyanosunda sahip oldukları tarz, vibrafon ve marimbayı yeniden tanımlayan kişiler arasında sayılan Bobby Hutcherson caza katkıları, şarkıcı Annie Ross -ki özellikle vokaliz grubu Lambert, Hendricks and Ross kariyeriyle-, big bandlerin ünlü yazarı Bill Holman, piyanist besteci ve AACM’in eş kurucusu sıfatlarıyla Muhal Richards Abrams, tümüyle öncü kişiliğie ve müziğiyle Yusef Lateef ve caz tarihine adını yazdırmış olan efsanevi prodüktör George Avakian -ki kendisi 90’lı yaşlarının üstünde, ayaklı bir caz tarihidir- kimi belki de geç kalınmış şekilde ödüllendirildiler.

 

NEA Amerikanın cazda kurumsallaşmış en saygın ödülü konumunda bulunuyor. Bizzat Amerikan başkanının sahip çıktığı NEA, yalnızca ödüller dağıtan saygın bir kurumun ötesinde cazın geleceğinin şekillenmesi bakımından da önemli roller üstlenen yarı resmi bir yapı. Bu kurumun her yıl düzenlediği ve caza her anlamda emeği geçmiş, uzun yıllarını ve yaratıcılıklarını bu müziğe vermiş ve elbette öncelikle müzisyen ama müziğin farklı alanlarında da çalışan -ki örneğin Avakian- isimlere verilen bir onur ödülü.

 

12 Ocak’ta Jazz at Lincoln Center’da düzenlenen geceyle birlikte ödülleri takdim edilen büyük müzisyenlere ayrıca 25 bin dolar para ödülü de takdim edildi. Gece ayrıca düzenlenen bir konserle renklendi.

 

Darısı böyle kurumsallaşmış, saygın ödüllerin ülkemizde de düzenlenmesi dileğiyle diyelim.

 

Cazkolik.com / 17 Ocak 2010, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.