Gevende'nin yolculuğu sürüyor

Gevende'nin yolculuğu sürüyor

2000 yılında kurulduklarında Eskişehir’de bir öğrenci grubuydular. Kısa zamanda kendilerine has müzikleri ve doğaçlamalarla, her konserde farklılaşan performansları ile dinleyenlerin ilgisini çekmeye başladılar. Eskişehir’de başlayan yolculuk İstanbul'a uzandı ve 2006 yılında Baykuş Müzik tarafından ilk albümleri “Ev” yayınlandı. Albüm çalışmaları sırasında düştüler yollara, İran’dan Hindistan’a Katmandu’ya uzanan uzun bir yolculukla beslediler ruhlarını. Oraların müzikleriyle, müzisyenleri ile meşk ettiler. Bu kısa zaman zarfında Türkiye’de katıldıkları önemli festivallerin, verdikleri konserlerin yanı sıra yurt dışından da ilgi ile karşılandılar ve İngiltere, Hollanda, Fransa, Almanya, Danimarka, Portekiz ve Yunanistan’da yirmiye yakın konser verdiler, festivallerde sahne aldılar. Daha 2010 yılının ilk günlerini yaşarken pek çok güzel haber karşılıyor Gevende’yi.

 

Bunlardan ilki Eskişehir Amatör Caz Müzisyenleri Festivali. Yıllar önce “amatör” müzisyenler olarak katıldıkları festivalde bu kez uluslararası bir proje ile yer alıyorlar. Amsterdam’dan ünlü bas klarnetçi Tobias Klein ve Lyon’dan gitarist Damien Cluzel ile yaklaşık iki yıldır yürüttükleri proje “Gevende Klein Cluzel” bu yıl festivalin açılış konserini gerçekleştirecek. Eskişehir’de 10 Mart’ta gerçekleşecek olan açılıştan hemen önce 9 Mart’ta İstanbul’da Beyoğlu Hayal Kahvesi’nde İstanbullu dinleyicileri ile buluşacaklar.

 

Eskişehir Caz Festivali ile başlayacak olan Mart 2010 dünyanın önemli müzik fuarlarından biri olan Babel Med Music ile devam edecek. Farklı ülkelerden bine yakın müzik profesyonelinin katıldığı fuarda festival direktörleri, konser organizatörleri, basın, yapım ve dağıtım şirketleri gibi farklı alanlardan insanlar yer alıyor. Fuarın bir parçası olarak düzenlenen festivale dünyanın farklı ülkelerinden otuz müzik grubu seçiliyor. Festival bu anlamda fuar katılımcılarının müzik programları için grup seçtikleri bir etkinlik. Konserlere fuar katılımcılarının yanı sıra dinleyiciler de katılabiliyor. 25-27 Mart 2010 tarihleri arasında Marsilya’da eski bir antrepo olan Docks De Suds’de gerçekleştirilecek olan Babel Med’de Gevende 26 Mart Cuma akşamı büyük salonda bir konser verecek.

 

Nisan ayı da oldukça yoğun ve heyecan verici geçecek Gevende için; çünkü Balbazar Türkiye’ye geliyor. Balbazar, Parisli bir “sound painting” orkestrası. “Sound painting” beden dili ile sahne üzerinde kalabalık müzik gruplarının doğaçlama yapmalarına olanak tanıyan bir orkestra yönetim biçimi. İnteraktif bir yöntem de olan sound painting ile dinleyiciler de müziğin içine çıkardıkları seslerle, alkışlarla ya da beden perküsyonu ile dahil olabiliyor. Gevende ile Balbazar 2008 yılında tanıştı. Gevende’nin bir anlam ifade etmeyen vokal dili Balbazar’ın beden dili ile birleşerek “dilin ötesinde” bir müzik projesi oluştu. Fransa’daki Türkiye sezonu etkinlikleri ve Gevende’nin Fransa konserleri sırasında bir çok kez bir araya gelen gruplar birlikte yaptıkları provaların ardından Paris’te Temmuz ayında iki ve Ekim ayında da bir konser verdiler. Konserler oldukça ilgi topladı. Balbazar Nisan ayı ikinci yarısında Fransız Kültür Merkezi’nin de desteği ile Türkiye’ye geliyor. Sahne üzerinde toplam 21 kişi olan gruplar, Gevende’den, Balbazar’dan ve ortak ürettikleri parçalardan oluşan konserler verecek. Konserlerin İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve İzmir’de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

 

Mayıs ve Haziran ayları da Gevende’nin yurt dışı konserleri ile devam edecek. 9 Mayıs Pazar günü Belçika’da düzenlenecek olan Mano Mundo Festivali’nde bir konser verecek olan Gevende Haziran sonunda tekrar Belçika’ya dönerek De Roma Festivali’nde sahne alacak.

 

Gevende’nin şimdilik kesinleşen diğer 2010 konseleri ise Aralık ayında Hollanda ve Belçika’nın farklı şehirlerinde düzenlenen 0090 ve İstanbul Express festivallerinde gerçekleşecek. Grubun tüm konser programı www.myspace.com/gevende adresinden takip edilebilir.

 

Gevende konser programı:
04 Şubat 2010, Peyote, Istanbul
25 Şubat 2010, Hayal Kahvesi Beyoğlu, Istanbul
09 Mart 2010, Gevende / Klein / Cluzel @ Hayal Kahvesi Beyoğlu, Istanbul
10 Mart 2010, Gevende / Klien / Cluzel @ Eskisehir Jazz Festival, Eskisehir
26 Mart 2010, Babel Med Music Fair Festival, Marsilya, Fransa
29 Nisan 2010, Gevende / Balbazar @ Babylon, Istanbul
09 Mayıs 2010, Mano Mundo, Anvers, Belçika
25 Haziran 2010, De Roma, De Roma, Belçika
03 Aralık 2010, Gevende / Klein / Cluzel / 0090 Festival, Rotterdam, Hollanda
04 Aralık 2010, 0090 Festival Brüksel, Belçika
05 Aralık 2010, Istanbul Express Festival, Gent, Belçika

 

Cazkolik.com / 3 Şubat 2010, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.