Gitar efsanesi Herb Ellis vefat etti

Gitar efsanesi Herb Ellis vefat etti

Herb Ellis’i ellili yılların efsanelerinden yapan özelliği çok hızlı hareket edebilen sağ eli, oldukça seri parmaklarıyla metronomik hard swing ritmleri ustaca çalabilmesiydi. Onu ünlü yapan diğer şeylerin başında da bir dönemin güçlü triolarından "Soft Winds Trio"nun üyesi oluşu ve yanısıra piyanist Oscar Peterson ile basçı Ray Brown’ın arasında ve beraberlerinde davulcu olmaksızın müzik yapabilmeleriydi. Artık ne Peterson hayatta ne de Brown, onların anılarını üzerinde taşıyan Herb Ellis’de artık yok!


Herb Ellis tüm caz eleştirmenleri ve caz çevreleri kendisini övüp, yere göğe koyamazken dahi belki büyük bir caz starı değildi ama onu değerli kılan şeyler müzisyenliğinde çok daha önemli özeliklerdir. Doğduğu toprakların country tadı ile Blues ve bebop’ı armonik yetkinliği üst düzeyde kompozisyonlarla buluşturur. Ellis’in müziğinde blues ve country ile jazz sofistike evliliğin içinde mutludur. 1959 yılında gitarist Jim Hall “Fantastic Fire and Drive” isimli albümünü müthiş över.


Ellis, 1940’lı yıllardan sonra modern caz gitarının geçirdiği evrimin birebir parçası olmuştur. 1921 yılında Teksas’ta dünyaya gelen Ellis çocukluğunda banjo, armonika çalar, gitara sonradan geçer. 1947 yılında Tommy Dorsey orkestrasına katılır. Ardından, o yıllarda çok ünlü olacak üçlüsü “Soft Trio Winds”i kurar. Piyanoda Lou Carter ve basta ise Johnny Frigo vardır. Kaydettikleri “Detour Ahead” isimli parça zamanla bir caz standardına dönüşür ve Billie Holiday tarafından ölümsüzleştirilir.


1958 ile 1962 yılları arasında Ella Fitzgerald ile uzun turnelere çıkar, aynı zamanda dönemin büyük emprezaryosu (ki artık onun gibiler yok!) Norman Granz’ın organize ettiği caz konserlerine, turnelere katılır.


1960’lı yıllarda tarzı itibariyle biraz modası geçmiş bir dönemin ismi gibi görülen Ellis bu yılları stüdyo müzisyenliği ve TV şovlarında çalarak geçirir. 1973 yılında caza yeniden geri dönen Ellis gitarist dostları Barney Kessel ve Charlie Byrd ile birlikte “Great Guitarists” isimli grubu kurarak Concord firması için bir dizi kayıt yaparlar.


İkibinli yıllarda pek fazla ortalarda görünmez usta, hastadır, bu nedenle son yıllarını başta Alzheimer olmak üzere sağlık sorunları ile geçiren 28 Martta öldüğünde arkasında 52 yıllık bir eş, bir kız ve oğul ile torunlar bırakır.


Cazkolik.com / 02 Nisan 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.