Bu yıl 10.su düzenlenen Jazz Ahead 22-25 Nisan’da yapıldı.

Bu yıl 10.su düzenlenen Jazz Ahead 22-25 Nisan’da yapıldı.

JAZZ AHEAD nedir, önce çok kısaca anlatmakta fayda var çünkü ülkemiz caz dinleyicisinin yakından takip ettiği bir etkinlik değil ama caz ekonomisi içinde şu ya da bu şekilde yer alan herkesin yılda bir kez bir fuar konsepti çerçevesinde bir araya geldiği çok büyük açık ekonomi alanı. Zaten yetkililerde kendilerini bu anlamda tanımlıyorlar. "Avrupa coğrafyası içerisinde caz ekonomisine katkıda bulunan herkesin kendine bir yer bulabileceği yılda bir kez bir araya gelinilenve herkesin bir diğerinin neler yaptığını gördüğü, muhtelif bağlantıların kurulduğu, kulüplerin gelecek sezon için müzisyen bağlantılarını, müzisyenlerinde ürettikleri albümleri için Avrupa pazarına açılması şansını, karşılıklı iletişimi kuran ve sağlayan 4 günlük bir fuar".

Geçen yıl Cazkolik olarak ilk açıldığımız zamanlara denk gelen 9. JAZZ AHEAD’i Babylon’dan Mehmet Uluğ’un takip ettiğini öğrenince döndüğünde neler yaptığını kendisine sormuştuk. O haber halen arşivde merak eden bulabilir. Ülkemizden bildiğimiz kadarıyla kurumsal olarak katılım olmuyor, yani kültür bakanlığı anlamında kastediyoruz ama geçen yıl İKSV’den Harun İzer festival adına gözlemci olarak katılmıştı. JAZZ AHEAD’de geçen sene masa olarak yine Babylon katılmıştı, bu sene kimlerin olduğuna dair bir bilgimiz yok, yine aynı isimlerin gitmiş olması oldukça muhtemel.

Böylesi büyük organizasyonlarda gerek devlet katından, gerekse de özel kurumlardan düzenli katılımların olması gerektiğini düşünüyoruz, varolan katılımlar ise gerçekten çok az. Bırakın kurum olarak tek tek müzisyeler dahi rahatlıkla katılabilir, müziklerini çok daha geniş bir coğrafyaya tanıtabilir.

Aynı işlevlere sahip olmamakla birlikte geçtiğimiz Mart ayında Amerika da düzenlenen NAMM SHOW 2010’a Nardis’ten Zuhal ve Önder Focan katılmıştı, zaten izlenimlerini derginin yeni sayısında yazıyorlar, dergiyi alıp  oradan takip edebilirsiniz ama NAMM  ile JAZZ AHEAD aynı değil elbette, NAMM müzik endüstrisine dönük dünya çapında bir işleve sahipken JAZZ AHEAD ise daha çok cazın içinde değişik alanlarda hizmet veren aktörlerin birbirleriyle daha yakın ilişki içinde olmalarını sağlayan bir kavrama sahip.

Her neyse, lafı uzatmayalım; Bugün (yani 25 Nisan Pazar) günü sona eren etkinliklere bu yıl %62’si Avrupadan olmakla birlikte 16 ülkeden 232 katılımcı JAZZ AHEAD’de yerini almış. Uluslararası anlamda 220 gazetecinin takip ettiği etkinliklerde Avrupa caz networküne dahil olan çok sayıda caz aktörü yer almış.

Size örnek olarak br günün etkinlik ajandasına belirtelim gerisini siz tahmin edebilirsiniz zaten.

24 Nisan Cumartesi günü saat 11:00’de Bremen College of Arts konseriyle başlanan gün sonuna kadar tam 15 konser düzenlenmiş. Bunların içerisinde etkinlikler boyunca devam eden konferanslar, sergiler, muhtelif fuar alanlarını saymadık bile.

Sözünü ettiğimiz bu kavram 360 derece caz olarak tanımlanıyor ve cazın içinde sadece müzisyenler değil bu sektörün içindeki herkes genel olarak kastediliyor.

Cazkolik.com / 25 Nisan 2010, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.