20. yüzyılın en önemli kadın seslerinden Abbey Lincoln hayatını kaybetti...

20. yüzyılın en önemli kadın seslerinden Abbey Lincoln hayatını kaybetti...

The Washington Post’un haberi.

20. yüzyılın en önemli kadın seslerinden, caz şarkıcısı, besteci ve söz yazarı Abbey Lincoln 14 Ağustos Cumartesi günü 80 yaşında New York’ta öldü.

Son bir yıl içinde sağlığında ciddi bir düşüş yaşayan ünlü şarkıcının ölüm haberi hakkında bir belgesel çalışması üzerinde halen çalışmakta olan yönetmen ve arkadaşı Carol Friedman tarafından doğrulandı.

Abbey Lincoln 1950’li ve 60’lı yıllarda kariyerinde büyük bir başarı ve çıkış yaşadı. Özellikle Altmışlı yıllarda Amerikan ırk ayrımcılığına karşı sivil haklar hareketine verdiği destek, dönemin önemli caz müzisyenleri ile olan yakın ilişkisi, caz davulunun önemli ismi Max Roach ile olan evliliği, ardından o yıllarda kaydedilen ve caz dünyasında cazın protest yanı anlamında çok önemli bir albüm olarak görülüp önemli ses getiren "We Insist!" isimli albümdeki vokal katkısı Lincoln’ün kariyerindeki en önemli taşları oluşturmaktadır.

Aynı zamanda filmlerde de kimi zaman rol alan Lincoln, ilk Oscar ödülü alan siyah oyuncu Sidney Poitier ile de beyaz perdede göründü. 1991 yılında Stan Getz ile beraber kaydettiği, prodüktörlüğünü Fransız Jean-Philippe Allard’ın yaptığı "You Gotta Pay The Band" isimli albüm listelerin üst sıralarında yer aldı. Bu albümde Abbey Lincoln’ün vokallerine tenor saksofonda büyük Stan Getz, piyanoda geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz bir dev isim Hank Jones, basta Charlie Haden, davulda Marc Johnson ve kemanda iki parçada Maxine Roach eşlik etmişti.

Doksanlı yıllarda bu kez ağırlıklı olarak şarkı sözü yazarı ve besteci olarak müzik dünyasına bir anlamda geri dönüş yaşayan Abbey Lincoln bir çok genç nesil kadın caz vokalinin yetişmesine ve bu dünyada kendine ait bir yer edinmesine yardımcı olmuştur.

Cazkolik.com / 16 Ağustos 2010, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.