Caz müziğini onun objektifinden sevdik; Herman Leonard öldü

Caz müziğini onun objektifinden sevdik; Herman Leonard öldü

Bizim için dünyanın en güzel müziği olan JAZZ kendisini yaratan isimlerden birini daha kaybetti. Caz tarihinin en önemli fotografçılarından (pek çoğumuza göre en iyisi) Herman Leonard 14 Ağustos günü 87 yaşında hayata veda etti.

 

Caz neticesinde bir müzik türü olmakla birlikte bu müziği seven bizler için hiç bir zaman sadece ’bir müzik’ olmamıştır, hayatımızı yönlendiren, bizi biz yapan temel bir kaç kavramdan biri olagelmiştir, sadece bizler için değil, dünya üzerinde bu müziğe aşık herkes için mutlaka öyledir. Müzik, kulağımızla beynimiz ve kalbimiz arasında yolculuk ederken onu algımızda biçimlendiren duygunun aslında 20. yüzyılın ortalarından itibaren anılarımıza yerleşen o muhteşem siyah beyaz fotoğraflar olduğunu biliriz. Ve işte bu fotoğrafları çeken, çektiği bu fotoğraflar sayesinde caz müziğinin zihnimizdeki algısını yaratan isimlerden biriydi Herman Leonard.

 

1923 yılında dünyaya gelen Leonard kırklı yılların ortalarından itibaren müzisyenlerin, caz klüplerinin, konser salonlarının, caz mekanlarının resimlerini sahip olduğu eşsiz gözüyle resimlemeye başladı. Fotoğraflarındaki temel öğe dramatik ışık kullanımıydı. İnanılmaz duyarlılıkta fotoğraflara imza attı. Belki de onun bu resimleri yüzünden halen pek çok fotoğrafçı caz fotoğraflarını ısrarla siyah beyaz çekmeye devam ediyor.

 

Cazkolik olarak Herman Leonard için daha çektiği fotoğrfaları da içeren geniş bir haberin hazırlıklarına giriştik, en kısa zamanda bu büyük ustayı hayatı ve resimleriyle sizleri buluşturmaya kararlıyız.

 

Haber resmi: Dexter Gordon, 1948

 

Cazkolik.com / 17 Ağustos 2010, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.