Brenna MacCrimmon ve Sumru Ağıryürüyen "Kulak Misafiri" konserleri

Brenna MacCrimmon ve Sumru Ağıryürüyen "Kulak Misafiri" konserleri

Uzun yıllardır ülkemizde yaşayan Kanada’lı folk şarkıcısı ve özellikle Balkan ve Türk ezgileri konusunda uzmanlığı olan Brenna MacCrimmon ile Sumru Ağıryürüyen, Kasım ayında Usta Çırak Organizasyon’un düzenlediği İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Bursa’yı kapsayan “Kulak Misafiri” konserler dizisinde, Balkan ve Türk ezgilerinin güzelliklerinde buluşup birlikte çalıp söylemenin keyfini seyircileriyle paylaşacaklar.

 

Balkan türkülerine sevdalı bu iki sıradışı ses ve iki eski dosta, usta müzisyenler Adam Good (Ud ve Tambura) ile Hilde de Clerq (Perküsyon) eşlik edecek.

 

Ağırlığını “Kulak Misafiri” ve “Ayde Mori” albümlerinden şarkıların oluşturduğu repertuvarda, Brenna ve Sumru Türkçe, Makedonca, Arnavutça, İngilizce ve Roman dilinde şarkılar söyleyip mandolin, tambura ve ukulele çalıyorlar. Turne, Türkiye’den sonra ABD’den Jess Kotansky’nin (keman) katılımıyla Almanya ve Belçika’da devam edecek.

 

Turne programı:

 

07 Kasım Pazar 18.30: Gitarcafe / Kadıköy-İstanbul
09 Kasım Salı 21.30: Babylon / İstanbul
10 Kasım Çarşamba 21.30: Passage Pub /Ankara
11 Kasım Perşembe 21.30: Up Down / Eskişehir
12 Kasım Cuma 21.30: Resimli Bar / Bursa
26 Kasım Cuma 21.30: Postdam Fabrik / Postdam
27 Kasım Cumartesi 22.00: Ballhaus Naunyn Str / Berlin
03 Aralık Cuma 20.00: De Centrale /Ghent

 

“Kulak Misafiri” ekibini tanıyalım:

 

Brenna ve Sumru ilk kez Muammer Ketencoğlu ve Cevdet Erek ile kurdukları Bir Balkan Yolculuğu topluluğunda bir araya geldiler, bu dönemdeki çalışmalarını "Ayde Mori" adlı albümde derlediler. Brenna aynı zamanda Selim Sesler (Karşılama), Baba Zula ve son dönemde DJ Shantel ile yaptığı çalışmalarla ve Fatih Akın’ın belgeseli İstanbul Hatırası’nda yer alarak adından söz ettirdi. Aynı zamanda, ABD’de Balkanlar ve yakın coğrafyanın müzik ve dansının dünyaya duyurulmasını hedefleyen bir kuruluş olan East European Folklife Center’ın yönetim kurulunda olan Brenna’nın ABD ve Kanadalı müzisyenlerle kaydettiği yeni albümü Kulak Misafiri, uluslararası müzik çevrelerinde övgüyle karşılandı.

 

Gelenekselden özgür doğaçlamaya farklı tarz ve dillerde projelerle konserler veren Sumru’nun solo albümü Issız’ın yanı sıra, Bir Balkan Yolculuğu ile Ayde Mori ve Balkan Yolculuğu albümleri var. Mozaik, Ezginin Günlüğü, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, İstanbul Sazendeleri, Yinon Muallem, Zeki Çağlar Namlı, Emre Karabulut gibi sanatçı ve gruplarla yaptığı çalışmalarla adını duyurdu. Sonbahar (Yön: Özcan Alper) filmine diğer müzisyenlerle yaptığı müzik Fransa’da ödül kazandı. Anıl Eraslan, Oğuz Büyükberber, Cenk Erdoğan ile oluşturdukları ‘5’ projesine Şevket Akıncı, Korhan Erel, Kaya Hacaloğlu, Ozan Akıncı’nın katılmasıyla, bu yıl Moskova’da Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümünde “Nazım’a Doğru” başlıklı bir konser verdi. Sumru aynı zamanda Gitarcafe ve İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi gibi uluslararası sıradışı müzik organizasyonlarının müzik direktörü.

 

Adam Good Doğu Avrupa müziği ve caz gibi farklı türlerde birçok projede sergilediği müzikaliteyle adını duyurmuş bir sanatçı. Berklee’deki caz gitarı eğitiminden sonra, Doğu Avrupa ve Yunan müziğinin yanı sıra, klasik Türk müziğiyle ilgilendi. Akustik bas, tambura, ud ve cümbüşteki ustalığıyla tanınıyor.

 

Makedon kavalcı Angele Dimovski ile ABD turunun ardından, 2002’de Dances of Macedonia and the Balkans albümünü çıkardı. Hollanda’da Chamsa müzik şirketini kurdu. Halen Berlin’de yaşıyor ve Klasik Türk Müziği Topluluğu, sufi Salsabil topluluğu ve Balkan dans topluluğu Ljuti Hora ile çalışıyor. Ayrıca, Lilypond ile klasik Türk müziğine yönelik kullanımı kolay bir notasyon sistemi için araştırmalar yapıyor.

 

Hilde de Clercq on dört yıldır Belçika, Gent’teki uluslararası kültür merkezi De Centrale’de darbuka öğretiyor. Müzisyenliğinin yanı sıra dansçı da olan Hilde, Ienoewie, Woestijn ’93 ve Inanna topluluklarıyla, birçok çağdaş müzik ve tiyatro etkinliğine katıldı. Shera-Z ve De Kraankinders’de ve birçok dünya müziği topluluğunda şarkı söyleyip perküsyon çaldı. Kadınlardan oluşan Loba, Türk halk müziği grubu Olabilir ve yeni müzik grubu Kybele’yi kurdu. 2001’den bu yana Londra dijital radyosu için Türk müziği programı “Music Choice”u hazırlayan Hilde, Türk halk ve popüler müziğini yakından takip ediyor.

 

Her ikisi de dans eğitmeni olan Stephen ve Susan Kotansky’nin oğlu olan kemancı Jesse Kotansky’nin çocukluğu Balkan müziği ve dansının içinde geçti. Üç yaşında keman çalmaya başladı. Okuldaki klasik müzik eğitiminin yanı sıra, Ara Dinkjian, Beth Cohen, Raif Hyseni, Merita Halili, Goran Alacki gibi usta müzisyenlerden ders aldı, onlarla konserler verdi. Jesse aynı zamanda başarılı bir udi olup, sinema ve tiyatro müzikleri besteliyor. Halen Brooklyn, NY’de Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Batı seslerini eşsiz bir şekilde harmanlayan “Which Way East” adında bir topluluğu var.

 

Cazkolik.com / 25 Ekim 2010, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.