Güç Başar Gülle ile karşılaştırmalı müzik tarihi...

Güç Başar Gülle ile karşılaştırmalı müzik tarihi...

Müzisyen, besteci, eğitmen ve Cazkolik yazarı Güç Başar Gülle 27 Kasım tarihinde başlayıp 8 hafta sürecek olan iki önemli seminer çalışmasına imza atmaya hazırlanıyor. "Karşılaştırmalı Müzik Tarihi Seminerleri". Cazkolik olarak çok önemli bulduğumuz bu seminerlerden mutlaka haberdar olmanızı ve mümkünse katılmanızı öneriyoruz. Nedir bu seminerler derseniz gelin ayrıntısıyla anlatalım. Aynı akşam arka arkaya düzenlenecek olan iki seminerin ilkinde;

17 -19. yüzyıl arası Osmanlı-Türk ve Klasik Batı Müziği Tarihi

Tarih: 27 11 2010

Saat: 18:00 - 20.00

J. S. Bach yüzyıllara damgasını vuracak eserlerini bestelerken kendisini bir besteciden çok müzik işçisi olarak gören bir toplumsal yapı içerisinde yaşamını sürdürüyordu. Aynı dönemlerde yaşayan Itri ise Osmanlı toplumunda iyi bir besteci kimliği ile takdir topluyordu.

Rönesanstan modern müziğe kadar yaşanılan dönemleri bu iki dünya üzerinden değerlendirmeye başladığımız an kavramlar, sosyal değerler, kimlikler ve boyutlar doğal bir içerikle kendini var etmeye başlar. Ön yargılar, yanlış ezberler ve kimlik çatışmaları daha dengeli bir boyutla insanı anlamaya yönelik hal alır.

Yapılacak seminerlerde Osmanlı-Türk ve Klasik Batı müziği tarihi, sosyal, politik ve felsefi boyutları ile incelenip, görsel ve işitsel öğelerle somut örnekler üzerinden karşılaştırmalar yapılacak.

İkinci seminer ise;

Jazz - Çağdaş Klasik Batı Müzik Tarihi

Tarih: 27 11 2010

Saat: 20:00 - 22:00

Miles Davis her ne kadar zenci caz müzisyeni kimliğini korumaya çalışırken Stockhausen’dan, Khachaturian’a yaşadığı dönemde oluşan klasik batı müziğine ait kavramsal gelişmeleri takip edip bunları müziğinde şekillendirmeye çalışıyordu. Aynı şekilde Steve Reich’ın minimal müziğinin içeriğinde Jazz anlayışından izlere rastlamak mümkün.

1900’lerden itibaren klasik batı müziği yeni ifade arayışları geliştirmeye çalışırken, Amerika da yeşeren etnik bir müzik türü yavaş yavaş müzik dünyasında önemli bir disiplin olma yolunda adımlarını atıyordu. Charlie Parker ile Modern Jazz dönemini başlatırken, Darmstad müzik anlayışı Modern Klasik müzik de önemli bir ekol olma yolunda ilerliyordu.

Günümüz müzik dünyasını değerlendirirken bu iki müzik türünün etkisinin olmadığı alan hemen hemen yok gibidir. Seminerler bu etkinin birçok boyutunu işitsel ve görsel örneklemeler üzerinden karşılaştırma şeklinde yapılacaktır.

Tam 8 hafta sürecek olan seminerler 27 Kasım Cumartesi günü başlıyor. Katılım ile bilgiler ise şöyle;

Program süresi: 27 Kasım 2010 tarihinden itibaren 8 hafta boyunca.

Katılım Ücreti: Aylık tam: 200 Tl., Öğrenci: 175 Tl.

Seminerler Beyoğlu’ndaki Karşı Sanat Atölyesi’nde gerçekleşecektir. Yer sayısı sınırlı olduğundan katılımcıların karsisanatatolye@gmail.com adresine mail göndermeleri gerekmektedir.

Karşı Sanat Atölyesi: Gazeteci Erol Dernek Sokak, No: 11/4 Hanif han 34420 Beyoğlu, İstanbul.


GÜÇ BAŞAR GÜLLE KİMDİR?

İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında klasik ve Flamenko gitar çalışmalarına Safa Yeprem ile başladı. Bu dönemde verdiği resitallerde kendi kompozisyonları dışında Flamenko ve klasik gitar repertuvarından seçkin örnekler sergiledi. Üniversite eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı’nda başladığı yüksek lisans öğreniminde Mutlu Torun ile Türk müziği formları ve ileri ud teknikleri, Nevzat Atlığ ile Türk Müziği repertuvarı ve Nail Yavuzoğlu’yla teori çalışmaları yaparak 2004 senesinde mezun oldu.

2004 yılında girdiği Berklee Müzik Okulu’ndaki dört senelik Caz Kompozisyon Bölümü’nü iki senede tamamladı. Bu süreçte Bruce Bartlett ile caz gitar, Ken Pullig, Dick Lowell ve Greg Hopkins ile caz kompozisyon, Jackson Shultz ve Scott Free ile arajman teknikleri üzerine çalışmalar yaptı. Boston’da yaşadığı dönem içerisinde Harvard Üniversitesi’nde kendi eserlerini de içeren bir klasik gitar resitali verdi. U.C.LA, George Washington University, M.I.T., Rice University gibi Amerika’nın birçok üniversitesinde gerçekleştirilen konserlerde gitarist ve udi olarak çeşitli gruplarla birlikte yer aldı. Berklee Müzik Okulu’nda Osmanlı-Türk Müziği üzerine workshop düzenledi. Leo Blanco, Bruno Raberg, David Fiuczynski, Tiger Okoshi gibi önemli caz müzisyenleriyle çeşitli projelerde aynı sahneyi paylaştı.

2006-2008 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MIAM) Michael Ellison ve Reuben de Lautour ile Çağdaş Klasik Batı Müziği Kompozisyon ve Teori çalıştı. 2008 yılı kasım ayında Londra’ da Michael Ellison’ un yazmış olduğu “Türk Müziği Enstrümanları ve Çello için Konçerto” eserinin  BBC Senfoni Orkestrası tarafından ilk seslendirilişinde Türk müziği enstrümanlarının yönetimini üstlendi ve Osmanlı Türk müziği ritm anlayışı üzerine, BBC senfoni üyeleri için seminer düzenledi. İki Gitar için yazdığı eserler DUOİST tarafından Memphis Üniversitesi’nde seslendirildi.

Yönetmenliğini Dirk Michael Schaefer’in yaptığı Fransız - Alman ortak kanalı ARTE’de yayınlanan Von Mülleseln und Seifenfrauen-Geschichten aus Mardin isimli belgeselin müziklerini besteledi. Besteci, sâzende (ud, gitar) ve eğitmen olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Cazkolik.com / 19 Kasım 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.