Bizleri cazkolik yapan nesil bir bir gidiyor; James Moody vefat etti!

Bizleri cazkolik yapan nesil bir bir gidiyor; James Moody vefat etti!

James Moody’de artık yok! Oysa daha geçen sene Cemal Reşit Rey’de Roberta Gambarini ile izlemiştik onu. 85 yaşındaydı, sahnede artık belki fazla solo almıyordu ama o hep James Moody idi, üstelik yeni albümler yayınlamaya devam ediyordu. Geçen bahar kaybettiğimiz Hank Jones ile beraber albüm yayınlamış üstüne kendisi ayrıca "Moody 4B" ve "Moody 4A" isimli albümlerini ardı ardına yayınlamıştı. Avrupa turnelerine çıkacak kadar da iyi idi.


Bir caz kaşifi, solist, eşlikçi, besteci ve Amerikan cazı üzerinde güçlü etkileri olan efsane isimdi James Moody. NEA ödüllü büyük müzisyen, 1998 yılında Grammy adayı olmuştu. Soprano, alto ve tenor saksofon çalan Moody uzun yıllar Dizzy Gillespie ile beraber çaldı. Ünlü caz standardı "Moody’s Mood For Love" kendi adını taşıyan bestesidir.


Müziğe, 16 yaşındayken Count Basie’nin orkestrasında Don Byas ve Buddy Tate’i dinleyerek başladı. Askerliğini ikinci dünya savaşı yıllarında yapan Moody 1946 yılında Dizzy Gillespie’nin orkestrasına katıldı. İlk ünlü oluşu da bu ilk dönemdedir. Gillespie’nin ünlü "Emanon"un da çaldığı 16 ölçülük solo kariyerinin ilk önemli çıkışına da vesile olmuştur. İlk albümünü de kuşağının bir diğer büyük ismi Milt Jackson ile Blue Note firması adına "Moody and His Bop Men" adıyla yayınlar. Bir süre Avrupa’da yaşar ve bu sıralarda da onu hayatı boyunca ünlü edecek olan en önemli bestesi (bestelerinden biri) "Moody’s MoodFor Love"ı besteler, yıl 1949’dur.


Ellilerin başlarında yeniden Amerika’ya dönen büyük müzisyen Eddie Jefferson, Dinah Washington, Brook Benton gibi isimlerle kayıtlar yapar, eşlikçi yanı mükemmeldir. 1963 yılında Dizzy’nin grubuna yeniden döner. Bir sonraki evi Las Vegas olacaktır efsane ismin. Burada Bill Cosby, Ann Margaret, John Davidson, Glen Campbell, Liberace, Elvis Presley, The Osmonds, Milton Berle gibi isimlere eşlik eder.


Vegas’ta geçen yedi yılın ardından yeniden caz ortamlarına dönen Moody 1985 yılında Grammy adaylığı kazandığı Manhattan Transfer’in "Vocalese" albümünde çalar. Ardından RCA firması için bir seri önemli albüm kaydında bulunur. Aslen caz şarkıcısı olmasa da her iyi caz müzisyenin olduğu gibi onun da kendine özgü sesi vardır ve bir yandan sahnede sesiyle de görünmeye başlamıştır. 1990 yılında bir diğer Grammy adaylığı getiren kaydını yapar. Üstelik bu kayıtta scat tarzı söylemesi muhteşem bir ligi görür.


Hızla geçen yıllar, kayıtlar, konserler, albümler... Durmak yok, caza ve konserlere, albümlere devam eder... Hem çok çalışkan bir müzisyendir hem de yılmayan biridir. 2008’de sondan bir önceki albümü "Moody 4B"yi yayınlar, ünlü standartları sanki son kez seslendirmiş gibidir, ardından 2009’de son albümü bu sefer "Moody 4A"i yayınlar. Downbeat tarafından yılın flütisti seçilir. Yine Grammy adayı olur. Geçen yıl Cemal Reşit Rey’de izleriz büyük ustayı. Yaklaşık 10 ay önce pankreas kanseri olduğunu öğrenir ve cazın ilk yüzyılına damgasını vurmuş bir efsane olarak 9 Aralık’ta hayata veda eder.


Cazkolik.com / 12 Aralık 2010, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.