Miles Davis'in dört ayrı döneminden mezun olanlar grubu

Miles Davis'in dört ayrı döneminden mezun olanlar grubu

1950 ile 1980’li yıllar arasında dört ayrı dönemde Miles Davis gruplarında çalarak mezun olmuş dört ayrı caz müzisyeni bir araya gelerek üç gün boyunca ustalarına olan saygılarını sunacaklar. Saksofonist Sonny Fortune, gitarist Mike Stern, basçı Buster Williams ve piyanist Jimmy Cobb, Manhattan’ın ünlü caz klübü Iridium’da şu günlerde çalmaya başladılar ve 26 Aralık gecesi son sahnelerini alacaklar.

 

Sondan başlayıp geriye doğru gidersek eğer, Mike Stern Miles’ın seksenli yıllarındaki gruplarında gitar çalıyordu, saksofonist Sonny Fortune Miles’ın yetmişli yıllarında birlikte çaldığı müzisyenlerden biriydi, basçı Buster Williams altmışlarda Miles ile çalmıştı, en eskileri Jimmy Cobb ise "Kind of Blue" öncesi ve sırası döneminde ellili yıllarda bir dönem Miles ile çalışmış isimlerdendi. Bir anlamda dört ayrı hadi kuşak demeyelim ama dönem.

 

Mike Stern yetmişli yıllarda Blood, Sweet and Tears’ta çalmaya başladığında henüz 22 yaşında çaylak bir gitaristti ama 1981 yılında Miles’ın yetmişlerin ortalarında bir dönem müziğe erdiği aranın ardından yeniden topladığı grubun içinde yer aldığında daha tecrübeli biri olmuştu. Ustayla birlikte "Man with the Horn", "Star People", "We Want Miles" albümlerinde çaldı.

 

Sonny Fortune yetmişlerde iki yıl kadar Miles ile birlikte çalmıştı, galiba McCoy Tyner sonrası dönemdi, sonradan davulun ilk süperstarlarından, drum battle’ların döneminin büyük ismi Buddy Rich ile başka bir gruba geçen Fortune’da Miles’ın rahle-i tedrisatından geçmişti. Basın kırk yılında imzası olan Buster Williams’ta altmışlarda Miles ile uzun bir dönem çalmıştı. Büyük müzisyen Jimmy Cobb ise sadece Miles ile değil, dönemin tümü büyük isimleriyle uzun yıllar çalmış önemli bir isimdir. 1957 ile 63 yılları arasında Miles ile çalan Cobb sonrasında Cannonball Adderley, John Coltrane büyüklerle de çaldı. Miles’ın "Live at Carnegie Hall", "Sketches of Spain" gibi caz tarihine geçmiş albümlerinde imzası olan büyük müzisyen sonradan Miles’dan ayrılarak Wynton Kelly, Paul Chambers, Wes Montgomery gibi isimlerle yoluna devam etmiştir.

 

Cazkolik.com / 24 Aralık 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.