Ayşe Tütüncü`nün Gomidas`la doğaçlama yolculuğu 5-6 ve 7 Şubat`ta

Ayşe Tütüncü`nün Gomidas`la doğaçlama yolculuğu 5-6 ve 7 Şubat`ta

Ermeni müziğinin mihenk taşı kabul edilen müzisyen ve besteci Gomidas Vartabet 19. yüzyılın sonunda İstanbul ve Anadolu’yu karış karış dolaşarak bölgesel halk ezgilerini kayıt altına alan ilk etnomüzikolog olmuştur. Sanatçı, kompozisyon, yorum ve eğitmenlik, koro şefliği gibi, müzik dünyasında geniş bir alana yayılan çalışmalarını Almanya-Türkiye-Fransa merkezli olarak sürdürmüş ve kayıt olanaklarının son derece sınırlı olduğu bir dönemde, ortak müzik tarihimize çok önemli kalıcı eserler bırakmıştır.

 

Piyanist Ayşe Tütüncü ise Gomidas’ın dini ve din dışı müziklerini yeni bir düzenlemeyle kendisine eşlik eden Melikcan Zaman’ın kemanı ve Sıla Gerbağa’nın flüdü eşliğinde içinde bolca doğaçlama pasajlarını ve Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın hareketli doğaçlamalarıyla bir araya getirerek 5, 6 ve 7 Şubat günleri yeni bir yolculuk oluşturuyor.

 

Proje hakkında kendisiyle telefonda konuştuğumuz sevgili Tütüncü bize detaylı açıklamalarda bulundu, projenin prömiyerini 24 Aralık’ta yaptıklarını söyleyen Tütüncü, Gomidas’ın müziklerini dini, din dışı ve piyano eserlerinden oluşan üç kaynaktan seçerek özel olarak piyano, keman ve bas flüt için yeniden düzenlediğini belirtiyor. Bunları sadece düzenlemekle kalmayıp epeyce doğaçlamayı da işin içine kattığını söyleyen Tütüncü, Gomidas’ın tıpkı Edward Grieg, Bela Bartok’un yaptıkları gibi Ermeni halk türküleri derlemelerinden oluşan piyano bestelerini düzenlemeleri için kaynak olarak kullandığını belirtti.

 

5, 6 ve 7 Şubat günleri Çıplak Ayaklar Stüdyosu’nda gerçekleştirilecek olan üç günlük etkinlik saat 20:00’da başlayacak. Burada belirtmemiz gereken önemli nokta stüdyonun kısıtlı oturma yeri olduğundan izlemek isteyenlerin mutlaka önceden rezervason yaptırmaları gerektiğidir.

 

Cazkolik.com / 04 Şubat 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.