Müzisyen olmanın ötesinde herkesin dostu Larry O`Neill`ı Kerem Görsev ile konuştuk

Müzisyen olmanın ötesinde herkesin dostu Larry O`Neill`ı Kerem Görsev ile konuştuk

Bu ülkenin cazseverleri olarak uzun yıllardır Türkiye`ye gelip giden -hatta çoğunlukla burada yaşayan- kalbi caz ve Türk insanı sevgisiyle dolu, sadece belli şehirlerin tanıdığı değil, Akdeniz`den Karadeniz`e kadar bir çok şehirde içinde yaşadığı blues duygusunu sahneden izleyenlere olanca içtenliğiyle aktarmasını bilen ve paylaşan harika bir insanı, Larry O`Neil`ı 17 Mart Perşembe sabahı kaybettik.

 

Benzersiz bir tecrübeye sahip olan O`Neill çok uzun yıllardır müziğin içinde yaşayan, sahne ve ses hakimiyeti olağanüstü olan, sahnede müzisyen dostlarını rahatlatan, izleyici ile iletişimini en kıvrak haliyle kontrol eden, sahneden eğlence çıkarabilen biriydi. Türkiye ile özel ve uzun yıllara dayalı bağı vardı dedik elbette ve bunu söylerken ilk aklımıza gelen isim kendisiyle belki de yüzlerce kez çalmış olan Kerem Görsev`di, hemen sevgili Kerem`i aradık Larry`i bize en iyi sen anlatırsın, bize ondan bahset dedik, sağolsun kırmadı, sahip olduğu vefa ve yakınlık duygusuyla hemen duygularını paylaştı.

 

 

Birlikte uzun süre müzik yaptınız, nasıl biriydi Larry bize kendi gözünle onu anlatabilir misin diye sorduk ilk olarak Kerem`e; "Larry O`Neill ilk kez 1989 yılında Korukent Jazz Bar`a gelmişti, biz de orada çalıyorduk, grupta rahmetli Oğuz Durukan`da vardı, beraber çok eğlenerek çalışıyorduk, hayatta hiçbir kompleksi olmayan, insani değerleri çok yüksek seviyede biriydi. Türkiye`de Larry ile bağını koparmayan müzisyenlerden biriyim. Caz vokalisti olarak Larry`den Gospel ve Blues`u öğrendik, tarzı daha çok Blues`a daha yakındı ama caz standartları da söylerdi." Kerem Görsev`in söylediklerinden de anlaşılıyor ki müzisyenlik, profesyonel yakınlık zamanla yerini daha yakın arkadaşlığa bırakmış. Bu durumu yani Türk insanıyla kurduğu özel bağı nasıl açıkladığını merak ettik; "Sahneye çıktığında dinleyeciyle çok rahat, dolaysız ilişki kuran caz klübü, konser salonu hiç fark etmez söylediği bazı parçalar ile herkesi evlerine mutlu yollardı. Bazı show parçalarında izleyen herkese belli hareketleri aynı anda yaptırırdı. Up Down adlı parçasını 22 sene çaldık anlatmak kolay değil, o anı yaşayanlar bilirler... Larry, Uğur ile bir konser sırasında tanıştı ve evlendiler 20 senedir Türkiye de yaşıyordu, Türk pasaportu vardı. Nüfus kağıdını havaalanlarında kimlik olarak gösteriyordu, bu onun çok hoşuna gidiyordu..."

 

Peki birlikte neler yaptınız? "Türkiye`ye geldiği 1989 yılından 2010 yılının Mayıs ayına kadar geçen sürede aralıklı olarak devamlı çalıştık, 2000 yılına kadar sürekli çalışıyorduk. Korukent Jazz Bar, Bebek Hotel, Swiss Hotel Casino çok uzun süreli çaldığımız yerlerdi. Sonra değişik şehirlerde konserler, özel gecelerde onlarca kez beraber sahne aldık. Son konserimizi İzmir Aliağa Tesislerinde ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi`nde verdik. Defalarca TV programlarıma davet ettim hepsine severek katıldı..." Merak ettiğimiz bir diğer konu da bunca yılın biriktirdiği anılar olmalıydı; "Larry ile anılarımı anlatmaya kalkarsam ne vakit yeter ne de anılar biter. Kendisi ilk geldiği gün New York havaalanında notalarını çaldırmış (arabanın camını kırıan hırsızlar herşeyi notalar dahil herşeyi alıp götürmüş), akşam sahneye çıkacağız, provaya geldi elinde hiçbirşey yok, parçaların tonlarını bilmiyor. Ben ses alarak tonlarını bulup ilk geceyi geçiştirdikten sonra Oğuz Durukan ile birlikte uzun bir playlist yaptık kendisine ve o listeyi Larry hala kullanıyordu beraber çaldığımızda, evimde o liste Larry`nin el yazısıyla hala durur. Ben Amerikan arabalarına çok meraklıydım 1951 model Buick Convertible arabamın bütün parçalarını NewYork`tan getirdi 3 sene de arabamı tamamladım. Türkiye`ye her geldiğinde havalalından alırdım Larry`i, yıllar su gibi aktı geçti. Yaşadığımız anılar film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor..."

 

Yetmişli yaşlarını yaşayan O`Neil`in vefatına yol açan sağlık sorunlarını merak ettik; "Larry`nin tansiyon sorunu vardı. Son beş yıldır haftada iki, üç gün dialize giriyordu. Son olarak geçtiğimiz ay Amerika da sol böbreğini almışlardı buna rağmen seyahat edebilecek duruma geldiğini hissetinde İstanbul`a geri döndü. Vasiyetinde buraya gömülmeyi istedi..."

 

Doğduğu yer farklı olsa dahi yaşadığı ve defnedilmeyi istediği bu topraklarda onu cazseverler her zaman sevgiyle hatırlayacaklar. Son olarak, 20 Mart pazar günü TRT MÜZİK kanalında ve TRT 4`te saat 22.25 te Larry O`NEİLL ile Görsev`in geçen sene yaptıkları program anısına yeniden yayınlayacak, tüm cazseverlere hatırlatmış olalım.

 

Cazkolik.com / 17 Mart 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Ece Güzelyurt
    23 Mart 2011 Çarşamba 08:21

    Lary O"neil ile ilgili internet üzerinde ne bir video, ne klip ne de başka herhangi şey var. bu duruma çok üzülüyorum. gerçekten müşhiş bir yorum. konuyla ilginize güvenerek elinizde performansları bulunuyorsa yayınlamanızı rica ediyorum. habere gerçekten çok üzüldüm

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.