Minimalist müziğin üç Oscar ödüllü dev ismi Michael Nyman 15 Nisan`da Cemal Reşit Rey sahnesinde.

Minimalist müziğin üç Oscar ödüllü dev ismi Michael Nyman 15 Nisan`da Cemal Reşit Rey sahnesinde.

Dinlediğiniz müzik Michael Nyman`ın 2008 yılında yayınladığı Mozart 252 isimli albümden aldığımız harika bir yorum olan "Revisiting The Don"dur.


Müziğin güçlü ikonlarından besteci, piyanist, müzikolog, yazar, yapımcı, senarist ve orkestra şefi gibi bir çok payeyi başarıyla taşıyan bir büyük müzik insanı Michael Nyman 15 Nisan akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde müzikseverlerle buluşacak.

Ülkemizde geniş müzik kesiminin ünlü sinema yönetmeni Roman Polanski`nin ikinci dünya savaşı sırasında Polonyalı Yahudi piyanist Wladyslaw Szpilman`ı anlattığı "The Pianist"te duyduğumuz müzikleri çalan kişi olarak bildiği Nyman ayrıca Peter Greenaway, Jane Campion, Volker Schlöndorff, Neil Jordan ve Michael Winterbottom gibi ünlü yönetmenlerin filmleri için yaptığı müziklerle de tanınıyor ve minimalist müziğin öncüsü kabul ediliyor.

Müzik eleştirmeniyken “minimalizm”in adını koyan, daha sonra beste yapmaya başlayan ve yaptığı film müzikleriyle, adını koyduğu akımın en güzel örneklerini veren Michael Nyman’ın tüm sanat yaşamı eleştirmenlerce “müzikte tutuculuğa bir karşı duruş” olarak değerlendiriliyor ve “Rönesans İnsanı” (Renaissance Man) olarak nitelendiriliyor.

3 Akademi ve 1 Altın Palmiye kazanan ödüllü Jane Campion`ın ünlü The Piano müziklerine hayat vermesi Nyman’ın bu albümü dünyada 3 milyonun üzerinde satış yapmasını sağladı, bu anlamda sanatçı müzikleriyle fark yarattığını daha tescillemiş oldu.

Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerine de müzik yapmak istiyor!

Michael Nyman, İstanbul konseri öncesi yaptığı açıklamada "Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerini izledim ve çok beğendim. Eğer konserime gelir, müziklerimi beğenir ve benimle çalışmak isterse onun filmleri için de zevkle müzik yaparım” dedi.

Sanatçı, geçmişte yaptığı bir söyleşide; 60’lı yıllarda ülkemizi dolaştığını ve çok etkilendiğini, hayalinin ise boğazda bir ev satın alıp orada beste yapmak olduğunu söylemişti.

60.00 TL., 50.00TL., 40.00TL., 30.00 TL. olan konser biletleri CRR konser salonu gişesi ve Biletix’ten satın alınabilir.

 

Michael Nyman kimdir?

Micheal Nyman, müzik dünyasında 1960’larda “minimalist” ekolün ismi olarak adını duyurmaya başladı. 17. yüzyıl barok dönemi eserlerine karşı ilgisiyle bilinen besteci bu dönemin müziklerini savunduğu ekolün tarzı yorumladığı ve bestelediği bilinir. Henüz yirmili yaşlarında Birtwistle’in 1969 yılında sahnelenen operası “Down By The Green wood Side”ın oratoryosunu besteleyerek müzik hayatındaki önemli başarılarından birini elde etti. 1976 yılında kurduğu grubu The Campiello Band, Nyman’ın tüm yaratıcılığını kullanarak 30 yıl boyunca yaptığı yeni denemeler ve ortaya çıkan kompozisyonlar bakımından önemli bir laboratuvar niteliğindedir. Jane Campion’un 1993 yapımı filmi The Piano’nun film müziklerini yapması ve filmin müziklerinden oluşan albümün dünyada 3 milyon adedin üzerinde satış yapması Nyman’ın müzikleriyle yarattığı farkı tescillemiş oldu. Nyman’in eserleri birçok farklı senfoni orkestrası, koro ve kuartet tarafından yorumlandı. Nyman, ayrıca dünyanın önde gelen koreografları için de muhtelif eserler besteledi.

Nyman’ın müziklerini yaptığı filmlerden bazıları: Peter Greenaway; Ressamın Kontratı (1982), Sayılarla Boğulmak (1988) ve Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı (1989), Jane Campion; The Piano, (1992), Volken Sclöndorrf; The Ogre (1996), Neil Jordan; The End of the Affair (1999), Michael Winterbottom; Wonderland (1999) ve The Claim (2000), Laurence Dunmore; The Libertine (2004).

Cazkolik.com / 08 Nisan 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.