`Love is funny or it`s sad, or it`s quit or it`s mad`; Ayşe Gencer`den caz melankolisi

`Love is funny or it`s sad, or it`s quit or it`s mad`; Ayşe Gencer`den caz melankolisi

Bu yıl, çıkması uzun süredir beklenen albümlerin ardı ardına dinleyicisiyle buluşma törenlerine sahne oluyor. Ayşe Gencer`de "But Beautiful" isimli albümünü geçtiğimiz günlerde yayınladı.

 

Her caz müzisyeninin kariyerinin kaçınılmaz olarak en dikkat çeken bölümünü oluştaran caz standartları yorumları Ayşe Gencer için muhtemelen caz şarkıcılığı serüveninin başından bu yana birlikte yaşadığı barışık bir süreç olmalı. Hem seçtiği parçalara olan hakimiyeti ve özeni hem de standartların düzenlemelerindeki geleneksel quartet lezzeti ve yerinde ustalıklarıyla bilindik caz temalarının Ayşe Gencer`in sesinde ifadesini bulan melankolisi dikkat çeken başarılı bir örtüşme sağlıyor.

 

`But Beautiful` ile başlayan albüm içi yolculuğun her bir durağı şarkıların isimleriyle örtüşen bir analoji, her bir parça caz tarihinin bir başka büyük sesinin kendi mahallesi gibi. İlk parçaya Billie Holiday`in mihmandarlığıyla başlarken bir süre sonra yolculuk Ayşe Gencer güzergahında olması gerektiği gibi ilerliyor. Caz standartlarında işin zor yanı da bu olsa gerek çünkü tüm o benzersiz seslerden oluşan galerinin duvarlarında boş bir yer bulup oraya kendi resminizi asmanız beklenir sizden.

 

Bu yolculuğunda Ayşe Gencer`e elbette başta İmer Demirer olmak üzere başarılı bir kadro yardım etmiş ve parçaların düzenlemeleri de piramidin taşları gibi tek tek özenle örülmüş. Trompette Demirer`e alto saksofonda Meriç Demirkol, piyano da Serkan Özyılmaz, basta Matt Hall, davulda Cem Aksel ve vurmalılarda Tunç Çakır eşlik etmiş.

 

Tümü standartlardan oluşan repertuvar bu açıdan yani içine `yerli` beste girmemesi açısından kanaatimizce isabetli zira ithal ikâme duyguları böylesi standartların içine oturtmakta güçlük çekiyoruz, duyguların kendi mecraındaki yansımalarını takip etmek hep daha doğru sonuçlar vermiştir ve bu konuda halen alacağımız epey yol var sanki.

 

Sevgili Ayşe Gencer`i içine girdiği melankolik caz tünelini çok sevdiği ve bize de sevdirdiği için teşekkür ediyoruz. Bu yorumların her biri kendi içinde gerçek bir özgüven gerektirir, özgüven yetmez ustalığın ardında birikmiş geleneğe hakimiyet ve dibi olmayan bir sevgi gerektirir, belli ki bunların her biri Gencer`in albümünde kendi başına birer unsur olarak albümün toplam duygusundaki yerini bulmuş.

 

Cazkolik.com / 19 Nisan 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Levent Öget
    20 Mayıs 2011 Çarşamba 01:31

    Sevgili Ayşe Gencer ile bu albümünün kapak fotoğrafı için birlikte çalışmış olduk. Başarılar diliyorum bu albümde ve caz yaşamında.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Neşe Yıldıran
    20 Mayıs 2011 Çarşamba 04:29

    Çok güzel bir değerlendirme yazısı, teşekkür ediyorum. Albümün hazırlanması sırasında parçaları dinlerken tüm bunlar benim de aklımdan geçiyordu, ama birisinin yetkin bir biçimde tümünü toparlaması harika olmuş... Sağolun. Ayşe"nin yolunun açık olacağını biliyorum, o istediği sürece ben de arkasında olacağım.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.