Amerika`nın seçkin caz ödüllerinden JJA Awards bu yıl ki yeni sahiplerini buldu...

Amerika`nın seçkin caz ödüllerinden JJA Awards bu yıl ki yeni sahiplerini buldu...

Amerika`nın en seçkin caz ödüllerinden kabul edilen ve her yıl düzenlenen JJA Jazz Awards (Caz Gazetecileri Birliği) ödülleri geçtiğimiz aylarda açıklanan adayların ardından bu yıl ki sahiplerini buldu. 12 Haziran günü düzenlenen törenle ödülleri verilen isimlerin hepsi oldukça tanıdık, o halde gelin kim neyi kazanmış listeye birlikte bakalım.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl üstad Jimmy Heath`e verilmiş. Her yıl bir kişiye verilen bu ödül adından da anlaşılabileceği gibi onur ödülü niteliğinde ve çoğunlukla caza büyük emekleri geçmiş bir çoğu yaşını almış kişilere veriliyor. Bu yıl da ödülün sahibi "Little Bird" lakaplı büyük tenor saksofonist ve besteci, Heath Kardeşler`in küçüğü Jimmy Heath.

Her yıl düzenlenen ödüllerin kuşkusuz en önemli kategorisi "Yılın Müzisyeni" ve bu ödülün de sahibi bu yıl 82. yaşını kutlayan yaşayan efsanelerden Sonny Rollins olmuş. İlerlemiş yaşına rağmen halen sahnelerde çalmaya devam eden büyük müzisyen artık bir çoğu hayatta olmayan büyük neslin yaşayan en önemli temsilcilerinden biri durumunda.

"Yılın Bestecisi" ise ülkemizdeki cazseverlerin de yakından tanıdığı piyanist Jason Moran. Müzisyenliği yanında önemli bir entelektüel olan Moran şimdilerde büyük alkışlarla karşılanan genç yetenek Ambrose Akinmusire`in mentoru olarak da biliniyor.

Biraz önce bahsettik işte şimdi kendisi de geldi; "Yılın En İyi Çıkış Yapan Genç Sanatçısı" dalında henüz 28 yaşındaki trompetçi Ambrose Akinmusire akıl hocası Jason Moran`ın da yol göstermesi sayesinde bu ödüle uzanarak kariyerinin önemli bir başarısına imza attı.

"Yılın Albümü" son İstarnbul konseri öncesinde kendisiyle yaptığımız söyleşi de ödül kazanan albümü üzerine de konuştuğumuz Joe Lovano son çalışması "Bird Songs" ile ödülü almış.

"Yılın En İyi Historical Recording" kaydı ise "The Complete 1932-1940 Brunswick, Columbia, and Master Recordings of Duke Ellington and His Famous Orchestra - Duke Ellington (Mosaic)" oluyor. Bu albüme biz de hiç rastlamadık maalesef.

"Yılın Plak Şirketi" ise bir efsaneye gidiyor; Blue Note. Caz tarihinin en önemli firmalarından olan Blue Note kuşkusuz ki bu ödülü fazlasıyla hakediyor.

Bir başka önemli ödül de "Yılın Kadın Şarkıcısı" dalında verilen ve bu yıl Dee Dee Bridgewater`ın aldığı ödül. Diva ile en son Tunçel Gülsoy Cazkolik okurları için söyleşi yapmıştı hatırlayacaksınız. Vokal kısmın erkek ödülünü alan ise Kurt Elling olmuş.

Grup dalında verilen ödüllerin ilki büyük orkestra dalında ve bu ödülü alan grup ise Mingus Big Band iken küçük grup dalında verilen ödülün sahibi ise son yıllarda önemli işlere imza atan "Joe Lovano`s Us Five"ı olmuş.

"Yılın Aranjörü" Bill Holman, "Yılın Trompetçisi" Ambrose Akinmusire, "Yılın Trombonisti" Wycliffe Gordon, "Yılın Tenor Saksofonisti" Sonny Rollins, "Alto Saksofonisti" Rudresh Mahanthappa, "Bariton Saksofonisti" James Carter, "Soprano Saksofonisti" Jane Ira Bloom, "Yılın Klarnetisti" Anat Cohen, "Flütisti" Nicole Mitchell, "Gitaristi" Russell Malone, "Piyanisti" Fred Hersch, "Davulcusu" Matt Wilson, "Perküsyonisti" Bobby Sanabria, "Organisti" Dr. Lonnie Smith, "Vibrafonisti" Stefon Harris olmuş.

Cazkolik.com / 15 Haziran 2011, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.