Cazda otuz yılını geride bırakan seçkin isimlere verilen NEA ödüllerinin 2012 yılı sahipleri açıklandı...

Cazda otuz yılını geride bırakan seçkin isimlere verilen NEA ödüllerinin 2012 yılı sahipleri açıklandı...

Amerika da Bill Clinton`dan bu yana (Bush hariç) başkanlık düzeyinde desteklenerek teşvik edilen cazın seçkin ödüllerinden NEA Awards (National Endowment Awards)`ın NEA Jazz Masters ödülleri 2012 yılı sahipleri açıklandı.

Başkan Obama bizatihi kendinden önceki başkanlara göre cazı daha yoğun destekleyen, kurumsal olarak da gelişimini teşvik eden, iPod`unda devamlı John Coltrane bulunduran caz tutkunu biri. Özellikle son yıllarda genç kuşakların bu müziğe olan ilgisinin azaldığını farkeden Amerikan caz büyükleri -hatta devlet yetkilileri- cazı Amerika`nın ulusal sanatı olarak kabul edip resmi önem vermeye başladılar.

Az önce belirttiğimiz konuları hesaba katarsanız, kurumsal nitelik kazanmış ödüller bu anlamda daha da önem kazanıyor. Uzun yıllardır verilmekte olan NEA ödülleri özellikle caza uzun yıllar hizmet etmiş saygın ve tecrübeli müzisyenlerin hakettikleri onura kavuşmalarını sağlıyor.

24 Haziran akşamı düzenlenen törenle NEA başkanı Rocco Landesman tarafından açıklanan ödüller 2012 yılına ait. "Yaşamboyu Onur Ödülü" kapsamında verilen ödüllerin yeni sahipleri ise cazın yıllardır en seçkin isimlerinden, bir davul efsanesi Jack DeJohnette, Chicago`lu müzisyenlerin akıl hocası kabul edilen saksofonist Von Freeman, sahip olduğu geniş üslubu, entelektüel ilgi alanları ve eğitimci yanıyla basçı Charlie Haden, ayırıcı üslubuyla tanınan caz şarkıcısı, söz yazarı ve bir çok özelliği sanatçılığında buluşturan Sheila Jordan ve trompetçi Jimmy Owens.

Bu ödüle layık görülen isimlerin her birine NEA Awards ödüllerini kurumsal olarak düzenleyen Jazz Foundation of America kurumu ödül sahiplerine 25 bin dolar para ödülünü 2012 Ocak ayında Lincoln Center`da düzenlenecek özel geceyle kendilerine takdim edilecek.

Cazkolik.com / 27 Haziran 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.