Amerika`da yaşayan caz gitaristimiz Sinan Bakır Amerikan festivallerinde sahne almaya devam ediyor...

Amerika`da yaşayan caz gitaristimiz Sinan Bakır Amerikan festivallerinde sahne almaya devam ediyor...

Haberini yapıp da müziğini dinletmemek olmaz, dinlediğiniz müzik Sinan Bakır`ın Steve Clarke bas ve Mike Augeri`nin davul çaldığı triosuyla seslendirdiği "Summertime", "Autumn Leaves", "Blue Bossa", "Blue Monk" gibi parçalardan oluşan canlı kayıt medleydir.


2009 yılında Amerika`da yayınladığı "On My Way" adlı albümü ile caz dünyasında kendinden övgüyle söz ettiren, o dönem yeni yayına başlayan Cazkolik`in de ilk haberlerinden biri olan yıldızı yükselen Türk caz gitaristi Sinan Bakır geçtiğimiz günlerde Amerika`da iki festivalde birden sahne aldı.

Sinan Bakır burslu öğrenci olarak gittiği Hartford Konservatuarı`ndan mezun olmasının ardından Connecticut ve New York kulüplerinde çalmaya başladı. Tamamı kendi bestelerinden oluşan "On My Way" albümü ile eleştirmenlerden tam not alarak müzik dünyasında isim yaptı. Jazz Review Sinan Bakır`ı cazın gelecek vadeden yaratıcı seslerinden biri olarak nitelerken, All About Jazz gitarist ve triosunun lazer gibi odaklanmış etkili doğaçlamalarından sözediyor. Courant gazetesinin yazarları ise  albümün baştan sona ustalıklı bestelerle kurgulanmış bütünlüğüne ve gitaristin kendine özgü tonuna dikkat çekerken Bakır`ı modern caz gitarın ustaları John Scofield ve Kurt Rosenwinkel ile karşılaştırıyorlar.

Dünyadaki açıkhava caz konserlerinin öncüsü olarak nitelenen “Hartford Monday Night" ve "Greater Hartford Jazz” festivallerinde arka arkaya konserler veren gitarist aynı zamanda bu festivallerde çalan ilk Türk caz müzisyeni oldu.  

Festivaller Amerika`nın Connecticut eyaletinin başkenti Hartford`da 1967`den bu yana dünyaca ünlü caz müzisyenleri ve gelecek vadeden yerel müzisyenleri dinleyicilerle buluşturuyor. 

Charles Mingus`tan Cannonball Adderley, Horace Silver ve Bill Evans`a caz dünyasının bir çok efsane ismini ağırlayan "Monday Night Jazz" festivali, 1999 yılında Amerikan Kongresi tarafindan New England Hazinesi olarak tanınmış ve binlerce kişinin izlediği büyük bir caz festivaline dönüşmüş. 

Bakır ünlü caz basçısı Paul Brown`ın grubu ile Hartford Bushnell Park`ta "Greater Hartford Jazz Festivali"nde caz standartlarından oluşan bir repertuvar çaldı. Yeni albümünün hazırlıklarına geçtiğimiz aylarda başlayan gitarist daha sonra Sinan Bakır 5 ile tarihi "Asylum Hill Congregational Church"de sahne alarak kendi orijinal eserlerini seslendirdi. Müzikseverler konseri WWUH radyosunun websitesi üzerinden dünyanin her yerinden canlı olarak dinlediler. 

Fotoğraflar: Sevim Yolaçtı

Cazkolik.com / 26 Temmuz 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.